Resveratrol este cunoscut in principal pentru reducerea efectelor negative ale estrogenului si maximizarea testosteronului natural. Dar se crede si ca prelungeste durata vietii pentru ca activeaza anumite proteine care au efecte pozitive asupra procesului de imbatranire. Si deoarece vinul (in special cel rosu) contine resveratrol, multi oameni folosesc asta ca scuza pentru a bea cateva pahare in fiecare seara.
Problema? Efectele pozitive ale resveratrolului depind in mare masura de doza. Presupunand ca un pahar mediu de vin rosu contine 1 miligram de resveratrol (dozele variind de la 0,03 mg la 1,07 mg), ar trebui sa bei in jur de 500 de pahare, in fiecare zi, pentru a beneficia de efectele pretins prelungitoare de viata ale resveratrolului. Ei bine, nu face asta; sigur, sigur nu vei trai mai mult!
Suplimentare terapeutica reala cu resveratrol
Cantitati minuscule de resveratrol si alti polifenoli sunt intr-adevar benefice pentru tine. Doar ca oamenii confunda efectele generale de sanatate pe termen lung cu efectele terapeutice specifice. De exemplu, administrarea unei aspirine de 80 mg confera unele efecte benefice pentru sanatate, cum ar fi prevenirea dezvoltarii de cancer de colon. Dar daca vrei sa iei aspirina pentru a trata o durere de cap, ai nevoie de o doza mare.
Este la fel si cu resveratrolul. Consumul de cantitati mici, cum ar fi cea continuta intr-un pahar de vin, este benefic pe termen lung. Dar daca vrei sa folosesti resveratrolul pentru a obtine un rezultat specific, cum ar fi prelungirea duratei vietii, inhibarea aromatazei (enzima responsabila pentru transformarea testosteronului in estrogen) sau reducerea grasimii corporale, trebuie sa iei mai mult decat ai gasi intr-un pahar de vin sau o mana de struguri. Ar trebui sa iei un supliment cu resveratrol.
Daca resveratrolul prelungeste cu adevarat durata vietii este greu de dovedit in studiile umane. Dar celelalte efecte benefice sunt mai usor de dovedit, iar o meta-analiza recenta prezinta cateva dovezi destul de solide.
Ce a descoperit studiul
Cercetatorii au cautat prin bazele de date studii relevante pentru resveratrol si au gasit 25 de articole. Au descoperit ca doze variate de resveratrol (intre 100 mg si 1.000 mg) administrate zilnic in perioade cuprinse intre o luna si sase luni au avut urmatoarele efecte:
- Scadere semnificativa a circumferintei taliei.
- Scadere semnificativa a hemoglobinei A1c. (A1c este un test de sange care masoara nivelul mediu al zaharului din sangele tau timp de trei luni.)
- Scadere semnificativa a colesterolului total.
Cu toate acestea, resveratrolul nu pare sa afecteze nivelurile de leptina si adiponectina, doua citokine care joaca un rol complementar in metabolismul grasimilor si reglarea greutatii corporale. Aceasta inseamna ca efectele benefice au fost cauzate de altceva.
Cum a reusit resveratrolul sa faca toate acestea?
Suplimentarea cu resveratrol exercita efecte anti-obezitate si imbunatateste sindromul metabolic - un grup de afectiuni cum ar fi tensiune arteriala ridicata, nivel ridicat de zahar din sange, niveluri de colesterol si trigliceride nedorite si exces de grasime corporala in jurul taliei.
Exact cum face toate acestea este subiectul presupunerilor stiintifice. Adevarat, resveratrolul este un antioxidant natural, dar asta este adevarat pentru orice provine dintr-o planta. O explicatie mai plauzibila, sugerata pentru prima data de Zhang (2019), este ca efectele benefice ale resveratrolului sunt legate de modificari "in exprimarea mai multor microARN-uri si gene legate de metabolismul lipidelor."
Un alt cercetator a propus un alt mecanism la fel de plauzibil pentru efectele resveratrolului asupra metabolismului. El credea ca polifenolul imbunatateste raspunsul imunitar al intestinelor si functia microbiotei.
Oamenii care au cantitatile si tipurile potrivite de microorganisme intestinale tind sa piarda grasime corporala din cateva motive. In primul rand, anumite microorganisme intestinale benefice produc enzime care ajuta la descompunerea carbohidratilor complecsi in zaharuri simple, facandu-le mai usor de digerat si mai putin susceptibile sa se acumuleze pe talia ta. Mai mult, anumite bacterii produc niveluri mai mari de acizi grasi cu lant scurt care reduc inflamatia si par sa faciliteze pierderea in greutate.
Nu stim daca acest lucru este valabil si pentru meta-studiu, dar efectele se potrivesc cu siguranta cu aceste constatari.
Cum sa folosesti aceste informatii
Cercetatorii vad rezultatele acestui meta-studiu printr-un filtru care priveste obezitatea si diabetul. Acest lucru a fost clar in concluzia lor: "Resveratrolul are un impact dramatic asupra reglarii metabolismului lipidic si glucozei, iar valoarea clinica majora a consumului de resveratrol este pentru pacientii obezi si diabetici."
Dar aceste rezultate au vreo implicatie pentru cei care nu sunt obezi sau diabetici - persoane care doar doresc putin ajutor pentru mentinerea unor niveluri scazute de grasime corporala? Probabil. Cu siguranta nu toti dintre cei 1.171 de participanti colectivi la cele 25 de studii erau diabetici sau chiar obezi, deci dovezile sugereaza ca suplimentarea cu resveratrol sustine metabolismul grasimilor, chiar si la oamenii sanatosi care doar doresc putin ajutor pentru a-si mentine talia subtire.
In timp ce studiile pe care le-au cercetat au folosit doze cuprinse intre 100 mg si 1.000 mg, a lua mai mult de 600 mg pe zi probabil nu va conferi niciun beneficiu suplimentar. Asa ca ramai la doze cuprinse intre 500 si 600 mg/zi de resveratrol, dintr-un supliment de calitate.
Referinte
- Qian Zhou, Yanmei Wang, Xuke Han, Shunlian Fu, Chan Zhu, Qiu Chen. Efficacy of Resveratrol Supplementation on Glucose and Lipid Metabolism: A Meta-Analysis and Systematic Review. Front Physiol. 2022 Mar 31:13:795980. doi: 10.3389/fphys.2022.795980. eCollection 2022.