In acest articol vom vorbi de scuraloza, un indulcitor artificial promovat ca o alternativa sanatoasa la zahar. Am inclus articolul la categoria Suplimente nutritive pentru ca este vorba de un produs artificial, nu un aliment, si vine in eventuala suplimentare a dietei, nu trebuie sa fie o componenta stabila a acesteia.
De asemenea, sucraloza face parte din multe suplimente nutritive, mai ales pudrele proteice. Vom analiza obiectiv efectele sale asupra sanatatii, atat bune cat si rele!
Ce este sucraloza?
Sucraloza este un indulcitor artificial care nu are nicio calorie, iar Splenda este denumirea comerciala cea mai cunoscuta a acestuia. Sucraloza se obtine din zahar, printr-un proces chimic in care 3 grupuri de hidrogen-oxigen sunt inlocuite cu atomi de clor. A fost descoperita in 1976 la o universitate englezeasca, cand un cercetator a inteles gresit instructiunile in privinta unei substante. I s-a spus sa o testeze (testing) dar el a inteles ca trebuie sa o guste (tasting) si si-a dat seama ca este dulce.
Produsele Splenda au fost comercializate de companiile Tate & Lyle si Johnson & Johnson. A fost introdusa pe piata S.U.A. in 1999 si in 2004 in Uniunea Europeana. Alte denumiri comerciale ale sucralozei sunt Zerocal, Sukrana, SucraPlus, Candys, Cukren, si Nevella.
Sucraloza este utilizata ca substitut pentru zahar in gatit si produse de patiserie dar este adaugata in multe alte produse, numeroase din ele fiind suplimente nutritive.
Asa arata sucraloza:
Sucraloza nu are calorii, dar Splenda contine si carbohidratii dextroza si maltodextrina, ceea ce ridica continutul caloric la 3,36 calorii pe gram. Cantitatea totala de calorii a acestui produs este neglijabila pentru ca se folosesc cantitati foarte mici. Este de 400-700 de ori mai dulce decat zaharul si nu lasa un gust amar dupa ce este consumata, ca multi alti indulcitori artificiali.
Sucraloza poate afecta glicemia si insulina
Despre sucraloza se spune ca nu are efecte notabile asupra glicemiei sau insulinei. De asta este si folosita in produse dedicate sportivilor si pentru a slabi.
Dar, asta depinde de particularitatile tale individuale si daca esti obisnuit sau nu cu consumul de indulcitori artificiali.
Un studiu mic asupra a 17 persoane obeze care nu consumau cu regularitate indulcitori artificiali a descoperit ca sucraloza a crescut glicemia cu 14% si nivelele de insulina cu 20%. Alte cateva studii asupra unor persoane sanatoase si cu greutate normala nu au descoperit efecte asupra glicemiei si insulinei. Dar subiectii din aceste studii consumau regulat sucraloza.
Deci, daca nu consumi sucraloza regulat este posibil sa ai cresteri ale glicemiei si insulinei. Daca esti obisnuit sa consumi sucraloza probabil ca nu va avea niciun impact asupra ta in aceasta privinta.
Gatirea cu sucraloza poate fi nociva
Multi dintre voi citesc despre sucraloza pentru ca este prezenta in diverse produse sportive. Dar sunt si persoane care folosesc Splenda in loc de zahar in absolut orice, inclusiv pentru a gati.
Splenda este considerata rezistenta la caldura si buna pentru copt si gatit. Dar studii recente au contestat acest aspect. Se pare ca temperaturile ridicate descompun sucraloza care interactioneaza cu alte ingrediente.
Un studiu a descoperit ca incalzirea sucralozei impreuna cu glicerina, structura de baza a moleculelor grase, produce substante nocive denumite cloropropanoli. Aceste substante pot creste riscul de cancer.
Mai este nevoie de cercetari in aceasta privinta, dar momentan este mai bine sa nu folosesti sucraloza la temperaturi de peste 120 grade Celsius.
Afecteaza sucraloza flora intestinala?
Bacteriile bune din intestine sunt extrem de importante pentru sanatate si pentru a arata mai bine (mai putina grasime si mai multa masa musculara - un factor important din cauza caruia multi nu reusesc sa slabeasca este o flora intestinala precara). Dupa 12 saptamani, sobolanii care au consumat sucraloza au avut cu 48-80% mai putine bacterii anaerobe in intestine. Bacteriile benefice precum bifidobacteriile si lactobacteriile au fost reduse semnificativ, pe cand bacteriile nocive au fost mai putin afectate. Si nici dupa alte 12 saptamani de la incheierea experimentului flora intestinala nu a revenit la normal.
Studiul a fost facut pe soareci asa ca este nevoie si de studii pe oameni pentru a stii cu siguranta in ce masura ne este afectata flora intestinala cand consumam sucraloza.
Sucraloza te ingrasa sau te ajuta sa slabesti?
