Metode practice pentru a avea articulatii sanatoase

Publicat in

Articulatiile sunt mai importante decat sunt multi dispusi sa recunoasca. Orice accidentare te da inapoi cu mult. Asa ca, iata cinci metode functionale de a le mentine sanatoase pentru a putea sa te antrenezi in continuare in forta.

Sportivii de performanta si amatori vor sa avanseze permanent si sa atinga noi nivele ale performantelor; una din neplacerile acestei curse este reprezentata de probleme articulare, precum tendinita. Aceste evenimente sunt frustrante, pentru ca metoda de a trata o astfel de accidnetare este odihna. Si se stie ca nu poti castiga meciul stand pe banca de rezerve!

Pe masura ce apar durerile de la suprasolicitari, o modalitate raspandita de a le face fata este folosirea medicamentelor antiinflamatoare nonsteroidiene. Nu este o idee buna pentru ca inflamatia este o parte naturala a proceselor de vindecare; medicamentele care influenteaza inflamatiile ar trebui folosite cu prudenta. Mai mult, pe termen lung, aceste medicamente intervin in repararea tendoanelor si muschilor. Ca o alternativa la medicamentele antiinflamatoare nonsteroidine, incearca creme care contin produse naturale precum gotu kola, o planta care grabeste vindecarea ranilor si intareste tesuturile conjunctive.

Ca sa nu fie nevoie sa folosesti nici medicamente, nici alternative naturale la acestea, poti scadea riscul de a te accidenta prin reducerea stresului pus pe corp. Iata cinci metode de precautie prin care poti face asta.

1. Invata tehnica corecta

Fie ca ridici greutati pentru a arata mai bine sau pentru ca esti sportiv de performanta, este nevoie sa inveti executia corecta a exercitiilor, pentru a reduce stresul pus pe corp. Chiar daca sa angajezi un antrenor personal care sa iti supravegheze fiecare repetare este peste bugetul tau, este recomandat sa angajezi pe cineva cu pregatire in domeniu, pentru cateva sedinte, pentru a te invata exercitiile de baza. Si daca practici alt sport ca amator, este bine sa investesti in cateva lectii cu un profesionist. De exemplu, daca joci tenis, ia cateva lectii, nu numai pentru a invata sa lovesti mai tare, dar si pentru a minimaliza stresul pus pe incheitura mainii, coate si umeri.

2. Refa echilibrul structural

Alaturi de invatarea executiei corecte a exercitiilor, trebuie si sa ai un echilibru structural pentru a reduce riscul de accidentari. Dezechilibrele de flexibilitate si forta sunt mai raspandite decat ai crede. umerii sunt cei mai afectati de antrenamentele cu greutati, conform unui studiu din 2010. Evalueaza-ti echilibrul structural analizand forta si diferentele de forta dintre muschii care rotesc intern sau extern umerii. O astfel de evaluare se poate face si la grupe de muschi individuale, precum bicepsi, si ei putand influenta sanatatea umerilor.

In cazul accidentarilor la genunchi, daca genunchiul se curbeaza in interior cand alergi sau sari, asta sugereaza dezechilibre intre muschii adductori si abductori. Poate indica si o slabiciune in oblicul vastus medialis, un muschi al cvadricepsului, esential pentru ca rotula sa se comporte normal. In functie de dezechilibre exista exercitii specifice pentru a restabili armonia intre diferitele grupe musculare.

3. Fa stretching cu cap

Foloseste tehnici corecte de stretching pentru a asigura o raza optima de miscare, reducerea tensiunii, si promovarea mecanismelor corecte de ridicare a greutatilor. Tine minte ca, capacitatea de a avea o raza foarte mare de miscare intr-o intindere statica nu inseamna ca aceeasi raza de miscare poate fi folosita si intr-o miscare dinamica atletica. Cu alte cuvinte, capacitatea de a te indoi precum o banda de cauciuc, nu inseamna automat ca esti gata de a incepe o activitate sportiva. O abordare buna este de a face stretching dinamic inainte de antrenamente, si stretching static dupa antrenamente.

4. Variza exercitiile

Sa faci aceleasi exercitii de forta in acelasi fel, mai ales exercitiile de izolare, poate creste riscul de suprasolicitare a articulatiilor. Foarte nociva este folosiera aparatelor, multe din ele lucrand muschii in posturi fixe, care pun un nivel foarte mare de presiune pe articulatii. Ca regula generala, nu fa mai mult de 20% din antrenament la aparate. 

5. Ia in calcul masajele si kinetoterapia

Chiar daca te gandesti ca un kinetoterapeut e util atunci cand deja ai dureri, sa urmezi astfel de proceduri de masaj sau kinetoterapie cand esti sanatos, este o investitie buna. Chiar daca ai o tehnica perfecta si un program solid de antrenament, este posibil sa apara adeziuni ale tesuturilor moi care iti pot afecta biomecanica si astfel sa creasca riscul de accidentari. 

Cand vine vorba de accidentari articulare, preventia este mult mai buna decat reabilitarea dupa accidentare. Urmeaza cele de mai sus, si astfel vei putea petrece mai mult timp de calitate sub bara! 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Scapa de durerile de umeri Scapa de durerile de umeri Durerile de umeri sunt raspandite in randul celor care trag de fiare. Dar durerea nu trebui sa faca parte din antrenamentele tale, iata cum sa scapi de ea! 10 Nov, 2020
teste pentru culturisti ca sa isi vada conditia fizica Testul de o mila pentru culturisti Orice culturist ar trebui sa poata trece acest test cu usurinta. Daca iti place sa te antrenezi cu greutati si nu poti trece testul de o mila (1,6 km), atunci ai ceva de munca! 15 Aug, 2017
principiile weider - baza masei musculare Principiile Weider - baza masei musculare Joe Weider este omul care a pus bazele fitness-ului. Principiile sale de antrenament stau la baza a tot ce faci acum in sala de forta. Daca le aplici cum trebuie progresele in privinta masei musculare sunt garantate. 25 Jul, 2018
Recuperarea: cheia succesului in culturism Recuperarea: cheia succesului in culturism Antrenamentele iti ocupa 5-10% din timp. Cresterile musculare au loc in restul de 90% din timp, DOAR DACA faci ce trebuie pentru o recuperare cat mai buna. 18 Apr, 2023
5 exercitii pe care trebuie sa le faci 5 exercitii cu reputatii proaste nemeritate Exista unele exercitii foarte bune pentru masa musculara si pentru conditia fizica in general, care sunt catalogate ca distructive pentru articulatii. O catalogare eronata! Iata 5 exercitii cu reputatie proasta dar de care nu trebuie sa va feriti! 14 Feb, 2016
scapa de durerile de spate cand te antrenezi la sala 8 sfaturi pentru a elimina durerile de spate la antrenamentele cu greutati Acest mic ghid iti va da pasii necesari pentru a rezolva problemele legate de durerile de spate la antrenamentele cu greutati. Sfaturile se bazeaza pe o combinatie de studii stiintifice si experienta antrenorilor de top cu sportivi de performanta. 03 Oct, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.