Steroizii si antrenamentele de volum

Publicat in

Mamaliga si branza! Poate cea mai cunoscuta pereche din lume (cel putin din lumea romaneasca). O pereche care merge la fel de bine impreuna e formata din steroizii anabolizanti si antrenamentele cu volum ridicat.

Poti sa te antrenezi ca un culturist profesionist? Daca nu folosesti substante dopante, probabil nu este in interesul tau. Steroizii anabolizanti si androgeni nu numai ca intensifica raspunsul corpului la antrenament, ci iti schimba efectiv fiziologia. Din aceasta cauza, ceea ce functioneaza pentru cei care folosesc substante precum steroizii anabolizanti nu va functiona neaparat si pentru tine, care esti natural.

Sa clarificam de la inceput: Un volum mai mare de antrenament va duce la o crestere mai mare pentru cei care folosesc steroizi. (Prin volum mare, gandeste-te la multe seturi de diferite exercitii pentru o grupa musculara intr-o singura sedinta de antrenament – de obicei, lunga.) Cei care nu folosesc steroizi beneficiaza mai mult de sistemele de antrenament care pun accent pe volum mai redus, efort crescut sau/si greutati progresiv mai grele.

Cei care se antreneaza naturali pot face antrenamente bazate pe volum si sa obtina rezultate, dar tot va trebui sa se antreneze diferit (cu un volum mult mai mic) fata de ceea ce folosesc profesionistii dopati.

Nu spun ca cei care folosesc steroizi nu vor beneficia si de antrenamentul cu volum redus, efort crescut si bazat pe greutati mai mari. Steroizii si alte substante dopante vor duce la castiguri mai mari indiferent de stilul de antrenament. Dar datorita modului in care actioneaza, steroizii sunt mai benefici (si, prin urmare, functioneaza si mai bine) in cazul antrenamentului bazat pe volum.

Iata de ce.

Motivul 1: Cresterea mai mare a fibrelor cu contractii lente

Steroizii au un efect mai puternic asupra fibrelor cu contractii lente (fibre musculare cu raspuns lent). Steroizii fac ca aceste fibre slab receptive (la hipertrofie) sa creasca mult mai mult. Procentul ocupat de fibra cu contractii lente creste semnificativ fata de cel al fibrei cu contractii rapide. Steroizii cresc chiar si conversia fibrelor cu contractii rapide in fibre cu contractii lente (1, 2, 3).

Atunci de ce steroizii fac oamenii mai puternici? Nu sunt fibrele cu contractii rapide mai bune pentru forta? Absolut. Tineti cont de urmatoarele:

  • Majoritatea steroizilor au un efect puternic asupra partii neurologice, imbunatatind capacitatea sistemului nervos de a recruta fibrele musculare si de a le face sa produca un nivel inalt de forta (in special cei din clasa DHT - bazati pe dihidrotestosteron).
  • Un alt efect neurologic al unor steroizi este cresterea reciclarii acetilcolinei, ceea ce creste nivelul acetilcolinei. Acest lucru poate creste si mai mult productia de forta si putere, precum si invatarea motorie.
  • Unii steroizi, in special cei mai androgenici, cresc si semnificativ sensibilitatea receptorilor beta-adrenergici. Acest lucru te face mult mai sensibil la propria ta adrenalina, ceea ce potenteaza forta musculara.
  • Cresterea masei musculare, chiar si in cazul fibrelor cu contractii lente, va face un muschi mai puternic.

Dar de aceea steroizii par adesea sa duca la o crestere a masei musculare mai mare decat a castigurilor de forta si de ce este mai usor sa atingi niveluri aproape de clasa mondiala in forta in mod natural decat niveluri de masa musculara. De asemenea, de aceea vedem adesea cum un ectomorf slab se transforma complet intr-un individ diferit sub influenta substantelor dopante, in timp ce mezomorful, in mod natural mai muscular, devine doar o versiune mai mare (uneori doar putin mai mare) a sa.

Acum, daca comparam abordarea mai traditionala de antrenament cu volum ridicat cu abordarile bazate pe efort si intensitate (greutati mari), putem vedea usor cum primul stil de antrenament implica (sau depinde mai mult de) fibrele musculare cu contractii lente.

Fibrele cu contractii rapide sunt recrutate doar in functie de necesitate. Si necesitatea de a le recruta poate proveni din:

  1. Miscarea unei greutati mari.
  2. Atingerea unui nivel de oboseala in antrenamentele tale care face ca efortul necesar sa fie suficient de mare pentru a avea nevoie de fibrele cu contractii rapide.
  3. Realizarea miscarilor explozive.

Prima conditie, antrenamentul bazat pe intensitate, depinde de ridicarea greutatilor mari, dar si de munca bazata pe efort, care se mentine in general la 5-8 repetari (uneori pana la 10) pe serie, care este si ea grea.

In plus, atingerea epuizarii musculare duce la recrutarea fibrelor cu contractii rapide (a doua conditie), ceea ce explica in continuare de ce antrenamentul bazat pe efort  vizeaza mai mult fibrele cu contractii rapide.

La ultimul punct, un volum mai mare de munca - in special cu perioade de odihna destul de scurte - este mai potrivit pentru fibrele musculare cu contractii lente si intermediare, care au o toleranta mult mai mare la oboseala decat cele cu contractii rapide.

Da, steroizii sporesc castigurile din toate tipurile de antrenamente cu greutati. Dar ei pot maximiza aceste beneficii cu antrenamentul cu volum mai mult decat oricare alt stil.

