Probabil ai auzit de exercitiile facute la finalul unui antrenament, cu scopul de a arde grasimea in plus si de a ridica metabolismul. Americanii le numesc "finishers". Mai exact, este vorba de un exercitiu, sau o combinatie de mai multe exercitii, care stimuleaza toate grupele musculare mari pentru a provoca un cost metabolic cat mai ridicat. Practic, sunt cele mai lungi 5-10 minute din viata ta. Si, dupa cum le sugereaza si numele, se fac la finalul antrenamentelor. Din doua motive!
Intai, resursele energetice ale corpului sunt mai mici dupa un antrenament cu greutati. Este timpul perfect sa ceri cat mai multa energie corpului, pentru ca metabolismul nu va avea de ales decat sa declanseze lipaza sensibila la homoni in adipocite (celulele grase). Traducere: poti sa stimulezi o ardere a grasimilor mult mai mare la finalul antrenamentelor.
In al doilea rand, daca urmezi corect aceasta metoda de slabire, nu vei mai vrea sa faci nimic apoi. Asa ca daca ai face aceste exercitii la inceput, restul antrenamentului ar fi compromis. Aceste exercitii trebuie sa fie epuizante pana aproape de a iti provoca greata, si chiar daca iti vei dori sa mori pentru cateva minute, apoi vei fi mandru ca ai reusit sa iti turezi motorul de ars grasimi. Acumularea de protoni si acidificarea muschilor care provoaca senzatia de greata sunt stimuli puternici pentru arderea grasimilor.
Leganari cu gantera si flotari cu bataie
Combinatia celor doua exercitii este ideala pentru ca nu necesita decat o gantera (de preferat kettlebell). Se poate face aproape oriunde.
- Incepi cu leganari cu gantera, si fa cate poti timp de 30 de secunde; odihneste-te 30 de secunde.
- Apoi fa cate flotari cu bataie poti, tot in 30 de secunde. Ia alta pauza de 30 de secunde.
- Fa din noi leganari cu gantera, dar de data aceasta timp de 20 de secunde; pauza 20 secunde.
- Urmeaza flotarile cu bataie, cate poti in 20 de secunde. Pauza 20 de secunde.
- Termina cu 10 secunde de leganari cu gantera, 10 secunde pauza, 10 secunde flotari cu bataie. Ia o pauza de 1 minut si repeta circuitul, incepand de la punctul 1.
Nota: Daca flotarile cu bataie sunt prea avansate pentru tine, fa flotari normale. Cel mai simplu este sa ai un ceas cu secundar la vedere, sau sa rogi pe cineva sa te cronometreze.
Referinte