Roaccutane

Publicat in

Roaccutane este un medicament puternic folosit pentru tratamentul acneei. Se stie ca unii steroizi anabolizanti si androgeni pot cauza eruptii acneice, de aceea Roaccutane este uneori folosit in cazurile grave. Dar este un emdicament periculos, si nu ar trebui utilizat decat in cazurile grave, si la recomandarea medicului.

Substanta activa : izotretinoin
Denumiri comerciale : Roaccutane, Accutane, Amnesteem, Claravis, Decutan, Isotane, Sotret


Izotretinoinul este un medicament anti-acneic, asemanator chimic cu acidul retinoic si cu retinolul (vitamina A). Desi nu se stie modul exact de actiune, acest medicament functioneaza prin reducerea activitatii glandelor sebacee, ceea ce duce la diminuarea producerii uleiului in piele, impiedicand aparitia acneei. Izotretinoinul este vandut in multe tari din lume, fiind privit ca cea mai eficienta metoda de combatere a acneei severe. Studiile au aratat ca are si o mare rata de succes in tratarea acneei vulgare, cea mai severa forma de acnee. Dat fiind ca acneea este unul din efectele secundare cele mai des intanlite la uzul de steroizi anabolici si androgeni, culuturistii si sportivii folosesc acest produs pentru a reduce sau elimina acest inconvenient estetic.

A fost scos pe piata in anul 1982, in prezent fiind vandut in foarte multe tari, sub diverse denumiri, de obicei sub forma de pastile moi de 10 mg, 20 mg sau 40 mg. In Romania, se gaseste sub denumirea de Roaccutane, la pastile de 10 mg, in cutii de 30 de pastile. Se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.

Izotretinoin este un medicament puternic, cu multe potentiale efecte secundare. De fapt, este un medicament foarte controversat, aparand in cateva randuri pe primele pagini ale ziarelor, fiind legat de malformatii ale copiilor nou nascuti, de depresie si de suicid. Asa ca efectele nocive potentiale asupra sanatatii sunt numeroase si puternice. In special femeile gravide sau care intentioneaza sa ramana gravide, trebuie sa evite acest produs. Si cantitati mici ale medicamentului pot duce la complicatii serioase in dezvoltarea fatului.
Este si hepatotoxic, desi nu in acelasi grad ca steroizii anabolizanti orali, scade HDL-ul (colesterolul bun) si creste valorile trigliceridelor. Poate fi legat si de alte efecte secundare bizare precum crize de psihoza, palpitatii ale inimii, tensiune intracraniana si raguseala. Dar aceastea sunt rare.

Cel mai grav esfect secundar se pare a fi depresia si riscul de suicid. Un studiu efectuat in 2005 a aratat ca izotretinoinul afecteaza chimia creierului intr-o oarecare masura. Mai exact, a redus metabolismul creierului in zona cortexului orbitofrontal cu 21%. Aceasta zona este responsabila de medierea simptomelor de depresie.

Este un medicament eficient, dar periculos, care nu ar trebui folosit decat sub supraveghere medicala si in cazuri grave de acnee, nu pentru cateva cosuri care ne pateaza tricoul in timpul antrenamentului. La majoritatea celor care folosesc steroizi acneea dispare la o perioada dupa incetarea administrarii lor, asa ca nu este o problema foarte mare.

Izotretinoin se administreaza in doze zilnice de 0.5 - 1 mg per kilogram corp. Doza zilnica totala se i-a in doua reprize, dimineata si seara, imediat dupa o masa, pentru a spori absortia. In cazul sportivilor care vor sa vindece acneea cauzata de steroizi, dozele sunt de 10-20 mg pe zi, pe o durata de 6-8 saptamani.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.