Cele 30 de minciuni ale culturismului

Publicat in

Culturismul este un sport foarte raspandit si practicat de multi la nivel amator, pentru a arata mai bine si a fii in forma. Fiind atat de popular, este normal sa fie inconjurat de o multime de mituri, unele din ele minciuni in toata regula. Afla adevarul despre minciunile din culturism si nu te lasa amagit.

1. Poti deveni la fel de mare ca un culturist profesionist fara sa iei steroizi; doar dureaza mai mult.

Chiar daca majoritatea publicatiilor de profil sustin calea naturala si neaga folosirea steroizilor la nivel inalt, toti culturistii profesionisti folosesc steroizi anabolizanti sau alte medicamente hormonale de marire a masei musculare. Este pur si simplu imposibil sa ajungi la marimea si la definirea la care ajung acestia, fara folosirea substantelor anabolizante sintetice. Unele companii producatoare de suplimente sportive incearca sa promoveze o astfel de idee pentru a-si mari vanzarile.

Desigur, nu trebuie sa intelegeti ca ori va lasati de sala ori va apucati de steroizi. Printr-un antrenament bine gandit, o dieta bine pusa la puncat si odihna, oricine isi poate modifica in bine corpul. Nu veti ajunge intr-un circuit profesionist de culturism, dar veti arat cu siguranta mai bine.

2. Pentru a deveni mari trebuie sa mancati foarte multe calorii.

Adevarul este ca daca mancati o dieta hipercalorica o sa deveniti foarte mari, alaturi de 30% din populatia lumii care sufera de obezitate. Daca vreti sa deveniti mari, fara adaos de grasime, atunci nu abordati o astfel de tehnica; poate doar cei foarte putini care un metabolism extrem de mare, incat orice si oricat ar manca nu se ingrasa.

Studiile au aratat ca atunci cand sunt urmate diete bogate in calorii, majoritatea greutatii acumulate (65%) este grasime, 15% este lichid intracelular, si ce ramane sunt muschi. Se pare ca 25% din cresterea musculara vine din sinteza proteinelor, restul vine din proliferarea celulelor satelit aflate pe tesutul muscular.

Dintre toti factorii care promoveaza acumularea de masa musculara, preventia catabolismului (distrugerea tesutului muscular) pare a fii cel mai important. Adaugarea de tesut adipos datorita cantitatilor mari de mancare ingerate, duce la catabolism, si la unele dereglari hormonale care promoveaza catabolismul.

Asa ca stati departe de diete hipercalorice, pe termen lung nu veti ajunge decat gras sau obez.

3. Daca urmezi o dieta saraca in grasimi, nu conteaza numarul caloriilor, nu te vei ingrasa.

Daca mananci mai multe calorii decat ai nevoie te vei ingrasa. Este adevarat ca daca mananci si multe grasimi te vei ingrasa si mai repede, mai ales pentru ca 1 gram de grasime are 9 kilocalorii, fata de 4, cate au carbohidratii si proteinele.

De asemenea, garsimile sunt metabolizate diferit, consumandu-se mai putina energie pentru a fii digerate, si se depun mai usor. Dar si cantitati mari de carbohidrati va vor face la fel de grasi.

4. Cu cat lucrezi mai mult, cu atat vei deveni mai mare.

Nu, nu, nu! Acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri ale culturismului. 95% dintre culturistii profesionisti va vor spune ca cea mai mare greseala a lor a fost supraantrenamentul, si probabil li s-a intamplat si cand erau in timpul unei cure de steroizi.  Imaginati-va cat de usor este pentru cineva care vine la sala, si nu este profesionist, sa se supraantreneze. Prea mult antrenament duce la obosirea excesiva a muschilor, care nu au timp sa se vindece, de aici rezultand cresteri zero, posibil chiar pierderi. Daca lucrati de prea multe ori pe saptamana aceeasi grupa musculara sigur rezultatul va fii negativ. O grupa musculara lucrata la intensitatea care trebuie, are nevoie de 5-10 zile pentru a se reface.

Acceptati odihna ca facand parte din antrenament. Ar trebui sa petreceti in afara salii tot atatea zile cate petreceti in sala.

5. Cu cat timpul de antrenament e mai lung, cu atat mai bine.

Nu este necesar sa faceti prea multe seturi pentru o grupa musculara. S-a demonstrat ca si un singur set exacutat corect, cu o greutate care sa duca muschiul la epuizare, este suficient pentru a promova cresterea musculara.

