Mituri: regula de o ora

Publicat in

Poate ca ati auzit ca un antrenament de culturism nu trebuie sa dureze mai mult de o ora, ideal 45 de minute, pentru a nu favoriza aparitia hormonilor catabolici.. Dar este doar un mit, sau exista ceva real in aceasta afirmatie?

"Dupa o ora petrecuta in sala hormonii anabolici scad si cei catabolici cresc, asa ca nu ar trebui sa va antrenati mai mult de o ora". Pun pariu ca multi dintre voi au auzit asta. De cele mai multe ori de la autori de renume. Acesta "regula" este adanc inradacinata in constiinta colectiva, mai ales cand vine vorba de antrenamentele cu greutati. Iata de ce este mai mult un mit decat adevar:

1. Este intr-adevar logic sa folosim timpul ca limita a unui antrenament? Chiar daca admitem ca lucrand prea mult duce la starea hormonala mentionata mai sus, este timpul cea mai buna unitate de masura? Daca eu fac 40 de seturi in 45 de minute, iar altcineva face 12 seturi in 2 ore, cine va prezenta cele mai ridicate nivele ale hormonilor catabolici? Cel care a stat cel mai mult timp intr-o cladire numita "sala de forta", sau cel care a facut antrenamentul mai dur?

2. Cand incepe perioada de o ora? Incepe cand intri in sala? Daca asa este cazul, exista un raspuns psihologic magic activat o data cu intrarea in cladire? Sau incepe cand ridici prima greutate? Daca asa este cazul, sa spunem ca am de mutat o piesa de mobilier acasa inainte de sala. Asta inseamna ca pierd deja timp pretios din antrenamentul meu doar pentru ca am ridicat ceva greu?

3. "Studiul" original (nimeni nu la vazut, este facut de un antrenor bulgar, Abadliev) care atesta scaderea testosteronului dupa 40-60 de minute, se presupune ca a fost facut pe powerlifteri bulgari (care foloseau cantitati insemnate de testosteron exogen, asa ca, cat de buna este teoria asta?). Acest studiu a fost folosit de Abadliev ca pretext pentru a ii pune pe powerlifterii bulgari sa faca 3-4 miniantrenamente pe zi, ceea ce insemna petrecerea intregii zi la centrul de antrenament. In realitate, motivul adevarat era (conform lui Krastev, un fost detinator de recorduri bulgar) controlul si supravegherea sportivilor.

4. Sportivii profesionisti de top in powerlifting si alte sporturi de forta, nu folosesc acest principiu. Sunt multi dintre ei care se antreneaza cate 3 ore sau chiar mai mult. Nu zic sa va antrenati cate 3 ore pe zi, dar daca regula de o ora ar fii fost adevarata, acesti sportivi ar fii arata precum niste prizonieri dintr-un lagar de concentrare. Repet! Nu sugerez ca trebuie sa va antrenati cate 3 ore. Si nu zic ca nu exista o limita la cat de mult te poti antrena (dar cred ca, cu cat te antrenezi mai mult fara a depasi capacitatile de recuperare ale organismului tau, cu atat este mai bine). Ceea ce vreau sa spun este ca folosirea timpului si atat ca limitare este stupid. Da, exista o limita la cat de mult te poti antrena intr-o zi, si obtine rezultate pozitive; dar nu depinde de timp. Plus, capacitatea de antrenament zilnica, variaza de la o zi la alta.

5. Probabil multi dintre antrenorii personali VOR sa creada in aceasta regula, dandu-le o scuza de a petrece doar cate 45 de minute cu fiecare client. Astfel au mai mult timp liber, sau mai multi clienti pe zi, ceea ce inseamna mai multi bani.

Ideea de baza este ca nu trebuie sa va uitati la ceas pentru a va masura eficienta antrenamentului. Importanta este intensitatea lui, nu timpul alocat. Desi mitul regulei de o ora este foarte popular, si sustinut de multi, antrenorii si sportivii de top il neaga, aducand argumente logice si de bun simt pentru a-l demonta.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

semne ca te-ai antrenat corect Cum sa judeci daca un antrenament de hipertrofie a fost eficient Un antrenament de hipertrofie, adica care sa construiasca masa musculara, trebuie sa aibe echilibru intre intensitate si exces. Prea putin si nu stimulezi suficient muschii, prea mult si te dai singur inapoi. Iata cum sa iti dai seama daca faci ce trebuie in sala de forta. 20 Dec, 2016
culturismul este unul din cele mai sanatoase sporturi 3 motive pentru care sa faci culturism Culturismul, ca metodologie de antrenament, aduce printre cele mai mari beneficii corpului uman. Iata 3 dintre cele mai importante motive pentru a te antrena precum un culturist. 19 Sep, 2018
Cum sa iti protejezi spatele cand faci indreptari Cum sa iti protejezi spatele cand faci indreptari Indreptarile au inceput sa revina in forta in salile de fitness, si asta este bine. Dar sunt inca multi care le fac incorect sau se tem ca isi vor accidenta spatele. Aici gasesti explicatii privind tehnica corecta de a face indreptari in siguranta. 06 Feb, 2018
Antrenamentele de forta fantana tineretii Antrenamentele de forta: fantana tineretii Pentru a te simti tanar si in forma, fa antrenamente de forta! Iti vor asigura o batranete usoara! 30 Jun, 2020
Cum iti afecteaza sexul performantele sportive Sex, haltere si performante Ar trebui sa te abtii de la sex inainte de o competitie sportiva? Cum afecteaza sexul nivelele testosteronului? Poti castiga masa musculara daca faci sex des? Si este adevarat ca femeile au antrenamente mai eficiente dupa sex? Afla raspunsurile aici! 14 Feb, 2016
cum sa iti imbunatatesti performanta la indreptari 10 secrete privind indreptarile Exista ceva primordial, care te satisface pana in maduva oaselor, atunci cand faci indreptari cu greutati mari. Iata cateva secrete pentru a creste kilogramele cu care poti face indreptari si a beneficia la maxim de pe urma acestui exercitiu grozav. 09 May, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.