Substanta activa: metoxsalen |
Denumiri comerciale: Oxsoralen, Oxsoralen-Ultra |
Metoxsalen este un agent de repigmentare similar in actiune si structura cu Trisolaren (trioxsalen). Aceste substante apartin unei clase de medicamente numite psoralene, care sunt folosite alaturi de lumina ultravioleta pentru tratarea anumitor afectiuni ale pileii, precum vitiligo (pierderea pigmentilor pielii) sau psoriazis. Mecanismul exact de actiune al acestor agenti este inca neinteles pe deplin, dar se stie ca ele contribuie in final la marirea secretiei de melanina, ca raspuns la expunerea pielii la soare sau lumina ultravioleta. Asta duce la cresterea ratei de pigmentare, ceea ce va face ca zonele mai deschise la culoare ale pielii sa se bronzeze.
Culturistii sunt atrasi de psoralene pentru ca ii ajuta sa obtina bronzul perfect, atat de cautat in lumea culturismului competitional si a modelingului. Un bronz bun ajuta la punerea in evidenta a muschilor si definirii lor. Face asta atat de bine incat un bronz bun este considerat deja o necesitate (culturistii care nu se bronzeaza isi vor aplica pe piele o pudra artificiala care sa imite bronzul). Un bronz natural arata mult mai bine, mai ales daca este privit de aproape. De aceea, multe persoane care au in mod natural un ten mai deschis la culoare, cauta astfel de medicamente, care sa ii ajute sa obtina un bronz mai accentuat, imposibil de atins pe cai naturale, datorita pielii lor. In astfel de cazuri, metoxsalenul pare sa functioneze eficient pentru cei care il aplica corect si cu atentie.
A fost introdus in lumea medicala in anii '50. Este ambalat in capsule cu eliberare rapida de 10 mg. Exista si varianta care se aplica topic, sub forma de crema.
Medicamentele precum Oxsoralen nu protejeaza pielea de razele soarelui; din contra o sensibilizeaza la acestea, crescand riscul de arsuri sau cancer, daca este expusa un timp prea mare. Cercurile medicale nu recomanda folosirea Oxsoralen in scopuri cosmetice, pentru bronzare.
Oxsoralen mai poate creste si sensibilitatea ochilor la lumina, aparand riscul de leziuni. De aceea, cat timp se administeraza trebuie purtati ochelari de soare cu protectia UVA, oricand va expuneti la soare, si 24 de ore dupa expunerea la soare.
Efectele secundare cele mai des intnlite la metoxsalen sunt stari de greata si mancarimi ale pielii, intanlite la mai putin de 10% din utilizatori. Alte efecte secundare posibile includ irascibilitate, insomnii, retentia de apa, ameteli, dureri de cap, basisi, herpesuri, deranjamente gastro-intestinale.
Dozele de administrare variaza intre 10 si 70 mg, in functie de greutatea corporala. Medical, aceste doze sunt insotite de sedinte de expunere la ultraviolete. Se administeraza impreuna cu o masa saraca in grasimi si fara lactate, inainte de expunerea la ultraviolete (cu 2-3 ore inainte).
Dozele in functie de greutate:
<30 kg : 10 mg |
30-50 kg : 20 mg |
51-65 kg : 30 mg |
66-80 kg : 40 mg |
81-90 kg: 50 mg |
91-115 kg : 60 mg |
>115 kg : 70 mg |
Cand este folosit in scopuri cosmetice, se incepe de la o doza mica, de 10 mg, si este crescuta treptat, la fiecare expunere la soare, cu cate 10 mg. Doza maxima nu va depasi doza medicala admisa pentru o anumita greutate corporala. Expunerea la lumina (bronzarea) se face la 2-4 ore dupa administrarea metoxsalenului. Timpul sedintelor de bronzare este crescut si el treptat, incepand de la sedinte foarte scurte, si crescand usor, pe masura ce utiliozatorul se acomodeaza cu medicamentul. Aceste sedinte sunt separate intre ele de cateva zile.
OXSORALEN NU SE ADMINISTERAZA ZILNIC, CI DOAR INAINTE DE SEDINTELE DE EXPUNERE LA LUMINA SOLARA.
Nu trebuie sa faceti plaja cu 24 inainte de administrareaza de Oxsoralen si 48 de ore dupa. Dupa terminarea sedintei de bronzat, trebuie sa evitati orice contact cu soarele timp de 8 ore, chiar daca sunt nori si purtati ochelari de soare.
Referinte