Asta se poate obtine printr-un antrenament energic, cu pauze scurte intre serii. O alta varianta sunt si superseturile; ideea este sa lucrati muschiul cat mai in profunzime si cat mai intens. Pauzele mari intre serii relaxeaza muschiul si nu sunt eficiente in cresterea musculara, ele ajuta la cresterea fortei. Daca lucrezi cum trebuie este inutil sa faci 5 serii pentru o grupa daca dupa 3 serii ai obtinut deja efectul dorit.

6. Nu trebuie sa fii puternic, ca sa fii mare.

Dintr-o serie de motive, oamenii, chiar si cei cu acelasi procentaj de masa musculara, au diferite valori ale fortei. Nu se stie exact de ce, exista multe ipoteze, de la nervii musculari pana la lungimea membrelor.

Si forta este un termen relativ. Pentru a te mari, trebuie sa lucrezi cu greutati mai mari. Nu mai mari decat cele cu care lucreaza vecinul, ci mai mari decat cele cu care lucrezi tu. Trebuie sa iti creasca forta in comparatie cu ce forta aveai cu 2-3 antrenamente in urma.

7. Programele de antrenament care functioneaza pentru culturistii profesionisti sunt bune pentru toata lumea.

Se intampla constant in sala. Cineva care se viseaza cat tipii din postere, il intreaba pe cel mai mare si mai fioros tip din sala cum sa faca sa ajunga la dimensiunile dorite. De cele mai multe ori tipul imens este ori plin de steroizi, ori are un genetic foarte bun. Asta nu inseamna in mod automat ca are si cea mai buna tehnica de antrenament, sau ca ce e bun pentru el este si pentru restul.

Culturistii profesionisti executa mai multe serii decat oamenii de rand, si au un volum al antrenamentului mult marit. Si datorita pregatirii lor si substantelor folosite pot rezista la un astfel de efort. Pentru omul obisnuit, care vine la sala ca si hobby, nu ca la un loc de munca, o astfel de abordare va duce la supraantrenament, ceea ce va diminua masa musculara sau in cel mai bun caz va aduce un castig foarte foarte mic.

 masa musculara pe cale naturala

8. Nu se pot construi muschi cu o dieta saraca in calorii.

Este ceva mai greu, si necesita mai multa munca si concentrare, dar se poate. Ideea este ca, obezitatea la oameni si animale, nu este neparat corelata cu un aport mare de calorii, si nici acumularea de masa musculara nu este 100% legata de nutrienti. Modificarea procentului de grasime si de masa musculara este regulat de componente ale sistemului nervos si de unii hormoni endocrini; acest fenomen poarta numele de partitionare nutritionala.

De exemplu, unele medicamente precum Clenbuterol, cresc masa musculara la vite cu 30% concomitent cu scaderea stratului adipos, desi cantitatea de mancare ramane aceeasi. Si mai sunt exemple de astfel de medicamente (hormonul de crestere, IGF-1, cortizolul, efedrina), care cresc consumul de oxigen pe cheltuiala grasimii. Si asta fara sa se modifice dieta.

Se pot combina si diversi nutrienti proveniti din surse naturale cu un program de antrenament specific pentru a obtine efecte asemanatoare.

9. Nu poti creste daca lucrezi o singura data pe saptamana fiecare grupa musculara.

Daca tragi tare si lucrezi intens, poate fii nevoie si de pana la 10 zile ca muschiul sa isi revina. Asa ca o saptamana pauza intre grupele musculare este media de odihna ideala pentru fiecare dintre noi.

10. Nu poti creste daca te antrenezi doar 3 zile pe saptamana.

Este adevarat ca majoritatea celor care folosesc steroizi fac mai mult de 3 antrenamente pe saptamana. Dar pentru restul, atata timp cat se lucreaza toate grupele musculare in aceste 3 zile, este suficient.
Trebuie totusi avut grija mai mare la dieta daca faceti miscare doar 3 zile pe saptamana, pentru ca riscati sa va ingrasati.

11. Pauzele intre seturi trebuie sa fie de 45 de secunde.

Este adevarat daca vrei sa iti imbunatatesti sistemul cardiovascular, sau daca vrei sa slabesti. Daca vrei sa constuiesti muschi trebuie sa lasi destul timp pentru odihna (sa se acumuleze acidul lactic, sa se disipeze, si nivelele de ATP sa revina la normal). Pentru a construi masa musculara trebuie sa ridici greutati cat mai mari, pentru a lucra toate fibrele muschilor.

