In zilele noastre accesul la informatii este extrem de facil, inclusiv in domeniul fitness-ului si traiului sanatos. Cu toate acestea lumea este din ce in ce mai grasa si bolnava. Producatorii de alimente baga intentionat grasimi de proasta calitate, zahar si "praf magic" format din diferite chimicale in toate alimentele pentru a le face mai gustoase si atragatoare. Cu cat mananci mai multe astfel de alimente cu atat ai o pofta mai mare dupa ele. Dar alimentele procesate nu ajuta cu nimic creierul si corpul, doar inlocuid alimentele adevarate, cu care ai avea progrese.
Fara o sursa de energie de baza, provenita din alimente integrale, multi se simt vlaguti si lipsiti de motivatie. Asa ca apeleaza la stimulente precum cafeina, sinefrina si altele. De cate ori nu ai auzit indivizi pe la sala de fitness ca nu pot incepe un antrenament fara sa bea un pre-workout sau sa ia un supliment pentru energie?
Sa te bazezi pe stimulente extrene cand vrei sa ai energie, indiferent ca vrei sa slabesti sau sa ai masa musculara cat mai mare, este o idee proasta care poate duce la rezistenta la adrenalina (si in tandem si rezistenta la insulina) lucru care poate perpetua ingrasarea si o sanatate subreda.
Sa incerci sa iti cresti metabolismul consumand in exces suplimente pentru slabire precum termogenicele si arzatoarele de grasimi doar agraveaza situatia. Pe termen lung, suplimentele pentru slabit te pot ingrasa pentru ca iti dau peste cap fiziologia. Sa abuzezi de astfel de suplimente poate crea rezistenta la adrenalina (sau sa o agraveze daca deja exista) care in schimb duce la acumulare de grasime, pierdere de tesut muscular si inflamatii.
Nu te lasa stimulat excesiv
Majoritatea suplimentelor pentru slabit de pe piata sunt bazate pe stimulente si actioneaza crescand nivelele de neurotransmitatori epinefrina si norepinefrina. Acestea doua sunt catecolamine secretate de glandele suprarenale, care declanseaza raspunsul "fugi sau lupta" (numit si fluxul de adrenalina), acesta furnizand energie si forta pentru 2-15 minute prin intermediul sistemului nervos central. Cand infruntam un stresor adevarat, o urgenta reala, ne bazam pe astfel de neurotransmitatori pentru a putea trece peste problema si eventual pentru a supravietui.
Epinefrina, cunoscuta si ca adrenalina, este cea care te da jos din pat dimineata; iti da si curajul si iti pregateste corpul de fiecare data cand infrunti o provocare. Adrenalina ne da energie pentru antrenamente intense si sub forma de norepinefrina ne da energie pentru cerintele cognitive.
Problema vine, ca de obicei, dintr-o cantitate prea mare a unui lucru bun. Majoritatea dintre noi avem nivele de adrenalina permanent ridicate din cauza vieti de zi cu zi, a stresului, a agitatiei, a problemelor, etc., si sa iei suplimente de slabit care au la baza stimulente doar creste presiunea pusa pe glandele suprarenale. Dar daca nu esti stresat? Sa iei astfel de suplimente de 2-3 ori pe zi, asa cum se recomanda, va duce in continuare la cresterea perceptiei de stres a creierului. Epinefrina lucreaza in corp crescand nivelele de oxigen si glucoza si suprimand sistemele digetiv si imunitar, norepinefrina are aceleeasi efecte dar cu un efect bonus psihoactiv. Asa ca de fiecare data cand iei un arzator de grasimi pe baza de stimulente se trimite un mesaj catre creier ca exista un stresor.
