Culturisti mari si morti

Publicat in

Exista un pret suprem de platit in culturismul profesionist de nivel inalt? Culturismul de categorie grea este un sport foarte nesanatos. Scopul sunt muschii, nu sanatatea! Iata la ce riscuri se expune un astfel de sportiv.

In 1980, Dr. Robert Goldman a inceput sa intrebe sportivi de top daca ar face un asa-zis pact cu diavolul; daca ar urma o cura cu anumite substante care le-ar asigura victoria in orice competitie sportiva ar participa, dar le-ar asigura si moartea in decurs de 5 ani.

Goldman a descoperit ca in mod consecvent majoritatea celor intrebati ar fi acceptat tragul. Fenomenul a devenit cunoscut ca "dilema Goldman".

Ai accepta acest aranjament? Multi culturisti profesionisti, si chiar amatori, au facut-o!

Cadavre musculoase si definite

Campionii de culturism sunt cunoscuti doar micii comunitati impatimite de acest sport aparte. Asa ca te intrebi de ce multi culturisti sunt dispusi sa isi riste viata si sanatatea pentru succes.

Banii? Faima? Sau pur si simplu vor sa fie mai mari si mai definiti decat ceilalti?

Abuzul extrem de steroizi anabolici si androgeni, hormoni de crestere, insulina si diuretice sunt principalii factori responsabili de crearea unui numar mare de cadavre musculoase si definite! De ce intr-un sport care in esenta inseamna sa mananci bine, sa nu fii gras si sa faci sport, mor atat de multi la varste tinere si aparent din aceleasi cauze?

Scopul sunt muschii. Nu sanatatea!

"Majoritatea culturistilor cred ca nimic rau nu li se va intampla chiar lor. Dar aveti putina rabdare. Vor aparea din ce in ce mai multe cazuri de boli serioase de inima, mai ales dupa ce vor trece de varsta de 40 de ani" - Mike Matarazzo, culturist profesionist.

Matarazzo a suferit 3 by-passuri la varsta de 38 de ani, un atac de cord la 41 de ani si a murit la 47 de ani, asteptand un transplant de inima.

La 30 de ani era la apogeul carierei sportive, cand "monstrii de muschi" dominau culturismul, si sustinea ca mananca pana la 3,5 kg de carne rosie pe zi. 

Inainte de declinul sau fizic, Mike Matarazzo era unul din puntii culturisti profesionisti care vorbea deschis de nivelul cantitatilor de steroizi anabolizanti si alte medicamente necesare pentru a ajunge in elita culturismului.

Este o certitudine ca o multime de culturisti de top au murit din diferite "cauze naturale" - cel mai adesea stopuri cardiace sau cedarea unor organe interne - inainte sa implineasca 40 de ani. 

Multi nici nu au apucat 35 de ani. Unii culturisti de top aproape ca au ajuns la 50 de ani, dar sunt putini ceicare ajung la 55 fara macar o problema serioasa de sanatate. Incearca sa gasesti 10-12 culturisti profesionisti IFBB care au avut succes in anii '90 si sunt sanatosi in prezent. Nu prea vei reusi. 

Raspunsul tipic

Cand un culturist moare tanar din cauza cedarii unui organ intern, asta vei auzi de la majoritatea fanilor sicelor implicati in culturism: "avea o problema de sanatate inainte si ar fi avut aceeasi problema fie ca era culturist, fie ca era profesor la gradinita".

Dar atunci se naste intrebarea: problemele de sanatate preexistente sunt inrautatite de folosirea atator medicamente? Si ar fi trait ei mai mult daca nu foloseau astfel de medicamente?

Sau folosirea unor cantitati atat de mari de steroizi si medicamente, combinata cu rigorile dietelor de acumulare de masa si definire, duce la probleme de sanatate?

Poate ca au existat si cazuri in care o problema de sanatate anterioara a fost cauza decesului, dar sunt atat de multe cazuri incat aceasta explicatie nu se sustine. Exista astfel de cazuri si in Romania, de exemplu despre moartea lui Viorel Ristea s-a spus ca a murit de la oboseala acumulata la zborul cu avionul si dieta draconica de definire!

Recompensarea extremelor

Culturismul a inceput sa se indeparteze de fitness in anii 1950. Masa musculara cat mai mare a devenit un scop care prima in fata unui corp atletic, fortei musculare si puterii. Iar faptul ca in anii '60 steroizii anabolizanti au inceput sa patrunda in salile de fitness nu este o coincidenta. 

