Toata lumea il uraste pe Andrei
Andrei se opreste in fiecare dimineata la patiserie pentru micul dejun. Cateva pateuri si croissante cu ciocolata plus o cafea cu ceva zahar in ea. Pranzul nu este mai bun, iar gustarile preferat sunt batoanele de ciocolata si cola. La cina Andrei mananca ce vrea el, pentru ca isi permite!
Si Andrei, nemernicul, are un abdomen foarte definit. Toti il urasc pe Andrei pentru ca ii place sa isi strige in gura mare dieta atat de proasta.
Este timpul ca Andrei sa se trezeasca la realitate. Genele de mutant nu il vor salva de orice. Cei care nu se ingrasa in mod natural, nu sunt feriti de problemele cardiovasculare. Iar de vina nu sunt grasimile in exces, ci zaharul!
Studiul
Cercetatori de la Universitatea Surrey au descoperit ca barbati sanatosi care mancau mult zahar aveau nivele mari de grasime in sange si grasime stocata in ficat.
Cercetatorii au luat doua grupuri de barbati, unul cu nivele mari de grasime in ficat si celalalt grup cu nivele mici de grasime in ficat, si le-au umplut dieta de zahar (650 calorii/zi provenite din zahar). Dupa 12 saptamani, cei care aveau deja nivele ridicate de grasime in ficat au suferit de o perturbare metabolica a grasimilor si mai mare (metabolismul grasimilor este procesul prin care acestea sunt descompuse in sange si folosite de celule). Cei din acest grup erau deja aproape de a suferi de ficat gras non-alcoolic, cea mai des intalnita boala a ficatului. Dupa ce au consumat dieta bogata in zahar, au prezentat un risc mai mare de boli cardiovasculare, atac de cord si atac cerebral.
Cei din grupul mai sanatos, cu nivele mici de grasime in ficat, au prezentat cresteri ale acestor nivele in ficat si un metabolism mai prost al grasimilor.
Ce inseamna pentru tine toate astea
Eeste usor pentru cei tineri, ectomorfi in mod natural, sa ignore dieta. De ce sa iti faci griji daca poti manca orice fara sa te ingrasi? Studiul arata ca un consum mare de zahar te va ajunge din urma indiferent cat de definit esti.
Studiul este si o reamintire ca desi multi cred ca grasimile sunt Hitlerul bolilor de inima si ca boala ficatului gras are cuvantul"gras", adevaratul raufacator este zaharul. Este foarte logic din moment ce rezistenta la insulina are un rold ecisiv in boala ficatului gras.
Referinte
- A. Margot Umpleby, et al. Impact of liver fat on the differential partitioning of hepatic triacylglycerol into VLDL subclasses on high and low sugar diets. Clinical Science, 2017; CS20171208 DOI: 10.1042/CS20171208