Poti reduce durerile de genunchi prin manipularea dietei. Si cum unul din 5 oameni se vaita de dureri de genunchi, probabil aceste cifre sunt mai mari in randul celor care se antreneaza cu greutati in mod regulat.
Cauzele durerilor de genunchi sunt multe. Dar indiferent de cauze iti poate afecta serios capacitatea de a face exercitii fizice.
Durerile de genunchi provoaca si posturi gresite in miscarea corpului pentru ca organismul incearca in mod natural sa evite miscarile care dor, ceea ce intimp creeaza noi probleme functionale.
Colagenul te salveaza
Principala materie prima a tuturor tesuturilor, inclusiv genunchii, este colagenul. Colagenul este cea mai abundenta proteina din corp. Se gaseste in piele, par, muschi si peste tot in genunchi.
Colagenul este ca o schela care tine totul la un loc. Corpul fabrica singur o parte din colagen (colagen endogen), dar se poate obtine si din surse externe (colagen exogen), precum din supa de oase sau suplimente cu colagen.
In trecut, oamenii mancau mai mult colagen prin consumul de oase si tesuturi conjunctive de la animale si beau mai multa supa de oase. Dar rosul de oase si supele de oase numai sunt la moda, asa ca si aportul de colagen a scazut.
Suplimentarea cu colagen
Nu vrei sa redevii stramosul tau de Neanderthal si sa sugi maduva din oase sau sa iti gatesti propria supa de oase? Ai noroc. Exista suplimente cu colagen si au in mare parte aceleasi beneficii. Suplimentarea cu colagen, in special peptide de colagen, ajuta la reducerea durerilor de genunchi la sportivi, de obicei in cam 3 luni de zile.
Stiinta
Un studiu a luat 139 de sportivi cu dureri functionale de genunchi si i-a impartit in doua grupuri. Un grup a luat 5 grame pe zi de peptide de colagen si celalalt grup a luat un placebo. S-a vrut compararea durerii in timpul activitatii fizice inainte si dupa suplimentare. S-a tinut cont si de intensitatea durerii in repaus, de raza de miscare a articulatiei si de utilizarea unor terapii aditionale (de exemplu antiinflamatoare).
Rezultatele? Grupul care a luat colagen a raportat o reducere a durerii in timpul efortului fizic semnificativa statistic, dupa cele 3 luni de suplimentare. Reducerea durerii a fost de aproape 40%. Tot acest grup a putut reduce utilizarea altor terapii cu pana la 60%.
Raza de miscare nu a crescut, dar putem presupune ca prin reducerea durerii se pot urma exercitii speciale care sa creasca si raza de miscare a articulatiei.
Cum sa folosesti colagenul
Peptidele de colagen se gasec la magazinele care vand suplimente sportive. In studiu s-au folosit 5 grame. De regula, portiile suplimentelor contin de la 20 grame in sus, asa ca doar o portie pe zi ti asigura lejer necesarul. Poti creste pana la doua portii pe zi.
Efectele secundare includ unghii si par mai sanatoase si rezistente si digestie mai buna!
ATENTIE: colagenul nu se dizolva prea bine in lichide reci (chiar daca pe cutie scrie altceva). Pentru o textura mai placuta, amesteca cu proteina de dupa antrenament sau in lichide fierbinti. Colagenul este bogat in glicina, un aminoacid care poate induce somnolenta. Daca este cazul la tine, ia colagenul inainte de culcare, astfel vei dormi mai bine.
De notat este ca, colagenul nu este o proteina completa. Nu are toti aminoacizii pentru a iti asigura cresteri musculare optime. Asa ca nu numara colagenul la proteinele zilnice consumate.
Referinte
- Denise Zdzieblik, "Improvement of activity-related knee joint discomfort following supplementation of specific collagen peptides", Appl. Physiol. Nutr. Metab. 42 (2017): 588–595.