Multi culturisti, sportivi de forta si "impatimiti de fiare" in general, nu prea iubesc efortul cardiovascular! Dar se tarasc pana la sectiunea cardio a salii lor de fitness pentru ca li s-a tot spus ca asta este bine pentru inima. Dar conform unor cercetari emergente, sa ridici greutati mari este la fel de bun pentru inima ca si alergatul, sub unele aspecte chiar mai bine!
Studiul
Un studiu publicat in "The Journal of Strength and Conditioning Research" a supus unor teste cele doua forme de exercitii fizce, pentru a vedea care din ele au cele mai multe beneficii pentru inima.
Cercetatorii au vrut sa vada daca exercitiile aerobe sau cele de rezistenta produc efecte diferite asupra inimii voluntarilor participnati la studiu, si cum diferiti biomarkeri ai inimii - vasodilatatie, ritm cardiac si debit cardiac - contribuie la distensibilitatea arteriala, flexibilitatea si sanatatea arterelor.
- 10 barbati sanatosi (greutate normala, nu luau medicamente, nu erau bolnavi si aveau tensiune arteriala normala), cu varste intre 21 si 29 de ani, au fost participantii la acest studiu.
- Au fost luate masuratori de baza pentru forta: maximul la 10 repetari pentru impins cu haltera din culcat, ramat din aplecat, extensia picioarelor, flexia picioarelor, presa militara, flexii biceps, impins cu priza ingusta si abdomene la sol.
- Au fost luate masuratori de baza si pentru sanatatea cardiaca.
Experimentul
Zile de cardio si de antrenamente cu greutati au fost repartizate la intamplare si facute cu pauze de 72 de ore intre antrenamente. Antrenamentele au avut loc la 3 ore dupa ce mancau. Nu a fost facut niciun efort consistent cu 48 de ore inainte de zilele in care se faceau experimentele.
Zilele de cardio includeau teste ale VO2, la o intensitate de 65% din maximul de consum de oxigen. Zilele cu antrenamente cu greutati constau in 3 seturi de cate 10 repetari ale fiecarui exercitiu, cu 90 de secunde pauza intre seturi.
Viteza Undei Pulsului Artrial (o masuratoare a rigiditatii/flexibilitatii arterelor) si tensiunea arteriala au fost masurate la 40 si 60 de minute dupa exercitiile fizice. Vasodilatatia - dilatarea vaselor de sange, care este egala cu tensiune arteriala mai mica si o inima mai sanatoasa - a fost masurata inainte de antrenamente si la o ora dupa.
Rezultatele
A existat o vasodilatatie mai mare la 60 de minute dupa antrenamentele cu greutati decat dupa exercitiile cardio, in ciuda faptului ca a existat o rigidizare mai mare a arterelor dupa antrenamentele cu greutati. Cu alte cuvinte asta inseamna ca dupa efortul cu greutati tensiunea arteriala a scazut pe cand dupa cardio nu.
Continua sa faci genuflexiuni!
Da, exista un rost si un timp si pentru cardio, dar se pare ca si inimii tale ii place sa ridice greutati la fel de mult ca tie. Chiar si in anii 2000 o comisie de specialisti de la American Heart Association a descoperit mai multe similitudini decat diferente intre cardio si antrenamentele cu greutati, si a cerut o schimbare a recomandarilor privind raportul dintre efortul cardiovascular si cel cu greutati.
Asa ca nu te opri din facut genuflexiunile alea grele care iti cresc pulsul pana la cer! Lasa impatimitii de maratoane sa se uite urat la tine, tu stii mai bine ca ceea ce faci este cel putin la fel de bun pentru inima ta!
Referinte
- Collier SR et al. Changes in Arterial Distensibility and Flow-Mediated Dilation after Acute Resistance vs. Aerobic Exercise. J Strength Cond Res. 2010 Oct;24(10):2846-52.
- Volaklis KA et al. Resistance Training for People With Heart Disease. Harvard Health Letter 10 (2000): 5-6.