Inainte sa moara de cancer in 1992, fostul jucator de fotbal american, Lyle Alzado, a dat vina pe steroizi pentru tumoarea s-a cerebrala. "Steroizii provoaca cancer" a devenit noua mantra in media mainstream. Dar provoaca diferite forme de cancer abuzul de steroizi androgeni si anabolici?
Utilizarea de testosteron exogen, pentru inlocuirea deficientelor naturale, cum este cazul terapiei de inlocuire a testosteronului, este acum considerata sigura, neprovocand cancer de prostata. Dar despre utilizarea altor tipuri de steroizi in alte scopuri decat medicale, nu se stie inca! Un studiu recent a evaluat o cohorta de utilizatori vechi de steroizi pentru a oferi un raspuns.
Studiul privind steroizii si cancerul
Cercetatorii au evaluat un grup de barbati care au fost dati afara din centre daneze de fitness ca parte a unei initiative anti-doping. In cadrul acestui proiect guvernamental, cei suspectati ca foloseau steroizi erau testati si cei care ieseau pozitivi erau dati afara din salile de fitness. Daca refuzau testarea, erau dati afara oricum.
Cercetatorii au contactat mare parte din acestia (media de varsta 27 de ani) si i-au monitorizat 11 ani, comparandu-i cu un grup de control care nu folosea steroizi anabolizanti.
Cand au comparat cele doua grupuri si incidentele de cancer (cu exceptia cancerului de piele non-melanom), nu existau diferente intre cele doua grupuri. Niciunul din cei 1189 utilizatori de steroizi nu au dezvoltat cancer de prostata sau san.
Ai putea crede ca lucrurile sunt lamurite si steroizii nu provoaca cancere. Dar autorii studiului indica cateva limitari ale metodei lor. Intai, cancerele de prostata sau san sunt rareori diagnosticate la persoane sub 50 de ani. Asadar e posibil ca perioada de urmarire a subiectilor sa fi fost prea scurta (in ciuda faptului ca a durat 11 ani, subiectii erau in mare parte foarte tineri). Apoi, desi s-a plecat de la premiza utilizarii de steroizi anabolizanti, avand in vedere gama larga de produse androgenice disponibile in prezent, e posibil ca nu toti participantii la studiu sa fii utilizat steroizi, ci alte substante sintetice anabolizante.
Un lucru interesant este ca la cei care au fost diagnostiti cu o forma de cancer, utilizatorii de steroizi au avut sanse de supravietuire considerabil mai mici intr-o perioada de 10 ani de dupa diagnostic, comparativ cu cei care NU utilizau steroizi anabolizanti. Desigur in joc pot intra o multime de alti factori, dar totusi ramane o constatare interesanta.
Ce poti invata din toate acestea
Utilizatorii constanti de steroizi ar trebui sa fie usurati ca nu s-au gasit legaturi intre dezvoltarea cancerelor si utilizarea de steroizi, in cei 11 ani ai studiului. Totusi este prea devreme sa se exluda orice legatura intre steroizi si cancer, media diagnosticarii cancerelor fiind 60 de ani!
Rata mai mica de supravietuire la cancer in randul utilizatorilor de steroizi anabolizanti este ingrijoratoare. Dar este greu sa atribui aceasta rata mai mica doar steroizilor si nu si altor factori inca necunoscuti. Ar fi interesant sa se vada rezultatele unui alt studiu care sa monitorizeze subiectii inca 20 de ani! Din pacate atat de mult va dura pana se vor obtine raspunsuri mai exacte! Pana atunci riscurile cardiovasculare raman cele mai mari cand vine vorba de utilizarea de steroizi anabolizanti si androgeni ( vezi aici: Efectele steroizilor anabolizanti asupra inimii si aici : Utilizarea cronica de steroizi poate leza inima)
Referinte
- Heerfordt IM, Windfeld-Mathiasen J, Dalhoff KP, Trærup Andersen J, Horwitz H. Excessive androgen exposure and risk of malignancies: A cohort study. Andrology. 2024 Apr 11. doi: 10.1111/andr.13648. Epub ahead of print. PMID: 38602128