Racelile si gripa sunt cauzate de virusi care trec de la o persoana la alta. Corpul se lupta cu infectiile tot anul, dar in timpul lunilor mai friguroase este mai sensibil: mediul rece slabeste sistemul imunitar si vremea rece te face sa petreci mai mult timp in interior, alaturi de alte persoane, ceea ce creste sansele sa iei un virus sau microb.
Cum reduci riscurile de a raci? Poti sa:
- Mananci sanatos, alimente dense nutritional.
- Ai contact minim cu persoane bolnave.
- Bei multe lichide.
- Dormi suficient.
- Iti gestionezi stresul din viata.
- Te speli pe maini.
- Nu iti atingi ochii, nasul sau gura.
- Faci exercitii fizice.
Din pacate, si daca urmezi acesti pasi cu rigurozitate, tot poti avea ghinion si sa dai de un virus sau sa iei gripa. Asa ca, in lunile reci si, mai nou, cu epidemia de coronavirus, una din cele mai puse intrebari este, ce suplimente exista care sa intareasca sistemul imunitar si sa lupte cu virusii? Din fericire exista astfel de suplimente!
Suplimente sustinute de dovezi moderate
Dovezile privind beneficiile vitaminei C, vitaminei D si zincului sunt deseori mixte, dar sugereaza un efect pozitiv.
Vitamina C
Vitamina C este vanduta ca suplimentul de baza pentru prevenirea si tratarea racelilor. Pare logic: vitamina C ajuta celulele imunitare sa se formeze si functioneze si sustine barierele fizice (precum celulele epiteliale din piele) care te protejeaza de patogeni. Mai mult de 148 de studii pe animale au aratat ca vitamina C ajuta la prevenirea infectiilor cu microorganisme.
Dar aceste studii pe animale nu raspund la intrebarea daca vitamina C poate preveni racelile la oameni! O meta-analiza din 2013 a incercat sa raspunda la aceatsa intrebare, si iata concluziile principale la care a ajuns:
- Cei care incep sa ia vitamina C cand deja sunt raciti, nu beneficiaza prea mult. Unele studii sugereaza ca doze foarte mari (cateva grame) pot reduce durata racelilor.
- Cei care se suplimenteaza regulat cu vitamina C au raceli mai scurte (cu 8% la adulti si 14% la copii) si cu simptome ceva mai putin severe.
- Sportivii care iau vitamina C in mod regulat au cu 50% mai putine sanse sa raceasca fata de sportivii care nu se suplimenteaza regulat cu vitamina C. Doar persoanele care fac exercitii intense in mod regulat beneficiaza de acest aspect.
O alta meta-analiza din 2018 sustine ideea ca vitamina c scurteaza durata racelilor.
Vitamina D
Receptorii vitaminei D se gasesc in tot corpul, iar vitamina D este implicata in multe procese celulare, inclusiv reglarea functiilor celulelor imunitare in tipul infectiilor. O deficienta de vitamina D poate afecta negativ imunitatea. Si mare parte dinrre noi suntem deficitari!
Studiile epidemiologice arata o asociere intre nivelurile scazute de vitamina D si riscul mai mare de infectii virale ale cailor respiratorii. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni simptomele de astm cat si infectiile respiratorii!
Mai multa nu este neaparat mai bine: un studiu randomizat din 2017 nu a descoperit diferente semnificative statistic intre doze (luate de copii) de 400 U.I./zi si 2000 U.I./zi.
Zinc
Zincul are multe roluri in organism - cateva care tin de sistemul imunitar. Daca racesti cu usurinta, ai grija sa consumi suficient zinc. Sportivii si cei care transpira mult au un risc mai mare de deficiente de zinc. Si sa iei prea mult zinc este un risc, asa ca ai grija!
Comprimatele de zinc pot limita replicarea virusurilor in epiteliul nazal si pot reduce infectiile tractului respirator. Daca se sug comprimate cu zinc de-a lungul zilei (75-95 mg de zinc pe zi, incepand cu 24 de ore de la debutul simptomelor), se poate reduce durata racelii cu 2-4 zile. Pastilele cu zinc acetat sunt ceva mai eficiente decat cele cu zinc gluconat (o forma mai comuna).
Comprimatele cu zinc pot provoca greata si schimbarea perceptiei gustului, dar aceste simptome dispar cand suplimentarea inceteaza.
Dozele eficiente de zinc pentru reducerea duratei racelilor (75-95 mg/zi) sunt peste limitele considerate sigure (40 mg/zi). Nu ar trebui sa patesti nimic daca iei 100 mg/zi de zinc timp de 2 saptamani, dar daca incepi sa ai simptome de greata, voma, pierderea apetitului, crampe stomacale, diaree sau dureri de cap, inceteaza administrarea.
Suplimente sustinute de dovezi preliminare
Multe alte suplimente pot ajuta la reducerea duratei si severitatii racelilor si gripei, dar dovezile tind sa fie foarte mixte, sarace si de slaba calitate. Printre cele mai promitatoare astfel de suplimente se afla echinacea, socul, Pelargonium sidoides si probioticele.
Echinacea
Luata zilnic, echinacea poate reduce riscul si durata infectiilor respiratorii, dar efectele din studii sunt atat de mici incat nu au semnificatie clinica sau statistica. Mai rau, multe din studii sunt de joasa calitate, sau calitatea lor a fost greu de determinat.