Sa atingi nivele mici de grasime dar avand multe kilograme pe cantar insemna acumularea de cat mai multa masa musculara. Si cu cat aspectul era recompensat mai mult cu atat concurentii il urmareau. Sanatatea a devenit uitata

Cel mai indicat este sa spui ca steroizii nu omoara oameni, abuzul de steroizi omoara oameni. Si este si mai adevarat ca exista numeroase alte substante folosite in culturism in afara steroizilor, care prezinta riscuri si mai mari
Insulina, hormonul de crestere, beta-agonistii, DNP, diureticele, au inceput sa fie din ce in ce mai folosite dupa anii '90, si acestea au riscuri mult mai mari decat steroizii anabolizanti. De asemenea, dupa anii '90 au inceput sa creasca mult si dozele steroizilor folositi si perioadele de timp in care erau folositi. 

Consecintele de a fi mare si definit

In anii '90 in culturism a avut loc o schimbare radicala a ideii de "fizic ideal". Dorian Yates a stabilit un nou standard si competitorii sai au inceput sa il urmeze. Tot atunci au inceput sa apara termeni precum "muscle freak", "mass monster", "hulk", etc. Toti acesti termeni descriau culturisti masivi, nemaivazuti pana atunci, care atingeau o greutate corporala foarte mare si cu procente de grasime mai mici ca niciodata.

Rezultatele pe termen lung sunt ce vedem de ceva ani: consecintele incep sa ajunga din urma din ce in ce mai multi culturisti din acea perioada. 

Nu, nu orice culturist profesionist a avut probleme de sanatate. Si nu numai cei foarte mari sau doar cei de top au probleme, dar  abuzul lor de medicamente este suficient de consistent pentru a se trage unele concluzii.

Studiile

In 2014 un studiu a analizat legatura dintre steroizii anabolizanti si functiile cardiovasculare. Rezultatele sugereaza ca utilizatorii inraiti de steroizi sunt mai predispusi la functii neregulate ale inimii si au o rata de mortalitate mai mare decat culturistii naturali.

Un raport din 2012 aparut in "American Journal of Cardiology" a analizat aproape 50 de studii care analizau efectele steroizilor anabolizanti asupra functiilor cardiovasculare/metabolice. A ajuns la concluzii similare: abuzul de steroizi poate fi un factor semnificativ in decesele legate de inima.

Un alt studiu publicat in "Journal of the American Society of Nephrology" a analizat aparitia bolilor de rinichi la culturistii care folosesc steroizi anabolizanti si a descoperit semne de boala la majoritatea participantilor la studiu, unele din leziuni fiind ireversibile. Dar in aceste cazuri este probabil ca diureticele folosite deseori de culturisti sa fii jucat si ele un rol. 

Culturistii profesionisti vs. alti sportivi

Spre deosebire de culturism, decesele altor sportivi profesionisti nu sunt legate atat de puternic de medicamentele de imbunatatire ale performantelor sportive. Surmenarea fizica cauzata de coliziuni in sporturile de contact sau folosirea de droguri recreationale sunt factori care contribuie mult mai mult la moartea acestor sportivi.

Medicamentele de imbunatatire ale performantelor sportive este termenul pe care publicul il asociaza mai ales cu steroizii anabolizanti si androgeni, desi este o categorie generala care poate include de toate, de la insulina la EPO si alte substante stimulatoare, fara legatura cu steroizii.

Stim ca medicamentele de imbunatatire ale performantelor sportive sunt folosite intens in sporturi precum fotbal, rugby, fotbal american, ciclism, baseball, haltere, box, MMA, etc. Dar si in sporturi mai putin traditionale se folosesc astfel de substante: cricket, NASCAR, wresling, etc, aproape in orice disciplina sportiva au fost cazuri rasunatoare de dopaj

Ca sportivii profesionisti cauta orice avantaj si metoda de recuperare fizica, chiar si cele interzise in sportul lor, nu este de mirare. 

In 2014, "Public Library of Science" din S.U.A. a publicat un raport privind rata mortalitatii in randul performerilor de wresling (ma refer la cel care aduce mai mult a teatru ieftin decat cu sport). Au fost colectate date dintre anii 1985 si 2011 si s-a demonstrat ca acestia aveau sanse de 3-4 ori mai mari decat populatia generala sa moara intre 30 si 50 de ani.

Bolile cardiovasculare si abuzul de droguri au fost principalele cauze de deces. Acestia aveau de 15 ori mai multe sanse sa moara de o boala cardiovasculara si de 122 de ori mai multe sanse sa moara din cauza drogurilor recreationale, comparativ cu populatia generala.