Daca greutatile ridicate sunt limitate de acidul lactic din muschi, e ca si cum ai incerca sa inoti incaltat cu pantofi de ciment. Cand lucrati cu greutati foarte mari lasati 2-3 minute intre seturi. Observati ca am spus "cand"; asta pentru ca nu puteti lucra atat de intens tot timpul. Este nevoie de o ciclizare a antrenamentelor. Un antrenament la intensitate maxima pe luna este suficient, si se evita si supraantrenarea.

12. Trebuie sa folosesti echipament de ultima generatie pentru a avea castiguri de masa musculara cat mai mari.

Aparatele futuristice, complexe, care folosesc unghiuri fanteziste, sunt de obicei mai putin eficiente decat clasicele haltere si gantere. Folosirea greutatilor libere, in miscari complexe precum genuflexiuni, impins cu haltera din culcat, presa pentru umeri, sau indreptarile, sunt cele mai bune exercitii inventate vreodata.

13. Antrenamentul cu greutati te mareste; cel aerobic te defineste.

Factorul predominant in definire si in crestere musculara este aportul de nutrienti. Daca consumi mai putine calorii decat mananci te vei mari. Invers, daca consumi mai multe calorii decat mananci, vei slabi.

Exercitiile cardiovasculare intaresc mai ales sistemul circulator si respirator. Daca sunt efectuate constant ard si calorii, si pe termen lung duc la o definire musculara. Dar si antrenamentul cu greutati poate face asta, si chiar mai bine. Studiile au aratat ca se ard mai eficient grasimile cu exercitii facute la un pas moderat pentru mai mult de 20 de minute.

Antrenamentul cu greutati promoveaza cresterea masei musculare; aceasta arde calorii si in repaos, chiar si cand dormim. Desi ardem mai multe calorii in timpul antrenamentului aerobic, media pentru 24 de ore este in favoare celor care practica culturismul, pentru ca ei desi ard mai putine calori le ard constant pe parcursul intregii zile.

14. Poti remodela complet un muschi prin exercitii de ziolare.

Nu poti limita cresterea musculara doar la o grupa. Exista culutirsti de renume care au muschi imensi si bine definiti, dar nu neparat si forma ideala. Asta pentru ca forma bicepsilor, gambelor si oricarei grupe de muschi este determinata genetic. De exemplu, desi cel mai mult stres se pune pe fibrele musculare aflate la capetele muschilor, aceasta nu se maresc mai mult decat restul. Daca ar face asta am arata toti ca Popeye.

Cel mai bun exemplu este poza unui culturist profesionist din tinerete, inainte sa devina profesionist. O sa vedeti ca la toti formele raman la fel o data cu trecerea timpului, doar muschii devin mai mari.

15. Daca te pompezi inseamna ca promovezi hipertrofia, sau, daca simti arsura in muschi inseamna ca ii lucrezi cum trebuie.

Pomparea musculara, chiar daca Arnold Schwarzenegger a spus despre ea ca "este mai bine decat ejacularea", nu este altceva decat umplerea muschilor de sange datorita activitatii capilare. Se poate obtine usor flexand bratele de cateva ori. Nu este acelasi lucru cu a "stresa" destul de intens muschiul pentru a obtine o crestere a acestuia. Acelasi lucru este valabil si in cazul "arsurii" musculare. Este doar o acumulare de acid lactic in muschi.

Pentru a induce hipertrofie (crestere musculara), trebuie sa se puna destula tensiune pe muschi, si asta se face prin folosirea unor greutati mari.

16. Daca faci sute de abdomene zilnic, vei obtine in final o talie stramta.

Nu exista reducerea stratului adipos doar intr-o zona a corpului. Daca faci sute si sute de abdomene vei avea muschi abdominali foarte dezvoltati, dar vor fii acoperiti in continuare de grasime, pentru ca asta nu ajuta la slabit. Nimic nu va scapa corpul de grasime, decat un control al nutrientilor si caloriilor.

17. Daca te antrenezi ca un powerlifter o sa arati indesat.

Daca cineva e indesat, sau cu pieptul plat, sau brate subtiri, asta este pentru ca asa s-a nascut, cu alte cuvinte este geneticul de vina. Daca faci antrenamente de powerlifting, vei deveni si mai indesat decat esti. Solutia este sa iti dezvolti cat mai mult spatele, asa zisele "aripioare", si coapsele, pentru a da iluzia unui corp "aerodinamic". Si, desigur, sa ai o dieta care sa tina grasimile departe de tine, pentru a avea o talie cat mai ingusta posibil. Adevarul este ca exercitiile de powerlifting sunt excelente pentru culturism.

