Suplimente care cresc testosteronul

Publicat in

Informatii despre principalele ingrediente din suplimentele care cresc nivelele de testosteron; doze, efecte si utilitate.

Ii stim cu totii. Cei care par sa construiasca masa musculara doar uitandu-se la haltere si gantere. Cand incep sa se antreneze par sa explodeze pur si simplu in masa musculara. Unii arata bine claditi inainte de a face antrenamente la sala!

Poate ca suntem gelosi pe ei, dar cu totii ne dorim ceea ce ei au in mod natural: abilitatea de a construi masa musculara cu rapiditate. Ce ii diferentiaza pe cei cativa norocosi de restul lumii? De regula acestia au nivele mai mari de testosteron!

Acest hormon separa elita de mediocrii, si este responsabil de diferentele de masa musculra dintre barbati si femei. Pentru a construi masa musculara, a iti creste forta si a imbunatati anduranta musculara ai nevoie de testosteron!

Exista multe suplimente naturale pentru a sustine nivele optime de testosteron. Exista si unele care imping productia naturala de testosteron la maxim. Unele sunt sub forma de ingrediente individuale, altele contin un amestec de mai multe ingrediente active care cresc productia testosteronului.

In acest articol vom analiza principalele ingrediente gasite in astfel de suplimente.

Acidul D-aspartic

Acidul d-aspartic este un ingredient care optimizeaza nivelele de testosteron. A prins repede pe piata si este sustinut de studii stiintifice. Acidul d-aspartic este un aminoacid gasit in tesuturile neuroendocrine, fiind implicat in sinteza hormonului luteinizant si testosteronului.

Hormonul luteinizant semnaleaza eliberarea de testosteron din testicule. Acidul d-aspartic este sintetizat cand aspartatul converteste acidul L-aspartic in acid d-aspartic. Aceasta conversie are loc in testicule dar si in alte tesuturi din corp.

Acidul d-aspartic creste si productia de testosteron in testicule in mod direct. Asadar, acidul d-aspartic nu numai ca duce la eliberarea de mai mult testosteron, dar si la o productie mai mare.

Un studiu a dat 3 grame de sodiu-d-aspartat unor adulti cu varste intre 27 si 37 de ani, timp de 12 zile, ceea ce a dus la o crestere medie de 42% a nivelelor de testosteron. Poate ca nu este o crestere enorma, dar pentru cineva care nu foloseste steroizi nu este de luat in deradere.

Doza: studiile arata ca 3 grame, dimineata pe stomacul gol, este cea mai eficienta doza. 

pastile muschi

Tribulus Terestris

Tribulus Terestris este cel mai cunoscut si utilizat supliment pentru testosteron de pe piata. Este extras dintr-o planta care creste in Europa, Asia, Africa si Australia. Tribulus contine saponine care pot creste nivelele testosteronului. Cea mai notabila dintre aceste saponine este protodioscina.

Protodioscina este o saponina care se gaseste in mai multe specii de plante. Protodioscina poate creste nivelele de testosteron, dihidrotestosteron si dehidropeiandrostan. Culturistii folosesc tribulus de ani de zile pentru isi ridica nivelele naturale de testosteron, a imbunatati masa musculara, slabirea, forta si anduranta.

Tribulus actioneaza prin intermediul saponinelor pentru a creste nivelele de testosteron, actionand asupra glandei pituitare. Aceasta stimulare produce hormon luteinizant, care creste nivelele de testosteron liber. 

Desi este catalogat ca stimulator al testosteronului, protodioscina are abilitatea de a creste si oxidul nitric. Acesta duce la pompari mai bune si implicit cresteri mai mari de masa musculara. Cum eficienta tribulusului este legata de continutul de protodioscina, cauta suplimente standardizate si cu concentratii mari ale ingredientului activ.

Doza: 300-600 mg/zi.

ZMA

ZMA este un supliment alcatuit din 3 ingrediente. ZMA vine de la Zinc (sub forma de l-monometionina si aspartat), magneziu (sub forma de aspartat) si vitamina B6. ZMA este util sportivilor, prevenind epuizarea acestor minerale si vitamine importante, care apare ca urmare a antrenamentelor dure.

Zincul este un mineral implicat in actiunea mai multor hormoni, inclusiv insulina, hormon de crestere, testosteron si estrogen. Este implicat in mai mult de 200 de reactii enzimatice. Studiile arata ca cei care se antreneaza au nevoie de cantitati mai mari de zinc, fiind predispusi la deficiente. ZMA contine de obicei 30 mg de zinc.

Un studiu din 1996 numit "Nivelele de zinc si testosteronul seric la indivizi sanatosi" a aratat ca 30 mg de zinc pe zi luate de barbati sanatosi dar cu deficiente moderate de zinc, au dublat nivelele de testosteron in 6 luni de zile. Asadar, deficienta de zinc poate afecta serios productia proprie de testosteron.

