Corpul uman are anumite limite privind anumite aspecte ale cresterii sale. De exemplu, la un momendat te opresti din crescut in inaltime. Similar, muschii au un mecanism de control care ii impiedica sa se dezvolte la infinit.
Mecanismul de control al cresterii muschilor
O sa spun doar o denumire alfanumrica: GDF-8! Factorul de diferentiere al cresterii 8, cunoscut si ca miostatina, este o proteina responsabila cu controlul cresterii muschilor. Este un regulator negativ al muschilor scheletici si cardiac. Cu cat ai mai multa miostatina, cu atat ai mai putina masa musculara!
Efectele miostatinei au fost observate cand soareci cu o dereglare a genei responsabila cu productia de miostatina au obtinut o dezvoltare deosebita a masei musculare. Efectele miostatinei au fost observate si in medii naturale. Cel mai cunoscut exemplu este taurul blegian albastru, un taur care pare a fi un mutant din cauza lipsei miostatinei. Un efect similar a fost observat si la oameni.
Cum functioneaza?
Miostatina, ca alte mecanisme de control al corpului, functioneaza printr-un feedback negativ. O proteina solubila secretata de celulele unui organ (celule musculare numite miocite, in acest caz) care regleaza negativ cresterea organului. Pe masura ce masa musculara iti creste, la fel si nivelurile de miostatina, pana la punctul in care opresc complet cresterile viitoare.
Cand vine vorba de marimea muschilor, exista doua elemente care conteaza: numarul de fibre musculare pe care le ai si marimea acestor fibre. Numarul de fibre musculare pe care il ai nu prea se schimba dupa dezvoltrea masei musculare. Marimea lor poate creste sau descreste in functie de:
Cand gena responsabila cu productia de miostatina a fost dezactivata la soareci, s-a observat o crestere a masei msuculare datorata ambelor elemente mentionate mai sus: numar de fibre musculare si marime a fibrelor musculare (hiperplastie si hipertrofie). Aceste efecte au ramas vizibile pe toata durata vietii soarecilor. Acest experiment a stabilit efectul miostatinei asupra masei musculare.
Asadar, miostatina controleaza atat numarul de fibre musculare cat si marimea lor. Asa ca oricat ai incerca, masa musculara nu iti va creste dincolo de limita impusa de nivelurile de miostatina. Dar nu te lasa descurajat. Incearca sa iti atingi limitele genetice si daca vei reusi cel mai probabil vei fi multumit cu ce vei vedea in oglinda.
Referinte