18. Numarul mare de repetari iti intaresc musculatura si te definesc.

Desi sunt dovezi ca un numar mare de repetari duce la o vascularizare mai buna, asta nu ajuta la intarirea sau definirea muschilor. Daca o persoana total sedentara s-ar apuca de sala, indiferent daca face un numar mare sau normal de repetari, va obtine un tonus mai bun, acelasi tonus in cazul ambelor metode. Singura modalitate prin care numarul ridicat de repetari sa defineasca, este prin arderea mai mare de calorii.

5-8 repetari cu o greutate destul de mare, vor intarii muschii, doar ca trebuie inlaturata grasimea ca sa vedem cat de tari sunt cu adevarat.

19. Antrenamentul instinctiv este cel mai bun.

Daca cei care fac sala si-ar urma instinctele, s-ar duce acasa si ar desface o bere. Antrenamentul instinctiv este un concept care prinde repede, si la cei care folosesc steroizi, probabil ca merge, mai ales ca la ei si efortul de a deschide o cutie de bere promoveaza castiguri in masa musculara.

Dar, pentru majoritatea, rezultatele vin dintr-un program bine pus la punct, periodicizat, cu greutati alese cum trebuie, alternand perioade de antrenament intens cu unele mai lejere. S-a doveit ca este cea mai eficienta abordare, neffind nimic instinctiv la asta.

20. Femeile trebuie sa se antreneze diferit fata de barbati.

La nivel microscopic nu este nicio diferenta intre musculatura unei femei si cea a unui barbat. Nivelele diferite ale acelorasi hormoni fac diferenta in ceea ce priveste masa musculara acumulata. Nu exista niciun motiv pentru care cele doua grupe sa se antreneze diferit, daca scopul urmarit este acelasi.

Diferentele apar din motive culturale si de sexualitate. O femeie vrea sa isi dezvolte mai armonios fundul, pe cand un barbat vrea sa isi exprime virilitatea prin brate puternice si un spate lat.

21. Exista suplimente sportive pe piata, care sunt la fel de puternice ca steroizii, dar mai sigure.

Singurele produse mai eficiente decat steroizii sunt alti steroizi. In ciuda reclamelor facute de unii producatori si distribuitori de suplimente, nu exista ceva care sa actioneze ca steroizii. Dar si suplimentele  si nutrientii pot fii extrem de eficienti, mai ales daca aveti o dieta saraca.

Biochimic, indivizii variza foarte mult, fiecare are alt set de gene, si daca adaugam si dieta pe care o urmeaza fiecare, este imposibil de stabilit ce va functiona pentru cineva si ce nu. De aceea, unele suplimente functioneaza mai eficient pentru unii, iar altii nu simt mai nimic. Si in cazul steroizilor este la fel. Unora le merge mult mai bine cu ei decat altora. Suplimentele alimentare au unele caracteristici benefice (nu prea au efecte secundare si nu sunt ilegale), dar nu iti vor aduce niciodata castigurile obtinute cu ajutorul steroizilor.

22. Culturistii profesionisti reprezinta culmile sanatatii si fitness-ului.

Culturismul are mari probleme in a fii acceptat ca sport la Olimpiade, pentru ca acolo se presupune ca un atlet care participa este in forma cea mai buna si cu organismul foarte puternic, pentru a fii competitiv si a dobori recorduri; culturistul, in ziua concursului, este in cea mai proasta forma a sa. Saptamanile de dieta constanta, antrenamente istovitoare si folosirea unor substante si diuretice cu potential vatamator, il aduc in pragul extenuarii.

Si apoi mai sunt si cantitatile foarte mari de mancare consumate de unii culturisti. In toate zonele din lume unde oamenii traiesc pana la 100 de ani, exista o singura constanta: mananca sub nivelul caloric necesar sau ating pragul minim al acestuia. Prin ingerarea limitata de mancare, reduc aportul de substante vatamatoare, si de radicali liberi. Un culturist profesionist, mananca de cel putin 4-5 ori mai mult decat o astfel de persoana.