Magneziul este un mineral implicat in peste 300 de reactii enzimatice din corp, inclusiv glicoliza, ciclul  kreb, formarea creatinei fosfat, sinteza acidului nucleic, activarea aminoacizilor, formarea de AMP ciclic si cel mai important pentru cei care se antreneaza cu greutati, sinteza proteinelor. Cum magneziul este atat de folosit in corp, o deficienta poate afecta negativ productia de testosteron. ZMA contine de obicei 450 mg de magneziu.

In ZMA mai exista si vitamina B6, numita si piridoxina, avand un rol important in sinteza proteinelor. Aceasta vitamina este corelata cu multe enzime, multe din ele tinand de metabolismul aminoacizilor. Vitamina B6 poate reduce cortizolul, hormonul stresului, ceea ce poate avea efecte benefice asupra nivelelor de testosteron. ZMA contine de obicei 10,5 mg de vitamina B6.

Aceste 3 ingrediente din ZMA pot creste, teoretic, testosteronul dar la cei care au deja nivele normale este putin probabil. ZMA este util in special celor cu deficiente, dar te poti suplimenta cu el pentru un somn mai bun si pentru restul de efecte benefice pe care le au ingredientele continute.

Doza: o portie inainte de culcare.

Eurycoma longilofila 

Eurycoma longilofila este o planta care se gaseste mai ales in Indonezia, si este apreciata de mult pentru proprietatile sale de crestere a testosteronului.

Cea mai mare parte a testosteronului din corp este legat de o proteina numita SHBG (sex hormone binding protein). Testosteronul legat de SHBG este inactiv si nu are efect asupra cresterilor musculare. Doar testosteronul liber este hormonul activ. 

Eurycoma longilofila captureaza si se leaga de SHBG astfel incat SHBG nu se mai poate lega de testosteron. Astfel creste testosteronul liber (activ) ceea ce sporeste efectele anabolice din corp. Eurycoma longilofila  duce si la o recuperare mai rapida dupa efort fizic si la cresterea fortei musculare.

Doza: 200-600 mg/zi.

Epidemium (iarba caprei nebune)

Iarba caprei nebune este o planta cu frunze specifica Asiei si zonei mediteraneene, facand parte din medicina traditionala chinezeasca. Chiar daca are un nume haios, efectele sale nu sunt de luat in ras.

Iarba caprei nebune contine un ingredient activ numit icariin. Icariinul este componenta care da proprietatile acestei plante. Studiile pe soareci carora li s-a administrat icariin arata o crestere de trei ori a testosteronului. Nu exista studii umane care sa descopere aceleasi efecte ca la soareci, dar se pare ca iarba caprei nebune poate creste nivelele de testosteron.

Un alt beneficiu al icariinei este ca inhiba enzima PDE-5 si contine compusi similari cu cei gasiti in unele medicamente pentru tratarea disfunctiilor sexuale. Asta duce la cresterea fluxului de sange si a libidoului. Cauta produse care contin cel putin 10% icariin.

Doza: Cum puritatea si potenta produsului variaza de la marca la marca, urmeaza indicatiile producatorului.

Acizi grasi esentiali

Chiar daca nu par un supliment la fel de important si puternic precum altele care cresc testosteronul, acizii grasi esentiali sunt ... ei bine, esentiali pentru a avea o productie optima de testosteron. 

Pe langa faptul ca aduc energie si sustin dezvoltarea musculara la sportivi, acizii grasi esentiali sunt necesari multor procese metabolice din corp: metabolismul grasimilor, libidou normal si productie normala de testosteron.

Acizii grasi sunt foarte implicati in producerea testosteronului, asa ca o deficienta de omega-3 sau omega-6 duce la scaderea nivelelor de testosteron. Acizii grasi esentiali nu vor creste nivelele de testosteron la persoanele sanatoase, dar sunt precum o centura de siguranta: esti sigur ca nu vor scadea.

Doza: 2-4 grame de omega-3 pe zi si 7-14 g de omega-6. Nu este nevoie sa te suplimentezi cu omega-6, acesti acizi grasi fiind abundenti in alimentatia noastra. 

DHEA (Dehidroepiandrosteron) 

DHEA este controversta, fiind dezbatut faptul daca poate fi considerat supliment natural sau nu. DHEA este un hormon din organism secretat de glandele suprarenale. Are multe efecte biologice.

Actioneaza asupra receptorilor androgeni, direct sau indirect, prin intermediul metabolitilor sai, androstenediol si androstenedion. Ambii se pot converti in testosteron sau estrogen. DHEA este considerat un prohormon.

Ideea din spatele suplimentarii cu DHEA este ca in cele din urma se va converti in testosteron. Nivelele naturale de DHEA isi ating maximul la 25-30 de ani si apoi incep sa scada. La 80 de ani mai produci doar 5-10% din DHEA pe care il produceai la 20 de ani.