Produsele cu indulcitori non-calorici sunt etichetate ca utile pentru slabit. Dar sucraloza sau alti indulcitori artificiali nu au un impact direct asupra greutatii. Studiile observationale nu au gasit legaturi intre consumul de indulcitori artificiali si greutate sau masa adipoasa, dar unele din ele au raportat o crestere usoara a indexului de masa corporala.
O analiza a mai multor studii controlate si randomizate (standardul de aur in cercetare) a raportat ca indulcitorii artificiali reduc greutatea cu o medie de 0,8 kg.
Este sucraloza sigura?
Ca si alti indulcitori artificiali, sucraloza este foarte controversata. Unii sustin ca este complet sigura, dar studii noi arata ca poate influenta negativ metabolismul. La unii poate ridica glicemia si nivelele de insulina. Poate dauna florei bacteriene benefice, dar rezultatele studiilor nu sunt concludente in aceasta privinta.
Si siguranta sucralozei la temperaturi ridicate este discutabila. Mai bine eviti gatirea cu sucraloza, putand rezulta compusi toxici.
Efectele pe termen lung nu sunt inca cunoscute, si momentan autoritatile competente considera sucraloza ca fiind sigura.
Ar trebui evitata?
Daca iti palce gustul si corpul o poate tolera, poti consuma sucraloza cu moderatie. Nu exista dovezi decisive ca este daunatoare oamenilor. Nu gati cu ea si cel mai bine limiteaza aportul de sucraloza la suplimentele nutritive precum pudre proteice sau pre-workouturi.
Referinte
- STEPHAN G. WIET and PAMELA K. BEYTS. Sensory Characteristics of Sucralose and other High Intensity Sweeteners Journal of Food Science Volume 57, Issue 4, pages 1014–1019, July 1992. DOI: 10.1111/j.1365-2621.1992.tb14345.x
- Horne J, Lawless HT, Speirs W, Sposato D. Bitter taste of saccharin and acesulfame-K. Chem Senses. 2002 Jan;27(1):31-8.
- Pepino MY, Tiemann CD, Patterson BW, Wice BM, Klein S. Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load. Diabetes Care. 2013 Sep;36(9):2530-5. doi: 10.2337/dc12-2221. Epub 2013 Apr 30.
- Ma J, Bellon M, Wishart JM, Young R, Blackshaw LA, Jones KL, Horowitz M, Rayner CK. Effect of the artificial sweetener, sucralose, on gastric emptying and incretin hormone release in healthy subjects. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2009 Apr;296(4):G735-9. doi: 10.1152/ajpgi.90708.2008. Epub 2009 Feb 12.
- Ma J, Chang J, Checklin HL, Young RL, Jones KL, Horowitz M, Rayner CK. Effect of the artificial sweetener, sucralose, on small intestinal glucose absorption in healthy human subjects. Br J Nutr. 2010 Sep;104(6):803-6. doi: 10.1017/S0007114510001327. Epub 2010 Apr 27.
- Ford HE, Peters V, Martin NM, Sleeth ML, Ghatei MA, Frost GS, Bloom SR. Effects of oral ingestion of sucralose on gut hormone response and appetite in healthy normal-weight subjects. Eur J Clin Nutr. 2011 Apr;65(4):508-13. doi: 10.1038/ejcn.2010.291. Epub 2011 Jan 19.
- Schiffman SS, Rother KI. Sucralose, a synthetic organochlorine sweetener: overview of biological issues. J Toxicol Environ Health B Crit Rev. 2013;16(7):399-451. doi: 10.1080/10937404.2013.842523.
- Anja Rahn, Varoujan A. Yaylayan. Thermal degradation of sucralose and its potential in generating chloropropanols in the presence of glycerol. Food Chemistry. Volume 118, Issue 1, 1 January 2010, Pages 56–61.
- de Oliveira DN, de Menezes M, Catharino RR. Thermal degradation of sucralose: a combination of analytical methods to determine stability and chlorinated byproducts. Sci Rep. 2015 Apr 15;5:9598. doi: 10.1038/srep09598.
- West CE, Renz H, Jenmalm MC, Kozyrskyj AL, Allen KJ, Vuillermin P, Prescott SL; in-FLAME Microbiome Interest Group. The gut microbiota and inflammatory noncommunicable diseases: associations and potentials for gut microbiota therapies. J Allergy Clin Immunol. 2015 Jan;135(1):3-13; quiz 14. doi: 10.1016/j.jaci.2014.11.012.
- Clemente JC, Ursell LK, Parfrey LW, Knight R. The impact of the gut microbiota on human health: an integrative view. Cell. 2012 Mar 16;148(6):1258-70. doi: 10.1016/j.cell.2012.01.035.
- Abou-Donia MB, El-Masry EM, Abdel-Rahman AA, McLendon RE, Schiffman SS. Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats. J Toxicol Environ Health A. 2008;71(21):1415-29. doi: 10.1080/15287390802328630.
- Miller PE, Perez V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77. doi: 10.3945/ajcn.113.082826. Epub 2014 Jun 18.