Ca urmare, culturistii adeseori sufera de tensiune crescuta si au un colesterol ridicat. Si datorita masei musculare asa de mari, inima face mai mult efort pentru a pompa sangele, cu sanse mari de a se opri mai devreme decat era biologic programata.  Asa ca acesti sportivi nu sunt sanatosi deloc, si probabil ar fii printre primii care sa v-o spuna. Totusi nu trebuie considerat ca antrenamentul cu greutati si o dieta bogata in nutrienti de calitate sunt nesanatoase. Totul este sa fii exhilibrat si sa nu ajungi la extreme; mai ales in ziua de azi cand toti se viseaza la 120 de kg si plini de muschi. Ramaneti la o greutate adecvata inaltimii voastre; nu aveti nevoie sa fiti asa de mari incat sa nu incapeti pe usa.

23. Antrenamentul cu greutati va ingroasa muschii si va imbunatatesc flexibilitatea, astfel imbunatatindu-va performantele sportive.

In cel mai bun caz, daca exercitiile sunt executate corect, antrenamentul cu greutati va poate imbunatati flexibilitatea. In ziua de azi, este la moda ca atletii sa se antreneze cu greutati.

Minciuna isi are radacinile inca din anii 1930, cand companiile videau exercitii isometrice prin posta, si incercau sa convinga oamenii sa nu se antreneze cu greutati, pentru ca acelea erau greu de trimis. Se poate ca aceasta minciuna sa se fii propagata si datorita faptului ca exercitiile de izolare umplu muschii de sange, dand senzatia de tonus, si datorita incordarii tendoanelor, dau si senzatia ca au actionat asupra incheieturilor marindu-le flexibilitatea. Adevarul este ca aceeasi senzatie se poate obtine si prin stretching, cu diferenta ca acesta chiar ar ajuta la flexibilitate, si este folositor sportivilor.

24. Incarcarea cu carbohidrati, duce la cresterea performantelor.

Modul traditional in care se face incarcarea cu carbohidrati consta in prima faza intr-o dieta stricta, fara carbohidrati, pentru a goli complet rezervele de glicogen. Apoi urmeaza o perioada de odihna si de incarcare cu carbohidrati. Dar studiile au aratat ca o astfel de abordare nu este neaparat necesara. Cei care au o dieta echilibrata, cu un aport ridicat de carbohidrati complecsi, si sunt intr-o forma fizica buna, pot sustine un efort constant la capacitate maxima, daca nu se depaseste o ora. Pentru cei care fac efort mai mult de o ora (ciclistii, cei care participa la maraton, etc.), pot beneficia de perioada de incarcare cu carbohidrati, dar si aici, conteaza mai mult capacitatea corpului de a transforma grasimile in energie, atunci cand este supus la un efort prelungit.

25. Consumul de mancaruri bogate in zahar inaintea antrenamentelor, aduce energie corpului pentru a sustine efortul.

Zaharurile simple, precum sucroza, nu trebuiesc descopuse de enzimele organismului pentru a fii folosite, ca in cazul zaharurilor complexe. Astfel ele induc o ridicare rapida a glicemiei (pancreasul secreta un nivel ridicat de insulina pentru a curata sangele de aceste zaharuri). Problema este ca de obicei se secreta mai multa insulina decat este nevoie, si astfel pentru o scurta perioada, nivelele de zahra din sange sunt scazute mai mult ca inainte sa fie consumat zaharul. Astfel, va puteti simti chiar si mai obositi decat inainte.

Pentru a avea randament bun in sala, mancati alimente bogate in nutrienti si cu un index glicemic mic (linte, fasole, alune, etc.).

masa musculara mare

26. Toti steroizii anabolizanti sunt extrem de toxici si periculosi.

Iata o intrebare imprumutata din cartea lui Dan Duchaine, "Cartea de buzunar a steroizilor": daca avem insirat in fata o cutie cu Danabol (un steroid foarte popular), o cutie de Lasix (un diuretic), un flacon de Valium, un supliment cu potasiu si o cutie cu aspirina, care din ele, daca se consuma 100 de pastile deodata, nu te-ar omori? Cel mai probabil Danabolul.

Nu este un manifest pro steroizi, dar exemplul de mai sus este o ilustrare a stigmatei puse asupra steroizilor. Multi cred ca provoaca cancer, tumori pe creier, maresc celulele inimi, si alte efecte mult mai grotesti, parca scoase din filmele horror. Poate ca unele din aceste efecte adverse sunt posibile, cu unii steroizi. Dar nu toti steroizii sunt la fel. Plasturi cu testosteron sunt folositi de decenii, si ajuta la ameliorarea vietii persoanelor varstnice. Si in randul steroizilor folositi de culturisti sunt destui cu efecte secundare aproape neglijabile.

