Sa mananci multe mese mici pe zi, in loc de cateva mai consistente, pare sa nu fie solutia pentru a slabi. Intr-un studiu publicat in revista "Cell Metabolism", cercetatorii au comparat efectele rontaitului unor cantitati mici de mancare toata ziua, cu postul intermitent, o strategie care presupune abstinenta de la mancare o anumita perioada de timp. Cercetatorii au grupat soareci sanatosi in doua grupuri: un grup a putut manca pe parcursul zilei, pe cand celalalt grup a avut o fereastra de hranire limitata la 8 ore, in fiecare noapte. Ambele grupuri au consumat aceeasi cantitate de mancare zi de zi, avand diete identice, alcatuite din echivalente la pizza, inghetata si bere.
In ziua 100 a studiului, diferentele dintre cele doua grupuri erau drastice. Soarecii care au mancat constant de-a lungul zilei erau mai grasi si mai putin sanatosi. Aveau glicemie crescuta colesterol prost si chiar leziuni hepatice. In schimb, soarecii care au mancat doar 8 ore pe zi erau sanatosi si cantareau, in medie, cu 28% mai putin decat la inceputul studiului - in ciuda unei diete cu alimente precare si pline de grasimi nesanatoase.
Asta arata ca dietele grase nu ingrasa neaparat si ca a manca des de-a lungul zilei nu este recomandat cand vrei sa slabesti. Autorul studiului, Satchidananda Panda, a spus: "Descoperirile noastre arata ca ferestre determinate de timp in care sa mananci si abstinenta de la mancare timp de multe ore de-a lungul zilei poate fi benefic pentru sanatate" .
Referinte
- Time-Restricted Feeding without Reducing Caloric Intake Prevents Metabolic Diseases in Mice Fed a High-Fat Diet.