Ai auzit asta inainte: "Asteapta sa ajungi la varsta mea. O sa platesti pentru greutatile astea mari ridicate".
De regula vorba aceasta vine de la un "batran" de prin sala, care se baga in seama cu tine dupa ce ai reusit sa ridici o greutate mai mare; si asa ajungi sa ai dubii in loc sa te bucuri de noul record personal. Iti vine sa ii zici vreo doua, dar trebuie sa fii politicos cu batranii, asa ca inghiti in sec, si iti imaginezi cum ii cade o gantera pe degetele de la picioare.
Glumesc! ma rog, nu in totalitate. Dar uite cum sta treaba: nu greseste in totalitate.
Cu totii devenim ceva mai slabi (in privinta fortei) cu cat imbatranim. Nu inseamna ca daca ai trecut de 30 de ani nu mai poti ridica greutati mari. Doar ca zilele cu greutati mari trebuie sa fie mai rare si cu ceva pauza intre ele.
Munca, familia si alte obligatii incep sa aibe intaietate fata de sala de forta, mai ales pe masura ce timpul da cu tine de pamant, indiferent cate potiuni magice si pastile ai folosi.
Slabiciunile musculare pot duce la o calitate mai proasta a vietii si chiar la speranta de viata mai mica. Multe studii au analizat relatia dintre mortalitate si forta. Un studiu a concluzionat ca forta musculara este invers si independent legata de moarte din orice cauze la barbati, chiar si dupa ce s-au calculat si factorii cardiorespiratori.
Cu alte cuvinte, sa nu te antrenezi iti creste sansele de moarte!
Antrenamentele de forta sporesc sanatatea si durata de viata
Exista persoane care traiesc 80 de ani, desi 40 de ani sunt bolnave. Au o viata lunga dar o sanatate scurta! Uneori ai ghinion si geneticul te predispune la boli, mai grave sau mai putin grave, si nu prea ai ce face!
Dar de cele mai multe ori poti riposta. Dovezile sunt clare! Antrenamentele de forta imbunatatesc capacitatea de efort, longevitatea, si te ajuta sa iti mentii sanatatea musculara si osoasa si mobilitatea. Sa tragi de fiare nu este despre a te face mare si definit ci sa traiesti mai mult si mai bine.
Este posibil si sa iti maresti durata vietii sexuale. Asta ar face procesul de imbatranire mult mai placut. Dincolo de gluma, antrenamentele de forta te ajuta sa iti mentii masa musculara slaba, rata metabolica de baza si sa arzi mai multe calorii in repaus. Toate acestea imbunatatesc sanatatea pe termen lung.
Dar hormonii mi s-au schimbat
Da, s-au schimbat sau se vor schimba. Cei care spun ca hormonii li s-au schimbat au o alta problema: masa musculara le dispare. Ca urmare le scade si rata metabolica. Nivelurile de hormoni fluctueaza pe masura ce imbatranesti dar mare parte din asta poate fi prevenit si inversat cu antrenamente echilibrate in sala de forta.
Antrenamentele grele de forta sunt cele mai importante exercitii pentru a iti mentine calitatea vietii pe masura ce imbatranesti.
Scaderile mari de forta duc la scaderi mari ale altor atribute fizice. Fragilitatea duce in sine la scaderea activitatii fizice, descresterea fortei, cresterea oboselii, viteza de mers mai mica si scadere in greutate prin pierderea masei musculare.
Este asociata si cu sanatate mai proasta, cresterea dependentei de alte persoane, mobilitate scazuta, dizabilitati, spitalizare si chiar mortalitate.
Sa te antrenezi pentru forta duce la:
- Retentia de masa musculara.
- Metabolism mai eficient.
- Aspect mai tanar.
Cu cat esti mai puternic, cu atat este mai usor totul. Si este vorba de orice, de la a muta o canapea la a urca pe scari sau a juca un sport.
Forta mai mare sub haltera iti creste forta relativa, sau cat de puternic esti in relatie cu greutatea ta. Cand ai o forta relativa mai mare iti este mai usor sa iti misti corpul, fie ca urci pe scari, faci tractiuni, alergi sau joci un sport.
Un principiu de baza steroizi.ro: antrenamente de forta inteligente!
Forta este baza tuturor antrenamentelor clientilor mei, fie ca sunt sportivi de performanta sau doar vor sa arate bine, sa fie mai sanatosi, sa construiasca masa musculara, etc. Imbunatatirea fortei nu iti creste doar increderea in sine, ci toate celelalte atribute ale antrenamentelor.
Antrenamentele de forta duc la o scadere mai rapida a tesutului adipos decat a iti bombarda corpul cu cardio si intervale interminabile. Antrenamentele grele de forta duc la retentia de tesut muscular in perioadele de deficit caloric, ceea ce iti pastreaza metabolismul ridicat.
Cand vine vorba de masa musculara mai mare, exercitiile de forta imbunatatesc recrutarea fibrelor musculare ceea ce te ajuta sa ridici greutati mai mari in timp. Este usor sa te lasi furat de metodele sexy din culturism, dar adevarul este ca pentru a avea muschi ai nevoie de o baza solida de forta. Astfel vei putea recruta mai multe fibre musculare si vei putea face mai multe repetari cu greutati mai mari.
Forta sta la baza oricarei alte calitati antrenabile in sala de forta. Sa ai o baza buna a fortei face ca metodele din culturism pentru cresterea masei musculare sa fie mai eficiente.
Da, sa construiesti forta este greu, nu este un proces usor, dar este unul esential si poate fi obtinut relativ usor prin antrenamente bine gandite si structurate.
Concluzia
Daca nu te antrenezi cu greutati, incepe sa o faci! Sa iti cresti forta constant trebuie sa fie scopul oricui. Cu cat investesti mai mult in tinerete, cu atat vei avea beneficii mai mari mai tarziu. Cand faci o prioritate din forta, cu atat totul devine mai usor.
Referinte
- Jonatan R Ruiz, Xuemei Sui, Felipe Lobelo, James R Morrow, Allen W Jackson, Michael Sjöström, Steven N Blair. Association between muscular strength and mortality in men: prospective cohort study. BMJ. 2008 Jul 12; 337(7661): 92–95. doi: 10.1136/bmj.a439
- Bret H. Goodpaster, Seok Won Park, Tamara B. Harris, Steven B. Kritchevsky, Michael Nevitt, Ann V. Schwartz, Eleanor M. Simonsick, Frances A. Tylavsky, Marjolein Visser, The Loss of Skeletal Muscle Strength, Mass, and Quality in Older Adults: The Health, Aging and Body Composition Study. The Journals of Gerontology: Series A, Volume 61, Issue 10, October 2006, Pages 1059–1064, https://doi.org/10.1093/gerona/61.10.1059