Substanta activa : bromocriptina mesilat |
Denumiri comerciale : Parlodel, Bromed, Criten, Grifocriptina, Bromo-Kin, Pavidel, Gynodel |
Bromocriptina mesilat este un derivat dopaminomimetic din cornul secarei, o ciuperca parazita; este agonista pentru receptorii dopaminici D2 si antagonista pentru receptorii dopaminici D1. Este folosita cu precadere ca si inhibitor al prolactinei, in cazurile de hiperprolactinemie, ca supresor al hormonului de crestere (este nevoie de doze foarte mari) si ca medicament ajutator in cazul Parkinson. Structura si activitatea acestui medicament sunt similare cu cabergolina (Dostinex). In culturism/sport bromocriptina este folosita uneori pentru a slabi sau pentru a combate nivelele crescute de prolactina, datorate folosirii unor anumiti steroizi anabolizanti si androgeni (un efect secundar rar, uneori insotit de ginecomastie lactanta). Cei mai cunoscuti pentru astfel de efecte secundare sunt Trenbolonul si Deca-durabolinul.
Promotorul principal al folosirii bromocriptinei pentru slabit, este Lyle McDonald, autorul cartii electronice "Bromocriptine: An Old Drug With New Uses". In aceasta carte McDonald descrie cum bromocriptina normalizeaza metabolismul, astfel ca unele raspunsuri fiziologice normale la dieta (incetinirea arderii tesutului gras pe masura ce timpul in care dieta este tinuta creste) sunt stopate. O mare parte a acestei teorii se bazeaza pe leptina, un hormon privit ca un fel de termostat al grasimii, care spune creierului cata grasime corporala ai, si cate calorii arzi in mod constant (un hormon "anti-foamete"). Dietele restrictive tind sa scada mult nivelele leptinei, ceea ce face organismul sa reactioneze ca atare, intrand intr-un mod de supravietuire (incerca sa retina in corp cat mai multi nutrienti si energie; mai simplu: arde grasimea mult mai greu). Mentinerea in normalitate a nivelelor de leptina poate fi cheia oricarei diete de succes, si Parlodel poate ajuta la indeplinirea acestui lucru.
Testele efectuate pe oameni in aceasta privinta sunt incurajatoare. In cazurile in care bromocriptina a fost administrata, dietele au fost mai eficiente, crescand procentul de grasimi arse. De asemenea, se pare ca poate creste si perioada in care dieta este cea mai eficienta. Intr-un studiu, ambele grupuri, cel caruia i se administra bromocriptina cat si cel caruia i se amdinistra placebo, au slabit semnificativ in primele 6 saptamani. Dar, pentru urmatoarele 12 saptamani ale studiului, doar cei cu bromocriptina au continuata sa slabeasca intr-un ritm sustinut. Plafonarile in timpul dietelor sunt de notorietate, iar un medicamente care sa stopeze aceste plafonari, sau sa le amane, va creste eficienta dietelor la orice persoana.
Se gaseste in farmacii, si se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Este ambalat sub forma de pastile de 2.5 mg sau 5 mg, 100 de pastile per flacon. Nu este foarte raspandit pe piata neagra.
Poate avea si efecte secundare nedorite. Cele mai comune sunt tensiune arteriala scazuta, ameteli, greata si stare de confuzie. Aceste efecte secundare par sa fie corelate cu doza; in culturism si sport se folosesc doze mici, si de regula nu apar probleme. In plus, starea de greata dispare dupa cateva doze, pe masura ce utilizatorul se acomodeaza cu medicamentul. Totusi, daca efectele negative persista, uzul trebuie intrerupt; mai ales daca tensiunea arteriala scade prea mult.
Efecte secundare mai putin comune includ: iritatii ale pielii, gura uscata, anxietate, edem, oboseala, dureri de cap, letargie.
Pentru a ajuta la slabire, doza este de 2.5 - 5 mg pe zi. Se administreaza intr-o singura doza, dimineata. Trebuie folosit in cicluri scurte, si nu pe termen lung. Pentru combaterea ginecomastiei cauzate de prolactina, dozele si administrarea sunt asemanatoare, desi in unele cazuri pot fi necesare doze mai crescute. De regula se urmeaza un ciclu de 4-6 saptamani, cu intreruperea administrarii steroidului problema.
Referinte