Motivul 2: Mai multa sinteza a proteinelor = reparare mai buna a deteriorarii musculare

Deteriorarea musculara este cauzata de scurgerea ionilor de calciu in timpul contractiilor musculare. Prin urmare, cu cat ai mai multe contractii (destul de intense) intr-o sedinta de antrenament, cu atat creezi mai multa deteriorare musculara. Cu steroizi, cresti sinteza proteinelor si retentia de azot mult mai mult decat in mod natural. Aceasta inseamna ca poti repara mai multa deteriorare musculara avand totusi suficienta sinteza proteica ramasa pentru a construi o multime de muschi.

Prea multa deteriorare musculara afecteaza cresterea muschilor daca esti natural. Asta pentru ca sinteza proteinelor necesara pentru repararea deteriorarii nu este folosita pentru adaugarea de tesut nou (cresterea musculara). Cand esti natural, suma totala de sinteza a proteinelor pe care o poti crea este limitata din cauza nivelului natural de hormoni anabolici. Cantitatea de sinteza a proteinelor pe care o poti crea este limitata; daca folosesti o proportie mare din ea pentru a repara deteriorarea musculara, iti ramane mai putina pentru a construi muschi.

Asta este inca un motiv pentru care antrenamentul cu volum ridicat aduce mai multe beneficii utilizatorilor de steroizi decat antrenamentul bazat pe intensitate. Antrenamentele cu volum ridicat tind sa creeze multa deteriorare musculara si daca esti natural va fi greu sa te recuperezi dupa ea daca este in exces; utilizatorii de steroizi nu au aceasta problema! 

Motivul 3: Cresterea sensibilitatii musculare la insulina si stocarea glicogenului

Steroizii cresc stocarea intramusculara a glicogenului datorita, in parte, sensibilitatii crescute la insulina. Pe langa faptul ca duce la aspectul mai mare si plin al muschilor, acest lucru este benefic pentru antrenamentul cu volum ridicat, care necesita mai mult glicogen decat antrenamentul cu volum redus sau pentru eforturile mai grele care se bazeaza mai mult pe sistemul energetic fosfagen.

Motivul 4: Reducerea riscului de supraantrenament

Steroizii te fac mai sensibil la propria ta adrenalina prin cresterea sensibilitatii receptorilor beta-adrenergici. Acest lucru inseamna ca steroizii pot contrabalansa epuizarea prin cresterea sensibilitatii receptorilor beta-adrenergici.

Epuizarea prin antrenament sau ceea ce multi numesc supraantrenament se datoreaza desensibilizarii receptorilor beta-adrenergici. Pierzi forta, puterea, motivatia, dorinta si energia prin a fi mai putin sensibil la adrenalina. Chiar si performanta ta la rezistenta (anduranta) scade.

Cand vine vorba de antrenament, acest lucru este cauzat de un nivel excesiv de adrenalina. Cand este prea mare pentru prea mult timp (sau prea des), supraexcitati receptorii, care devin mai putin sensibili.

Nivelurile de cortizol influenteaza in mod semnificativ nivelurile de adrenalina. Cortizolul creste conversia noradrenalinei in adrenalina. Cu cat faci mai mult volum de antrenament, cu atat eliberezi mai mult cortizol din cauza unei necesitati mai mari de mobilizare a energiei stocate. Cortizolul creste mobilizarea energiei. Daca esti natural, esti mai predispus sa te epuizezi prin volumul mare de antrenament.

Care este concluzia?

Cei ce sustin antrenamentul bazat pe efort sau volum redus spun ca nu poti privi la modul in care se antreneaza culturistii profesionisti si sa faci la fel, deoarece steroizii ii fac sa tolereze volume mai mari de antrenament si sa obtina mai mult din volum.

Sustinatorii volumului la antrenamente riposteaza aratand ca, culturistii de nivel inalt care folosesc antrenamentul bazat pe intensitate (greutati mari) sunt, de asemenea, pe steroizi, asa ca totul se reduce la o comparatie directa.

Nu este asa. Cei care fac antrenament bazat pe volum beneficiaza mai mult de steroizi. Si volumul antrenamentelor folosit de culturistii de elita este probabil prea mare pentru cei naturali sa obtina maximul. Dar, din nou, asta nu inseamna ca cei naturali nu pot castiga muschi cu o abordare bazata pe volum. Doar inseamna ca, cantitatea de volum pe care o folosesc trebuie sa fie mult mai mica (comparativ cu cineva care utilizeaza steroizi anabolizanti si androgeni) pentru a obtine beneficii si a evita supraantrenamentul. In niciun caz nu ar trebui cineva natural care merge la sala pentru a arata ceva mai bine si pentru sanatate sa urmeze antrenamentele unor culturisti profesionisti. 

Referinte

  1. Dimauro, J., Balnave, R.J. & Shorey, C.D. Effects of anabolic steroids and high-intensity exercise on rat skeletal muscle fibres and capillarization. Europ. J. Appl. Physiol. 64, 204–212 (1992). Effects of anabolic steroids and high intensity exercise on rat skeletal muscle fibres and capillarization | SpringerLink
  2. Markus Czesla, Gaby Mehlhorn, Dirk Fritzsche, Gerhard Asmussen, Cardiomyoplasty — Improvement of Muscle Fibre Type Transformation by an Anabolic Steroid (Metenolone), Journal of Molecular and Cellular Cardiology,Volume 29, Issue 11, 2989-2996, (1997)
  3. Noirez, P., Ferry, A. Effect of anabolic/androgenic steroids on myosin heavy chain expression in hindlimb muscles of male rats. Eur J Appl Physiol 81, 155–158 (2000). Effect of anabolic/androgenic steroids on myosin heavy chain expression in hindlimb muscles of male rats | SpringerLink
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.