Rezistenta la adrenalina
Nivelele de adrenalina ridicate in mod cronic duc mereu la rezistenta la adrenalina, o situatie in care receptorii de adrenalina sunt desensibilizati. Atunci cand receptorii sunt sensibili la adrenalina actiunea acestia face ca nivelele de glucoza din sange sa creasca, pentru a fi arsa pentru energie, si grasimile sunt eliberate din depozite, tot pentru a fi arse. Dar daca exista rezistenta la adrenalina, receptorii sunt "amortiti" asa ca mesajul ajunge cu intarzaiere sau mai rau, nu ajunge deloc. Asa ca organismul depoziteaza in loc sa arda resurele de energie disponibile. Mai rau, tinde sa stocheze acizii grasi deja eliberati in locuri precum solduri si spate la barbati si coapse si fese la femei.
Pe langa ingrasare, rezistenta la adrenalina duce si la nivele mici de energie si oboseala permanenta. Receptorii suprauzati de adrenalina in exces se inchid cu totul in cele din urma, si te lasa cu metabolismul la pamant si fara energie.
Vestile proaste nu se opresc. Apar si alte efecte in corp din cauza rezistentei la adrenalina. Inflamatiile sunt un astfel de exemplu. Fiecare secretie de adrenalina vine insotita si de un hormon complementar, cortizolul. Ca si adrenalina, cortizolul - in dozele normale - este de ajutor. Problema apare cand exista prea mult cortizol in corp pentru prea mult timp. Intr-un scenariu optim cortizolul este eliberat pentru reducerea inflamatiilor si pentru a se atinge homeostaza (starea de echilibru a organismului). Dar cand exista cantitati prea mari de adrenalina in mod cronic, la fel se intampla si cu cortizolul (va avea constant nivele mai mari decat ar trebui) si se creeaza un feedback negativ care duce la eliberarea constanta de hormoni de stres. Mai rau, cortizolul nu elibereaza acizii grasi din depozitele de grasime ci alege calea mai usoara, de a descompune tesutul muscular! Asadar corpul devine o masinarie eficienta in a stoca grasimi si in a reduce masa musculara!
Sa construiesti si sa retii tesut muscular este critic pentru a arata mai bine. Mai ales daca vrei sa slabesti, trebuie sa iti imbunatatesti raportul dintre masa musculara si masa adipoasa, nu pur si simplu sa scazi in greutate. Iar construirea de nou tesut muscular este imposibila daca exista rezistenta la adrenalina.
Avem nevoie de suficient testosteron si hormon de crestere pentru a ne simti bine si a progresa. Dar cortizolul in exces reduce secretia hormonilor anabolici si implicit si dezvoltarea masei musculare. Suprimarea hormonilor anabolici inseamna moartea progreselor in privinta masei musculare, slabitului si sanatatii generale!
Cum sa slabesti fara suplimente nutritive
Si suplimentele pentru slabire si cele nutritive pot avea un rol in slabire, dar o sa vorbim de asta putin mai tarziu. Intai o sa discutam baza slabirii, fara de care nu functioneaza niciun supliment. Cand vrei sa slabesti, in loc sa te bazezi pe stimularea adrenalinei si glandelor suprarenale, concentreaza-te pe ce conteaza cu adevarat. Dieta, sport si stil de viata sanatos.
Un aspect deseori neglijat cand se urmareste slabirea este sanatatea ficatului. Cu cat ficatul este mai sanatos si robust cu atat ai mai putina grasime incapatanata in corp, din moment ce ficatul ajuta la curatarea hormonilor estrogeni care retin grasimea in corp.
Cum toxinele sunt retinute in grasime, corpul va tine de depozitele de grasime cu incapatanare pentru a nu elibera toxinele. De aceea este important sa ai o dieta curata si fara toxine. Sa mananci suficiente fructe si legume de calitate da organismului antioxidantii de care are nevoie pentru a scapa de toxine.
Asa ca oricum o dai, baza ramane dieta curata si sportul. De fapt un trai de viata sanatos si echilibrat. AExcesul de suplimente si medicamente nu te va ajuta, ci din contra.
Suplimente pentru slabit
Dar si suplimentele pot avea rolul lor. Mai ales ca exista suplimente care sustin functiile hepatice. Si exista numeroase suplimente care ajuta la slabit, desi nu sunt promovate ca atare. De exemplu, acizii grasi esentiali sunt foarte eficienti pentru slabire, sanatatea organelor interne si reducerea inflamatiilor. O alta optiune buna este N-acetil cisteina, un aminoacid important pentru ficat.