De aceea DHEA este recomandat mai ales celor peste 30 de ani. Fiind un prohormon este interzis in multe sporturi, asa ca daca esti sportiv profesionist, este bine sa te documentezi inainte de a lua suplimente cu DHEA.

Doza: 10-50 mg/zi.

Anti-estrogeni (inhibitori de aromatizare)

Multi nu isi dau seama ca si barbatii au estrogen in corp. Desigur, in cantitati mult mai mici ca la femei. Cand vrei masa musculara, nu doar testosteronul conteaza. Si raportul dintre testosteron si estrogen este important.

Pentru rezultate cat mai bune vrei mult testosteron si putin estrogen. Problema este ca daca creste testosteronul, exista o enzima numita aromataza care il transforma in estrogen (proces numit aromatizare). Acesta este mecanismul principal de producere de estrogen la barbati. Este exact ce nu vrei sa se intample cand iti cresti nivelele de testosteron. Exista suplimente care reduc aceasta conversie si scad estrogenul din corp.

Diindolimethan

Diindolimethanul este un fitonutrient derivat din digestia indol-3-carbinolului. Indol-3-carbinol este gasit in crucifere (legume precum varza, brocolli, varza de bruxelles, etc.) el fiind responsabil de beneficiile acestor legume.

Diindolimethan poate grabi metabolizarea estrogenului. Aceasta crestere a metabolizarii limiteaza timpul de expunere la estrogen.

Doza: 100-300 mg/zi

Chrysin (5,7-Dihyiroxiflavon)

Chrysin este un flavonoid extras din membranele florilor pasiunii. Se pare ca poate bloca enzima de aromataza responsabila cu transformarea testosteronului in estrogen. De aceea Chrysin este un antiestrogen cunoscut in lumea culturismului.

Exista si suplimente pentru cresterea testosteronului care contin pe langa ingredientele care ii sporesc productia si anti-estrogeni precum cei de mai sus.

Sunt si multe suplimente de marire a testosteronului care reunesc toate ingredientele de pe lista de mai sus, plus altele. Multe din ingredientele care pot creste secretia de testosteron actioneaza sinergetic. 

Astfel de produse sunt indicate deseori celor de peste 25 de ani, ajunsi la o maturitate deplina din punct de vedere fiziologic. Cu siguranta nu sunt pentru cei cu varste sub 18 ani. 

Doza: 1-4 grame pe zi.

Referinte

  1. D'Aniello, A, 'D-aspartic acid: an endogenous amino acid with an important neuroendocrine role' (2007) 53(2) Brain research reviews 215
  2. Di Fiore, MM et al, 'Opposing effects of D-aspartic acid and nitric oxide on tuning of testosterone production in mallard testis during the reproductive cycle' (2008) 6(1) Reproductive Biology and Endocrinology 28
  3. Gwartney, D., Testosterone (2011)
  4. Kadi, F, 'Cellular and molecular mechanisms responsible for the action of testosterone on human skeletal muscle. A basis for illegal performance enhancement' (2008) 154(3) British journal of pharmacology 522
  5. Topo, E et al, 'The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats' (2009) 7(1) Reproductive Biology and Endocrinology 120
  6. Brilla, L. Effects of zinc-magnesium (ZMA) supplementation on muscle attributes of football players. ACSM journal, Medicine and Science in Sports and Exercise, Vol.31, No. 5, May 1999.
  7. Tambi, M.I. &Kadir, A.A. The Aging Male (2007). F11-Pg 92
  8. Tambi, M.I. &Kadir, A.A. Asian Journal of Andrology (2006). Vol 8 (5), Suppl 1 (S6-2). Tambi, M.I. 5th World Congress on the Aging Male (2006)
  9. Dorgan JJF, Judd JJT, Longcope CC, Brown CC, Schatzkin AA, Clevidence BBA, Campbell WWS, Nair PPP, Franz CC, Kahle LL, Taylor PPR. Effects of dietary fat and fiber on plasma and urine androgens and estrogens in men: a controlled feeding study. The American journal of clinical nutrition 1996;64:850-5.
  10. Key TTJ, Roe LL, Thorogood MM, Moore JJW, Clark GGM, Wang DDY. Testosterone, sex hormone-binding globulin, calculated free testosterone, and oestradiol in male vegans and omnivores. The British journal of nutrition 1990;64:111-9.
  11. Volek JS, Kraemer WJ, Bush JA, Incledon T, Boetes M. Testosterone and cortisol in relationship to dietary nutrients and resistance exercise. J ApplPhysiol 1997;82:49-54.
  12. Michnovicz JJ, et al., Altered estrogen metabolism and excretion in humans following consumption of indole-3-carbinol. Nutr Cancer. 1991;16(1):59-66.
  13. Michnovicz JJ, et al., Changes in levels of urinary estrogen metabolites after oral indole-3-carbinol treatment in humans. J Natl Cancer Inst. 1997 May 21; 89(10):718-23.

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.