In randul culturistilor, proteinele sunt cel mai important macronutrient, ele ajutand la repararea si cresterea muschilor. Dar, proteinele sunt mai complexe decat par. Proteinele sunt formate dintr-o serie de diversi aminoacizi, acestea fiind caramizile care alcatuiesc proteinele.
Aminoacizii sunt de doua feluri: esentiali, care nu pot fi sintetizati de organism, si neesentiali, pe care corpul ii poate produce singur. Aminoacizii esentiali trebuie ingerati din mancare sau suplimente, pe cand cei neesentiali nu trebuie.
Dietele bogate in proteine asigura necesarul de aminoacizi pentru facilitarea recuperarii si cresterii musculare prin diminuarea catabolismului si promovarea anabolismului. Dar, nicio dieta nu este perfecta! Aici apare in schema suplimentarea cu aminoacizi.
Suplimentele cu aminoacizi te ajuta sa iti completezi golurile din dieta, si pot aduce rezultate mai rapide. Exista doua tipuri de suplimente cu aminoacizi, fiecare avand profilul sau individual si scopul sau. Mai exact este vorba de aminoacizi esentiali si de BCAA (aminoacizi cu lanturi ramificate). Ambele suplimente pot aduce beneficii sportivilor. In acest articol o sa discutam despre diferentele dintre ele, o sa explicam cand este cel mai bine sa fie utilizate si dupa ce sa te uiti cand cumperi astfel de suplimente.
Ce sunt aminocizii cu lanturi ramificate?
In randul aminoacizilor proteinogenici (care creeaza proteine), exista trei cu lanturi ramificate: l-leucina, l-izoleucina si l-valina. BCAA sunt esentiali pentru ca organismul nu ii poate sintetiza singur.
Dintre acestia 3, leucina este cea mai importanta, declansand sinteza proteinelor, calea biologica care sustine anabolismul. Practic, acest proces duce la crestera muschilor. Cand vine vorba de suplimentarea cu BCAA, un raport de 2:1:1 intre leucina, izoleucina si valina, este cel mai eficient pentru sustinerea sintezei proteinelor.
Muschii pot folosi BCAA si ca sursa de energie in timpul exercitiilor fizice. Si in acest caz leucina este principalul aminoacid care alimenteaza corpul cu energie in timpul exercitiilor. Numeroase studii au ararat ca suplimentarea cu BCAA inainte de efort poate creste anduranta musculara si incetini instalara oboselii. In sala de forta, asta inseamna ca poti face ceva mai usor repetarile alea de final, grele.
Ce sunt aminoacizii esentiali?
Sunt 9 aminoacizi esentiali, care ii includ si pe cei 3 cu lanturi ramificate: l-leucina, l-lizina, l-valina, l-izoleucina, l-treonina, l-fenilanalina, l-metionina, l-histidina si l-triptofanul.
Principla diferenta dintre suplimentele cu aminoacizi esentiali si BCAA sunt ca cele cu aminoacizi esentiali furnizeaza intregul spectru. Leucina creste sinteza proteinelor, dar corpul necesita mai mult decat leucina pentru a creste.
Suplimentarea cu toti aminoacizii esentiali contribuie la cresterea performantelor si sustinerea sanatatii, mai ales daca dieta are goluri nutritionale.
Cand sa iei suplimentele cu aminoacizi
Suplimentele cu BCAA si cele cu aminoacizi esentiali au locul lor in regimul tau zilnic de suplimentare, dar pentru a le spori eficienta, se utilizeaza in momente diferite.
Sa iei BCAA inainte de antrenamente te ajuta sa ai mai multa energie si reduce oboseala, mai ales in timpul perioadelor prelungite de deficit caloric (de exemplu daca umezi o dieta de slabire). Sa iei BCAA cu mancare poate furniza leucina in plus pentru a declansa la maxim sinteza proteinelor.
Suplimentele cu aminoacizi esentiali se folosesc cel mai bine dupa antrenamentele cu greutati, sau cardio. Dupa antrenamentele cu greutati, corpul este golit de nutrienti iar nevoile de regenerare sunt mari, momentul ideal sa introduci in corp cei 9 aminoacizi esentiali.
Un alt moment pentru folosirea aminoacizilor esentiali este in timpul sesiunilor lungi de cardio, precum antrenamentele pentru evenimente de anduranta (maratoane sau triatloane). Se recomanda consumarea de aminoacizi esentiali pe intreaga durata a efortului.
Scopul suplimentelor cu aminoacizi este de a reduce descompunera musculara si de a creste sinteza proteinelor. Furnizarea aminoacizilor esentiali va mentine si sanatatea muschilor. Atat BCAA cat si aminoacizii esentiali sustin aceste doua obiective, dar in feluri diferite.
Cum alegi un supliment cu aminoacizi de calitate
Ca la achizitionarea oricarui supliment, si in cazul aminoacizilor trebuie sa tii cont de anumite aspecte.
Intai, trebuie sa tii cont de calitatea ingredientelor folosite. In mod uimitor, multe companii de suplimente folosesc pene de pasari si fire de par uman ca materie prima pentru producerea aminoacizilor. Aceste materii prime sunt ieftine, dar nu de o calitatea foarte buna. Alege suplimente cu aminoacizi fermentati sau din surse vegetale.
Este bine sa verifici si daca produsele respective au fost testate de terti si daca li s-a facut teste antidoping. Testarea de terti este un pas optional facut de companii, deci nu este obligatoriu, dar cele care o fac arata mare incredere in produsul lor.
Sunt putine companii care fac asta, din cauza costului mare al testarii sau pentru ca produsul nu este asa calitativ.
Daca faci un sport de performanta, substantele interzise sunt o reala problema si contaminarea suplimentelor cu astfel de substante este ceva foarte frecvent. Un produs care poate prezenta un certificat de puritate din acest punct de vedere pentru sportivi, este extrem de valoros.
Atat BCAA cat si aminoacizii esentiali te pot ajuta sa te dezvolti mai bine, dar tine minte ca acestea sunt suplimente; adica suplimenteaza dieta, nu o inlocuiesc. Asa ca intotdeauna pune dieta pe primul plan, si abia apoi gandeste-te la suplimente!
Referinte
- Ankush Gupta. Human Hair “Waste” and Its Utilization: Gaps and Possibilities. National Institute of Science, Technology, and Development Studies, Pusa Gate, K. S. Krishnan Marg, New Delhi 110012, India
- Robert R. Wolfe. Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality? J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 30. Published online 2017 Aug 22. doi: 10.1186/s12970-017-0184-9
- Negro M, Segreto V, Barbero M, Cescon C, Castelli L, Calanni L, D'Antona G. Essential Amino Acids (EAA) Mixture Supplementation: Effects of an Acute Administration Protocol on Myoelectric Manifestations of Fatigue in the Biceps Brachii After Resistance Exercise. Front Physiol. 2018 Aug 17;9:1140. doi: 10.3389/fphys.2018.01140. eCollection 2018.