Fiecare are opinia sa daca este sigur sau nu sa mergi sa faci sport la sala de forta, avand in vedere pademia de coronavirus! Fara indoiala ca exercitiile fizice au beneficii enorme pentru sanatate, influentand starea de bine fizica si mentala alaturi de imunitate, asa ca merita sa faci din nou exercitii fizice daca te simti confortabil.
Un stil de viata sedentar creste semnificativ riscul de a dezvolta boli ascunse care iti cresc sansele de a face compliatii din cauza COVID-19. Factorii de risc pentru complicatii cauzate de Covid-19 sunt obezitate, diabet si boli cardiovasculare, toate acestea pot fi mult reduse de o rutina regulata de antrenament cu greutati.
Apoi mai este faptul ca masa musculara te protejeaza de boli. O recenzie a 140 de studii a descoperit ca masa musculara este printre cei mai importanti factori de predictie ai sanatatii si longevitatii. Autorii studiului au scris ca muschii ar trebui considerati semn vital, precum tensiunea arteriala, pulsul si greutatea corporala. Pot fi la fel de importanti ca ceilalti factori ai sanatatii care sunt monitorizati prin analize de sange precum colesterolul, trigliceridele si nivelurile de glucoza.
Dar pentru a face muschi ideal este sa mergi la sala de forta. Si intrebarea in mintea tuturor in aceste vremuri tulburi este daca a merge la sala este sigur!
Vestea buna este ca un studiu randomizat din Norvegia nu a gasit niciun risc suplimentar de infectare cu Covid-19 daca mergi la sala de forta! A fost un studiu inteligent facut, desfasurat in mai 2020, cand salile erau inca inchise in Oslo, Norvegia. Cercetatorii au aranjat ca 5 sali sa fie deschise, si apoi au plasat la intamplare voluntari fie intr-un grup care a mers la sala si s-a antrenat, fie in unul de control care nu a mers la sala. Toti subiectii au fost testati la inceputul studiului si nu aveau Covid-19.
Salile aveau protocoale riguroase de curatenie si protocoale de distantare sociala precum a sta la 2 metrii unul de altul. Mai mult de 80% din cei care erau in grupul de antrenament au venit la sala de cel putin o data pe saptamana, in cele doua saptamani ale studiului, iar 40% au venit de mai mult de 6 ori.
Dupa cele doua saptamani, subiectii au fost testati de Covid-19. Niciunul din cei 1868 de oameni din grupul de control nu a avut un test pozitiv si doar unul din cei 1896 de oameni care au mers la sala au testat pozitiv la covid-19 - dar si aceasta persoana nu a ajuns deloc la sala in aceasta perioada si a luat infectia din alta parte. Cercetatorii au monitorizat si vizitele la spital sau doctor timp de 3 saptamani dupa incheierea studiului, pentru a acoperi perioada de incubatie si nu au descoperit vizite legate de covid.
Autorii studiului au concluzionat ca daca exista masuri de igiena si distantare sociala, nu exista risc mai mare de infectie in salile de forta, fata de alte locatii. Curatenia, bunul simt si distantarea fizica sunt importante pentru ca adevarul este ca salile de forta pot fi un mediu cu risc mare. Un studiu din 2019, facut la salile a doua licee si doua universitati, inainte de criza coronavirus, a descoperit ca 24% din suprafete aveau bacterii, virusi gripali si alti patogeni. Apoi studiul a implementat un protocol de curatare, reducand patogenii la zero spre finalul studiului. Nu au fost cazuri de imbolnaviri raportate nici inainte, nici dupa protocolul de curatenie.
Desigur, decizia de a merge acum la sala de forta este una individuala. Trebuie sa tii cont de factorii de risc proprii privind complicatiile care pot aparea de la Covid-19 si sa cantaresti beneficiile contra riscuri, de a avea acces la greutati si aparate cardio. Pentru unii, antrenamentele acasa sunt potrivite. Daca mergi la sala, incearca sa alegi orele cel mai putin aglomerate si sa ai mereu un plan bine pus la punct de antrenament, pentru a nu pierde vremea inutil in sala, dar si pentru ca un program de antrenament predefinit te ajuta sa progresezi mai rapid.
Indiferent unde alegi sa te antrenezi, sa fii activ fizic are urmatoarele beneficii:
- Sensibilitate la insulina mai buna.
- Inflamatii cronice mai mici.
- Stare de spirit mai buna si capacitate mai mare de a face fata la stres si anxietate.
- Mentinerea masei musculare.
- Somn mai bun.
- Imunitate mai mare si rezistenta mai buna la imbolnaviri.
Referinte
- Center for Disease Control and Prevention. Coronavirus Disease 2019: People With Certain Medical Conditions. Published June 25, 2020. Accessed July 9, 2020.
- Helsingen, L., et al. Randomized Re-Opening of Training Facilities during the COVID-19 pandemic The TRAiN study group. 2020. Pre-Publication medRxiv.
- LaBelle, M., et al. Infection Risk Reduction Program on Pathogens in High School and Collegiate Athletic Training Rooms. Sports Health. 2019. 12(1):51-57.