In ultimii 15 ani una din 5 morti ale wrestlerilor profesionisti a fost legata de supradoze de droguri recreationale. 

Un studiu din 2012 din "American Journal of Cardiology" a aratat ca jucatorii din NFL (liga nationala de fotbal american) aveau de doua ori mai multe sanse sa traisca mai mult decat cei care nu faceau sport si aveau varste similare. Dar, erau mult mai predispusi la boli neurologice si musculoscheletice (din cauza contactului fizic extrem pe care acest sport il presupune).

Uzul, folosirea gresita si abuzul

Acum 30 de ani majoritatea celor care mergeau la sala de fitness pentru a arata mai bine, fara intentia de a concura, nu era interesata de a folosi steroizi. Astazi, cand intrii intr-o sala de fitness probabil ca esti inconjurat de cativa utilizatori de steroizi, fie ca arata in consecinta sau nu. 

Daca cauti online gasesti discutii numeroase despre primul, al doilea sau al treilea ciclu de steroizi. Niciunii dintre acestia nu concureaza si nu castiga bani din asta, doar vor sa arate mai bine. 

Cand vine vorba de steroizi exista folosirea de steroizi, folosirea gresita de steroizi si abuzul de steroizi. Toate sunt lucruri foarte diferite intre ele.

Cei care folosesc gresit steroizii sunt cei care nu au rezultate in urma dietei si antrenamentelor, probabil pentru ca habar nu au ce fac si apeleaza la "pilulele magice". Doar ca sa descopere ca nu sunt magice si nu le rezolva problemele doar ii lasa cu ceva mai multe cosuri si probabil o perioada scurta (dar intensa) de impotenta. Probabil peste 90% din utilizatorii amatori de steroizi se incadreaza in aceasta categorie.

Cei care abuzeaza steroizii sunt cei care combina 5-7 intr-o saptamana, crezand ca asa face si idolul lor de 130 kg. Acestia din urma sunt cei care ajung statistici! 

mareste-ti penisul

Mortii

In anii '60,  Peary Rader care scria la revsita "Irion Man" a publicat un editorial in care spunea ca steroizii in culturism vor duce la probleme si indemna cititorii sa nu se incurce cu asa ceva. 

In cei peste 50 de ani de atunci multi culturisti au folosit gresit sau au abuzat de steroizi! Multi dintre ei au platit pretul suprem:

  1. Mike Matarazzo: Frecvent in top 10 IFBB  intre anii 1992 si 2001. A murit in urma unui infrarct in 2014.
  2. Dan Puckett: locul 1 la NPC Collegiate National Heavyweight in 2006. A murit de insuficienta cardiaca in 2007, la 22 de ani.
  3. Scott Klein: a participat de 4 ori la NPC Heavyweight si de doua ori la NPC super-heavyweight. A murit de insuficienta renala in 2003, la varsta de 30 de ani.
  4. Robert Benavente: A participat la mai multe competitii NPC intre 1994 si 2003. A facut infarct si a murit in 2004, la 30 de ani.
  5. Trevor Smith: Scriitor si antrenor de culturism, nu a participat niciodata dar cantarea peste 150 kg. Mort din cauza insuficientei cardiace in 2004 la 30 de ani.
  6. Andreas Munzer: Este considerat pionierul folosirii diureticelor pentru un aspect extrem de striat. A murit in 1996 din cauza complicatiilor la mai multe organe interne. Avea 32 de ani.
  7. Mohammed Benaziza: L-a batut pe Dorian Yates la "noaptea campionilor" din 1990, a fost de doua ori in top 5 la Mr. Olympia. A facut infarct si a murit la doar cateva ore dupa incheierea unui show de culturism, in 1992, la 33 de ani. 
  8. Daniele Seccarecci: Detine recordul mondial pentru cel mai greu culturist profesionist, la 134,7 kg. A murit in 2013 la 33 de ani ca urmare a unui infarct.
  9. Luke Wood: Profesionist IFBB ajugand des in top 10. A murit in 2011 in urma unui transplant de rinichi, la 35 de ani.
  10. Chris Janusz: Amator, consilier nutritional si de preparare pentru competitii, a murit la 37 de ani in 2009.
  11. Art Atwood: Constant in top 10 IFBB intre anii 2002 si 2004. A murit la 37 de ani in urma unui atac de cord.
  12. Mat Duvall: mort in 2013 la 40 de ani - infarct.
  13. Ed Van Amsterdam: a murit in 2014 la 40 de ani, tot in urma unui atac de cord.
  14. Fannie Barrios: Mort in 2005 in urma unui atac cerebreal la 41 de ani.
  15. Charles Durr: Mort la 44 de ani in urma unui atac de cord.
  16. Anthony D'Arezzo: A murit in 2006, la 44 de ani, cu o noapte inaintea unui concurs; cauza a fost atac de cord.
  17. Greg Kovacs: Cunoscut in domeniu ca unul din cei mai mari culturisti in extra-sezon, avand regulat peste 180 de kg. A murit de complicatii cardiace in 2013 la 44 de ani.
  18. Ron Teufel: Mort in 2002 la 45 de ani, din cauza insuficientei renale.
  19. Hans Hopstaken: Infarct si decedat in 2002, la 45 de ani.
  20. Frank Hillebrand: A murit in 2001 la 45 de ani in urma unui infarct.
  21. Alex Azarian: a murit din cauza necunoscute la 45 de ani, in 2015.
  22. Ray Mentzer: Mr. S.U.A. in 1978. A murit de la complicatii renale in 2001, la 47 de ani.
  23. Nasser El Sonbaty: A murit la 47 de ani ca urmare a unor complicatii la inima si rinichi.
  24. Don Ross: Decedat in 1995 la 49 de ani. Cauza: infarct.
  25. Mike Mentzer: Mr. America 1976. Primul culturist profesionist care a primit un scor perfect la un concurs. A facut infract si a murit la 49 de ani, in 2001.
  26. Don Youngblood: Mort la 49 de ani in urma unui infarct.
  27. Stoil Stoilov: A murit in 2014 la o saptamana dupa ce terminase pe locul 2 un show la nationalele S.U.A. Avea 49 de ani. 
  28. Terri Harris: A murit dupa un infarct la doua zile dupa ce participase la un concurs. Avea 50 de ani. 
  29. Ed Kawak: De 5 ori Mr. Universe. A murit in urma unui infarct in 2006. Avea 51 de ani.
  30. Vince Comerford: Mort in 2014 in urma unui infarct, la 52 de ani. 
  31. Greg DeFerro: 1979 IFBB Mr. International. A murit la 53 de ani in urma unui atact de cord.

