Ridicarile pe marginea bancutei pot fi folosite din cand in cand fara niciun risc, daca ai umerii sanatosi. Dar acest exercitiu este vazut in salile de fitness mult mai des decat ar trebui. Mai mult, este un exercitiu care poate fi facut oriunde asa ca multi aleg sa il faca si la antrenamentele de acasa sau in aer liber.
La sala cel mai adesea vezi pe cineva care sta suspendat intre doua banci (pe una cu mainile si pe una cu picioarele) iar partenerul de antrenament ii incarca discuri in poala.
Pe langa riscul evident de a aluneca de pe marginea bacii in timp ce ai cateva zeci de kilograme in zone sensibile, nu sunt fan pentru ca pozitia presupune ca palmele sa fie pe banca, ceea ce rezulta in rotirea interna a umerilor in timp ce sustin o greutate mare. Pentru cei mai multi nu este deloc o pozitie buna, mai ales cand este combinata cu o postura proasta zi de zi.
Mai rau, sa schimbi raza de miscare nu ajuta. Nu conteaza cat de sus sau de jos te lasi, cat de in fata impingi pieptul. Conteaza doar partea superioara a bratelor relativ la clavicula.
Ce ar trebui sa faci este sa incerci sa rotesti capul umarului in spatele claviculei, acolo unde ii este locul, si astfel poate sustine in siguranta greutatea. Asta se obtine cand faci flotari la paralele.
Asadar, concluzia este ca ar trebui sa renunti la ridicarile pe marginea bancutei si sa faci in schimb flotari la paralele. Si acestea sunt la fel de usor de facut oriunde, nu numai la sala. Daca esti acasa, foloseste doua scaune de aceeasi inaltime si fa-le intre ele, sprijinit pe spatare.
Daca nu poti face flotari la paralele foloseste aparatele de asistenta sau benzi de rezistenta care sa te ajute. Umerii iti vor multumi! Mai mult, este un exercitiu in urma caruia ai cele mai multe avantaje in privinta cresterii masei musculare, raportat la efortul investit.
Referinte