Suplimentarea cu GLA ajuta tamoxifenul sa actioneze mai eficient

Publicat in

Acidul omega-6 gamma linoleic poate ajuta medicamentul anti-estrogen numit tamoxifen sa actioneze mai eficient. Medical sunt vesti bune pentru pacientii care sufera de cancer la san, iar pentru culturistii si sportivii care folosesc steroizi, poate insemna reducerea dozei de tamoxifen.

GLA este un acid gras care are proprietati anti-estrogene. Suplimentarea cu GLA poate scadea numarul de receptori estrogenici din celule, crescand proprietatile anti-estrogenice ale tamoxifenului. Aceste date au aparut in urma unui studiu pe animale si a unui studiu pe oameni, ambele facute la Spitatul Orasenesc din Nottingham, U.K., si publicate cu 15 ani in urma.

GLA, estradiol si tamoxifen

Daca dai unor soareci de laborator substante care le provoaca cancer de san, suplimentarea cu acidul gras omega-6 gama linoleic reduce numarul de tumori care apar. Asta pentru ca GLA afecteaza modul in care functioneaza estrogenul. Majoritatea celulelor canceroase ale cancerului de san au nevoie de estrogen pentru a creste.

Daca ceea ce au descoperit cercetatorii este adevarat, atunci suplimentarea cu GLA poate intari actiunea medicamentelor anti-estrogene, precum tamoxifenul. Cercetatorii au facut un studiu pe animale in care au implantat celule canceroase sensibile la estrogen in soareci de laborator, si apoi le-au administrat GLA si tamoxifen, sa vada daca cele doua interactioneaza. 

Soarecii au fost impartiti in 4 grupuri. Primul a primit mancare standard, al doilea a primit mancare care continea 2% GLA, al treilea grup a primit mancare imbogatita cu tamoxifen si al patrulea grup a primit si tamoxifen si GLA.

Apoi s-a observat rapiditatea cu care cresc tumorile. Dupa ce tumorile cresteau mai mari de 250 mm, soarecii erau eutanasiati. Graficul de mai jos arata ca suplimentarea GLA a inhibat cresterea tumorii, dar nu la fel de puternic precum tamoxifenul. Combinatia dintre GLA si tamoxifen a functionat mai bine decat tamoxifenul singur.

undefined

undefined

Cercetatorii au gasit putini receptori ai estrogenului in tumori, la soarecii care au primit GLA. La fel a fost si in cazul soarecilor care au primit tamoxifen, desi tamoxifenul a fost mai eficient. Combinatia dintre GLA si tamoxifen a dus la reducerea cea mai mare a receptorilor de estrogen.

Mecanismul de actiune

Cercetatorii au speculat: "Aceste descoperiri se adauga dovezilor ca interactiunea dintre GLA si receptorii estrogenici schimba structura si expresia celor din urma". S-a demonstrat fara echivoc ca acidul gras gama linoleic se ataseaza de receptorii de estrogen, facandu-i indisponibili pentru estrogenul liber. Cand este prezent si tamoxifenul, aceasta actiune este mult mai pronuntata

Studiul uman

Studiile pe animale sunt bune, dar cele umane sunt si mai bune. Nu orice functioneaza la soareci are aceleasi efecte si la oameni. Asa ca s-a facut si un studiu pe oameni, in care femei cu cancer de san au fost subiectii. Toate erau trecute de varsta de 70 de ani. 

Toate femeile luau 20 mg de tamoxifen pe zi, iar unele din ele au luat si 8 capsule cu GLA, pentru un total de 2,8 g de GLA/zi. Aceasta este o doza mare, si nu s-a determinat daca este una sigura pentru cei care au cancer. La 6 saptamani si la 6 luni dupa inceperea studiului cercetatorii au descoperit mai putini receptori de estrogen in tumorile femeilor care au luat GLA si tamoxifen, decat la femeile care au luat doar tamoxifen. 

undefined

Cercetatorii sunt entuziasmati de descoperirile lor dar au mentionat ca trebuie facute mai multe cercetatori asupra subiectului pentru a putea fi siguri de rezultate. 

Suplimentarea cu GLA poate fi utila si culturistilor care folosesc steroizi anabolizati cu efecte estrogenice pronuntate. De obicei cu acest fel de steroizi se administreaza si tamoxifen, iar asocierea cu GLA ar putea spori efectele tamoxifenului si eventual s-ar putea reduce si doza. Se stie ca dozele prea mari de tamoxifen duc la scaderea colesterolului bun, HDL.

REFERINTE:

  1. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1995 Aug;53(2):95­101
  2. Int J Cancer. 2001 May 1;92(3):342­7.
  3. Biochem J. 1987 Apr 15;243(2):359­64.
  4. J Biol Chem. 1988 Mar 15;263(8):3639­45
  5. Int J Cancer 2000 Mar 1;85(5):643­8.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.