Cu un picior in groapa? 

Urmatorii culturisti sunt din fericire inca in viata in acest moment (noimebrie 2016), dar sufera de probleme severe de sanatate.

  1. Tom Prince: A suferit de insuficienta renala in timpul pregatirii pentru un concurs in 2003, la 34 de ani. S-a retras in acelasi an si a facut transplant de rinichi in 2012.
  2. Don Long: A suferit o insuficienta renala in 1999 la 34 de ani. A facut transplant in 2002, dar si acesta  a cedat in 2003. A concurat intre 2006 si 2009. A facut un alt transplant in 2011. 
  3. Flex Wheeler: Un culturist cunoscut, care a terminat de trei ori pe locul doi la Mr. Olympia. A suferit de insuficienta renala si s-a retras in 2000 la 35 de ani. A mai concurat apoi de doua ori, locul 7 la Mr. Olympia din 2002 (se presupune ca fara dopaj) si locul 3 la Ironman 2003. 
  4. Orville Burke: A intrat intr-o coma de 6 saptamani in urma unor complicatii aparute in timpul unei operatii. Avea 39 de ani.
  5. Mike Morris: S-a retras in 2005 dupa ce a prezentat semne de insuficienta renala. Avea 35 de ani.

Referinte

  1. Akcakoyun, et al. Long-term anabolic androgenic steroid use is associated with increased atrial electromechanical delay in male bodybuilders. Biomed Res Int. 2014.
  2. Achar, Suraj, et al. Cardiac and metabolic effects of anabolic-androgenic steroid abuse on lipids, blood pressure, left ventricular dimensions, and rhythm. American Journal of Cardiology, September 2010;106(6):893-901.
  3. Herlitz LC, et al. Development of focal segmental glomerulosclerosis after anabolic steroid abuse. J Am Soc Nephrol. 2010 Jan;21(1):163-72.
  4. Herman, Christopher W., et al. The very high premature mortality rate among active professional wrestlers is primarily due to cardiovascular disease. PLoS One. November 2014; 9(11): e109945.
  5. Baron, Sherry L., et al. Body mass index, playing position, race, and the cardiovascular mortality of retired professional football players. American Journal of Cardiology, September 2011. Volume 109, Issue 6, 889 - 896.
  6. Connor, J, et al. Would they dope? Revisiting the Goldman dilemma. Br J Sports Med. 2013 Jul;47(11):697-700.
  7. Big Dead Bodybuilders - t-nation.com.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.