Echinacea poate interactiona cu unele medicamente, in special medicamentele imunosupresive. Daca iei astfel de medicamente, consulta un medic inainte sa te suplimentezi cu echinacea.
Socul
Fructele de soc sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, si intr-un studiu randomizat si controlat, un extract din fructe de soc a redus durata si severitatea racelii. Alte cateva studii umane au aratat ca socul poate reduce simptomele gripei, dar aceste studii au fost de mici dimensiuni si calitate metodologica slaba.
Din cauza numarului mic de studii, eficienta si siguranta socului este inca in dezbatere. Daca preferi prepararea in casa de suc de fructe de soc, nu suplimentele, retine ca fructele trebuie sa fie bine gatite altfel pot provoca greata.
Pelargonium sidoides
Pelargonium sidoides contine prodelfinidine - tanine care pot preveni atasarea bacteriilor de mucoasa gatului si plamanilor. Pelargonium sidoides poate reduce durata si severitatea racelilor, dar dovezile stiintifice sunt putine.
Probiotice
Diferite probiotice interactioneaza cu celulele sistemului imunitar, dar un raport din 2015 care a rezumat 17 studii, nu a gasit multe dovezi ca probioticele pot preveni imbolnavirile.
De atunci, o meta-analiza a 23 de studii randomizate si controlate a descoperit ca probioticele par a descreste incidenta infectiilor respiratorii la copii, si unele studii au aratat ca probioticele pot preveni infectiile respiratorii la sportivi si batrani.
Adevarul este ca studiile asupra probioticelor sunt greu de facut din doua motive:
- Diferite studii au folosit tulpini diferite de bacterii, asa ca nu prea se pot compara.
- Unele studii au combinat mai multe tulpini, fiind imposibil de descoperit ce a facut fiecare tulpina in parte.
Sa iei repede un supliment sau doua poate parea o metoda rapida si eficienta de a te proteja impotriva gripei si racelilor. Dar baza ramane igiena personala!
Referinte
- Mourtzoukou EG, Falagas ME. Exposure to cold and respiratory tract infections. Int J Tuberc Lung Dis. (2007)
- Foxman EF, et al. Temperature-dependent innate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse airway cells. Proc Natl Acad Sci U S A. (2015)
- Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. (2017)
- Hemilä H. Vitamin C and Infections. Nutrients. (2017)
- Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2013)
- Ran L, et al. Extra Dose of Vitamin C Based on a Daily Supplementation Shortens the Common Cold: A Meta-Analysis of 9 Randomized Controlled Trials. Biomed Res Int. (2018)
- Brockman-Schneider RA, Pickles RJ, Gern JE. Effects of vitamin D on airway epithelial cell morphology and rhinovirus replication. PLoS One. (2014)
- Telcian AG, et al. Vitamin D increases the antiviral activity of bronchial epithelial cells in vitro. Antiviral Res. (2017)
- Berry DJ, et al. Vitamin D status has a linear association with seasonal infections and lung function in British adults. Br J Nutr. (2011)
- Rafiq R, et al. Associations of Serum 25(OH)D Concentrations with Lung Function, Airway Inflammation and Common Cold in the General Population. Nutrients. (2018)
- Martineau AR, et al.. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. (2017)
- Aglipay M, et al. Effect of High-Dose vs Standard-Dose Wintertime Vitamin D Supplementation on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Young Healthy Children. JAMA. (2017)
- Hemilä H, et al. Zinc acetate lozenges for treating the common cold: an individual patient data meta-analysis. Br J Clin Pharmacol. (2016)
- Hemilä H, Chalker E. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract. (2015)
- Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. (2017)
- Alexander TH, Davidson TM. Intranasal zinc and anosmia: the zinc-induced anosmia syndrome. Laryngoscope. (2006)
- Shah SA, et al. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. Lancet Infect Dis. (2007)
- Karsch-Völk M, et al. Echinacea for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2014)
- Tiralongo E, Wee SS, Lea RA. Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients. (2016)
- Ulbricht C, et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. (2014)
- Holst L, Havnen GC, Nordeng H. Echinacea and elderberry-should they be used against upper respiratory tract infections during pregnancy?. Front Pharmacol. (2014)
- Fashner J, Ericson K, Werner S. Treatment of the common cold in children and adults. Am Fam Physician. (2012)
- Lizogub VG, Riley DS, Heger M. Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore (NY). (2007)
- Meng H, et al. Consumption of Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 impacts upper respiratory tract infection and the function of NK and T cells in healthy adults. Mol Nutr Food Res. (2016)
- Braga VL, et al. What do Cochrane systematic reviews say about probiotics as preventive interventions?. Sao Paulo Med J. (2017)
- Wang Y, et al. Probiotics for prevention and treatment of respiratory tract infections in children: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). (2016)
- Strasser B, et al. Probiotic Supplements Beneficially Affect Tryptophan-Kynurenine Metabolism and Reduce the Incidence of Upper Respiratory Tract Infections in Trained Athletes: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. (2016)
- Pu F, et al. Yogurt supplemented with probiotics can protect the healthy elderly from respiratory infections: A randomized controlled open-label trial. Clin Interv Aging. (2017)