Acidul alfa-r-lipoic (R-ALA) este un supliment care creste glutationul, un hormon necesar sistemului imunitar, sintezei proteinelor si reparatiilor celulare, dar R-ALA imbunatateste si sensibilitatea la insulina a muschilor, ceea ce sustine acumularea de masa musculara si slabirea.
Cum am spus deja, stresul declanseaza eliberarea excesiva de adrenalina, ceea ce poate fi problematic. Pentru controlul stresului foloseste extracte din plante precum maca, rhodiola, shilajit, extractul de radacina de Ashwagandha si extractul de acai berry.
Si sa nu uitam de minerale: magneziul si zincul sustin productia hormonala optima. Cu orice eliberare de adrenalina cresc nevoile de magneziu si electroliti ale corpului. Magneziul este esential sanatatii, dar si pentru un somn bun, pentru arderea grasimilor si pentru construirea de nou tesut muscular.
Un alt sfat bun este de a adauga condimente la fiecare masa. Turmenicul, busuiocul, oregano, chimionul, rozmarinul, etc, sunt anti-inflamatoare si intaresc ficatul. Scortisoara este grozava cand vrei sa slabesti, reducand rezistenta la insulina.
Si somnul este foarte important cand vrei sa slabesti asa ca poti lua inainte de culcare ZMA, melatonina sau suplimente pentru somn daca ai probleme.
Dar in ciuda a ce am spus mai sus, sa nu uitam ca suplimentele sunt doar suplimente. Nu abuza de ele. Optimizeaza dieta si redu stresul din viata de zi cu zi si vei avea rezultate mult mai bune decat daca te bazezi exclusiv pe suplimente pentru slabit.
Deci sunt suplimentele pentru slabit inutile? Nu chiar! Exista si suplimente pentru slabit care combina diferite ingrediente citate mai sus. Daca vrei totusi ceva stimulator, foloseste astfel de suplimente doar inainte de antrenamente. Iar daca iei zilnic un astfel de supliment, limiteaza-te la maxim o luna de zile si incearca sa reduci pe cat posibil alti factori de stres din viata ta pentru a evita rezistenta la adrenalina.
Cafeina si alte stimulente pot fi utile cand sunt luate inainte de antrenamente. Dar nu le lua dupa antrenamente sau seara. Si in niciun caz nu trebuie sa ajungi sa te bazezi pe ele pentru a te putea antrena si functiona. Cand observi ca incepi sa nu dai randament fara sa iti bei pre-workoutul preferat sau stimulatorul pe care il folosesti de fel, ai o problema.
Primul pas este de a le scoate din suplimentatia ta si de a iti face curat in dieta si stilul de viata. Si apoi, cand te simti pregatit, foloseste-le cu moderatie, doar cand ai nevoie cu adevarat.
Referinte
- Moyer AE, Rodin J, Grilo CM, Cummings N, Larson LM, Rebuffé-Scrive M. Stress-induced cortisol response and fat distribution in women. Obes Res. 1994 May;2(3):255-62.
- Bryon J.Richards, Mary Guignol Richards. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and optimum Health.
- Byron Richards. The Leptin Diet: How Fit is Your Fat (Take Charge).
- Eric Braverman, MD. The Younger (Thinner) You Diet: How Understanding Your Brain Chemistry Can Help You Lose Weight, Reverse Aging and Fight Disease.
- Adrenal Cortex Hormones: Advances in Research and Application. 2011 Edition - ScholarlyBrief
- The Four Stages of Adrenal Fatigue.
- David Kessler. The End of Overeating: Taking Control of the Insatiable Appetite.
- Y Radha Krishna, V Mittal, P. Grewal, M.I. Fiel, T. Schiano. Acute liver failure caused by ‘fat burners’ and dietary supplements: A case report and literature review. Can J Gastroenterol. 2011 Mar; 25(3): 157–160.