Antreneaza-te descult

Publicat in

Daca te antrenezi acasa (sau ai voie sa stai descult la sala) iata de ce ar trebui sa scapi de incaltari cand faci genuflexiuni si indreptari.

Probabil ai mai vazut (cel putin pe internet) persoane care fac genuflexiuni sau indreptari fara incaltari. Poate ca te-ai uitat mirat si chiar critic la ei, dar sa ridici greutati fara incaltari are niste beneficii majore. 

Producerea de forta

Cand faci miscari complexe pentru partea inferioara, precum genuflexiuni si indreptari, vrei ca toata forta ta sa se duca direct in sol. Ideal este ca forta sa se raspandeasca in mod egal intre trei puncte de contact:

  1. Pe baza primei metatarsiene (degetul mare).
  2. Pe baza celei de a cincea metatarsiene (degetul mic).
  3. Calcai.

Sa apesi pe intreg "tripodul" permite ca toata forta sa fie trimisa in mod egal catre pamant. Daca ridici astfel de greutati in adidasi de alergare sau alte incalatari cu talpa moale, mult din forta va fi disipata. Asta duce la un transfer ineficient de forta. Daca linia fortei nu merge direct catre sol, pierzi energie pretioasa care ar trebui sa mearga catre ridicarea greutatilor. 

Daca talpa adidasului se deformeaza sub greutate cand faci genuflexiuni si indreptari, va trebui sa faci mici modificari ale corpului pentru a compensa. De regula asta inseamna sa te lasi spre fata catre degetele de la picioare, din moment ce multi adidasi au calcaiul moale si gros. 

Nu numai ca te pune intr-o pozitie suboptima cand faci genuflexiuni, dar nu ai consecventa de la o repetare la alta, ceea ce previne stapanirea perfecta a exercitiului.

Ca o comparatie exagerata, incearca sa faci genuflexiuni cu picioarele pe cate o minge BOSU. O sa vezi cat de dficila devine miscarea din cauza lipsei stabilitatii. Genuflexiunile pe mingea BOSU sunt bune la recuperare, dar cand vrei forta si masa musculara cat mai mari, ai nevoie de suprafete stabile in care sa te impingi.

Miscarea muschiului Valgus

Sa impingi pe toata talpa in mod egal este crucial pentru o genuflexiune stabila. Daca te antrenezi in incaltari care sunt ceva mai largi vei avea tendinta de a prona excesiv piciorul ceea ce inseamna miscare deficitara a muschiului valgus (caderea in interior a genunchiului).

Daca faci asta frecvent, in cele din urma o sa te accidentezi la genunchi! 

 pastile anti-ejaculare precoce

Avantaj mecanic la indreptari

Avantajul mecanic venit din ridicarea de greutati descult va insemna adaugarea instanta a cateva kilograme bune pe bara de indreptari. Daca iti scazi inaltimea cu cativa centimetrii cand te descalti, ai automat un avantaj mecanic mai bun la indreptari. Nu vei fi nevoit sa ridici bara pe o distanta la fel de mare (si da, orice centimetru conteaza). Combina asta cu producerea de forta mai mare cand impingi in sol si se aduna ceva kilograme pe bara! 

Incaltarile de halterofili

Unele sali de forta nu te lasa sa stai descult nici macar cand faci un singur exercitiu si nu te deplasezi prin sala! In astfel de situatii cel mai bun lucru este sa iti gasesti alta sala! Glumesc (partial), solutia sunt incaltarile potrivite.

In general, incaltarile de halterofili, care au calcaiul inaltat, sunt bune pentru exercitii dominate de genunchi si in care trunchiul este cat mai drept. Daca faci multe genuflexiuni cu bara in spate, cu bara in fata si cu bara deasupra capului, sunt ideale pentru tine.

Incaltarile cu talpa cat mai plata si dura sunt ideale pentru exercitiile dominate de solduri, precum indreptarile sau good mornings.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

este sigur sa mergi la sala in era coranavirus COVID-19: este sigur sa mergi la sala de forta? Multi se intreaba daca riscul de infectare cu noul coronavirus (Covid-19) este atat de mare la salile de forta. Un nou studiu din Norvegia arunca ceva lumina! 14 Jul, 2020
reguli dupa care sa schimbi programul de antrenament cu greutati Cat de des sa schimbi programul de antrenament? Cum sa gestionezi oboseala acumulata la antrenamente si procesele adaptive si cat de des sa schimbi rutina de la sala pentru a avea progrese constante si a evita supraantrenamentul si/sau oboseala cronica. 02 May, 2017
Dopingul cu steroizi ofera avantaje sportivilor pentru restul vietii Steroizii anabolizanti ofera avantaje in sporturile de forta ani dupa incetarea folosirii lor Folosirea steroizilor anabolici si androgeni, precum si a hormonilor de crestere, pentru imbunatatirea performantelor sportive, este o practica folosita des, mai ales in sporturile care necesita mai multa forta decat anduranta. 14 Feb, 2016
5 tipuri de genuflexiuni pentru picioare mari si definite Regele exercitiilor fizice, genuflexiunile, vine sub multe forme si variante. Trebuie sa utilizezi cat mai multe din ele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata 5 dintre cele mai utile variatiuni ale genuflexiunilor. 17 Dec, 2019
test la rower Testul fizic pe care oricine merge la sala trebuie sa il treaca Cum stai cu conditia fizica generala? Crezi ca bine? Testeaza asta azi! Iata cum! 06 Nov, 2018
Refacerea dupa antrenamente - cel mai neglijat aspect al antrenamentelor cu greutati Refacerea dupa antrenamente - cel mai neglijat aspect al antrenamentelor cu greutati Antrenamentele sunt fundatia unui corp bine cladit, dar calitatea procesului de refacere de dupa antrenamente dicteaza cat de rapid si in siguranta iti atingi obiectivele. 26 Mar, 2019
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.