Totusi, exista unii steroizi destul de periculosi, astfel ca cei care vor sa foloseasca astfel de substante trebuie intai sa se documenteze riguros. Si trebuie tinut minte ca fiecare persoana este unica, si daca un prieten va spune de un steroid ca nu are efecte secundare pentru ca la incercat el, asta nu inseamna ca veti avea aceleasi rezultate.

27. Daca va lasati de sala, muschii se vor transforma in grasime.

Acest mit este chiar unul inept. Muschii nu se pot transforma in grasime asa cum plumbul nu se poate transforma in aur. Tesutul muscular este format din celule vii care intercationeaza intre ele, si trec prin diverse stadii metabolice. Tesutul adipos nu reprezinta decat saci pentru depozitarea grasimii. Ca unul din cele doua tesuturi sa se transforme in celalalt este total imposibil.

Daca va lasati de sala si de antrenamente, adica muschii nu vor mai fii stimulati prin greutati, intr-un mod constant, pur si simplu se vor adapta la noua conditie. Cu alte cuvinte se vor micsora. In caz de accidentari severe, cand persoana este impobilizata la pat, muschiul se poate micsora mai rapid decat pielea din jurul sau, si asta da aspectul de flasc, dar si acest lucru se remediaza de la sine in timp.

28. Consumul de trigliceride cu lant mediu (MCT), va da tone de energie, fara sa te ingrase.

Trigliceridele cu lant mediu au fost intai folosite pentru tratarea persoanelor cu malabsortie a grasimilor, sau a celor cu probleme de stomac.  S-a descoperit ca datorita solubilitatii lor mari, MCT-urile ajung mai repede la ficat, dand energie. S-a aratat si ca pot mobiliza grasimile din tesutul adipos, ajutand la slabire. Totusi asta nu inseamna ca daca se consuma cantitati mari, aportul de energie adus nu se va transforma in tesut adipos. Ca toate grasimile, si MCT-urile au 9 calorii pe gram; chiar daca sunt metabolizate diferit, execesul lor va aduce centimetrii in talie.

29. Daca toti ar lua aceleasi cantitati de steroizi ca si culturistii profesionisti, toti ar arata ca ei.

Ironia la steroizi este ca unele persoane sunt dotate natural cu mai multi receptori pentru steroizi, decat alte persoane. Asta inseamna ca o persoana are mai multi receptori pe muschi, care se pot lega de un anume steroid, pentru ca acesta sa isi exercite mai eficient calitatile anabolice. Daca doua persoane folosesc steroizi, asta nu inseamna ca cea care arata cel mai bine este si cea mai constiincioasa si ii foloseste in cel mai bun mod; e posibil sa fie mai predispusa la efectele lor decat cealalta.

Un alt factor determinant pentru numarul de receptori este varsta. Se pare ca numarul cel mai mare de receptori pentru steroizi sunt prezenti in ultimii ani ai adolescentei. Astfel, cei de aceasta varsta pot folosi doze mici pe perioade mai lungi de timp, cu efecte benefice vizibile. desi nu as recomanda nimanui de aceasta varsta steroizii.

Adevarul este ca doi culturisti pot lua aceeasi steroizi, in aceleasi doze, urma aceeasi dieta, acelasi antrenament, iar unul ajunge la Mr. Olympia, si celalalt ramane in mare neschimbat. Modurile in care oamenii reactioneaza la steroizi sunt uneori incredibile.

30. Cineva cu un corp bine dezvoltat stie multe despre culturism si fitness.

Desi multi cred asta, daca cineva are brate mari si este bine definit, asta nu il califica automat ca expert. Din pacate, intr-o societate in care aparentele conteaza cel mai mult, cei care sunt bine facuti, sunt privit precum niste guru in ale culturismului. Din pacate, multi din ei, chiar si culturisti profesionisti, habar nu au cum au ajuns sa arate asa.

Unii sunt atat de dotati genetic, si utilizeaza foarte multe medicamente specifice culturismului, incat reusesc sa arate asa fara mare efort din partea lor. Asa ca in sala nu va uitati dupa cel mai mare tip, si credeti tot ce spune el doar pentru ca este mare. Uneori cele mai bune sfaturi le puteti gasi la cineva care arata la fel ca voi. Desi criticat uneori, si in culturism, ca in toate sporturile, principalul organ care dicteaza performanta este creierul. Totul pleaca de acolo. Restul sunt detalii!

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.