Te saboteaza personalitatea ta alimentara?

Publicat in

Care din aceste personalitati alimentare te descrie? Afla de ce ai incetat sa mai ai progrese in privinta aspectului fizic si cum sa pui lucrurile din nou in miscare.

Sa mananci sanatos si sa slabesti eficient inseamna mai mult decat sa cunosti bazele fitness-ului. Daca nu vezi rezultate desi faci sport in mod regulat si cu tragere de inima, e posibil ca personalitatea ta alimentara sa te saboteze. 

Personalitatea alimentara nu este un termen stiintific ci tine mai mult de folclorul fitness-ului! Descrie in cine te transformi si cum te comporti cand te expui la anumite mancaruri. Daca nu le tii sub control, aceste comportamente pot separa un corp remarcabil de unul mediocru.

Iata 6 din cele mai des intalnite personalitati alimentare, si cum sa le faci fata.

1) Lacomul de weekend

Motto-ul acestei personalitati alimentare este "trage tare, joaca tare". Cand vine vorba de planul de fitness si de dieta in timpul saptamanii, lacomul de weekend este neinduplecat. Determinarea la antrenamente ii este de neclintit si dieta din timpul saptamanii este fara abatere.

Apoi vine weekendul sau evenimente speciale (precum zile de nastere, iesiri in oras, etc.) si este ca si cum Superman a fost expus la kriptonita. Cand se incheie saptamana lucratoare, la fel se intampla si cu dieta lor. In weekend, prioritatea numarul unu devine relaxarea cu mancare si ceva de baut. Le este foarte greu sa spuna "NU", deseori simtindu-se obligati sa manance si sa bea cand ies cu prietenii, pentru a nu fi criticati sau luati peste picior. 

Daca ies cu baietii in oras beau bere si mananca fast food in cantitati considerabile. Pana la urma, viata trebuie traiat, nu? 

te saboteaza personalitatea alimentara

Remediul: Fii atent la contextul in care te afli si intreaba-te daca mananci din nevoie sau ca iti este foame, ori pentru ca asa este conjunctura sociala in care te afli, sau pur si simplu esti foarte lacom? Evenimentele sociale pot fi distractive si fara sa te indopi cu mancare si alcool. In cazul lacomului de weekend moderatia este cea mai importanta. Iesi in oras si fa-ti cate o pofta, dar consuma totul cu moderatie, nu ca si cum ti-ai face rezerve de grasimi pentru hibernarea de peste iarna.

Tine minte ca daca faci totul ca la carte in timpul saptamanii, se naruie daca timp de 48 de ore mananci tot ce vezi in fata ochilor.

2) Nesatulul

Motto-ul sau: "Vad mancare, o mananc". Dupa cum sugereaza numele, aceasta personalitate alimentara poseda un apetit impetuos. Din pacate, el sau ea, duce si lipsa de disciplina, care se reflecta in marimea portiilor. Aceste persoane se pot antrena cu o furie animalica dar de cele mai multe ori antrenamentele sunt vazute ca o scuza de a manca mult si de multe ori facand alegeri nutritionale neinspirate.

Nesatulul care mananca mult

Remediul: Nesatulul trebuie sa ia o lectie de la japonezi si sa practice filozofia "hara hachi bu", adica sa manance pana este 80% satul. Fii constient de ceea ce mananci tinand un jurnal alimentar sau notand tot ce mananci in aplicatii speciale (magazinele de aplicatii sunt pline de asa ceva). Asta te va ajuta sa analizezi ce si cat mananci.

Mesteca mancarea bine (minim de 15 ori pe imbucatura) si mananca incet pentru a savura si constientiza ceea ce faci. Este important sa mananci incet; creierul nu receptioneza instant ca stomacul este plin, ceea ce poate duce usor la supraconsum alimentar.

3) Dependentul de gustari

In loc sa manance portii consistente si sa riste prea multe calorii la o singura masa aceasta personalitate alimentara mananca in reprize scurte tot timpul zilei: o mana de nuci, doua de guri de prajitura - si cine poate refuza o bucata mica de fursecuri de casa?

Dependentul de gustari mananca din plictiseala, curiozitate, nervozitate sau doar pentru ca are mancare la indemana. Aceasta personalitate nu reuseste sa isi atinga obiectivele pentru ca nu constientizeaza ca fiecare calorie conteaza, indiferent de numarul si marimea portiilor. De multe ori mananca prea mult fara sa isi dea seama.

Se frustreaza cand nu isi ating telurile propuse in privinta aspectului fizic pentru ca ei cred ca mananca corect, avand portii mici. Ignora faptul ca mananca de 12 ori pe zi!

Remediul: Prioritatea numarul unu este sa isi dea seama ca toate caloriile conteaza, indiferent de portii si cantitati. Pentru a te dezvata de acest obicei urmareste tot ce mananci timp de cateva zile pentru a incepe sa realizezi exact cat si ce mananci.

Alte cateva aspecte: ia mai putine mese, inclusiv gustari si opteaza pentru mese mai rare dar mai meri si satioase. Ai mare grija la aportul de fibre alimentare, acest nutrient incetinind digestia si promovand satietatea. Alimente bogate in fibre includ legume, fructe si putine grame.

Pune-ti intrebarea de ce mananci asa des. Este un obicei cauzat de nervi, anxietate sau plictiseala? Sau este un mecanism de compensare? Si ai mare grija si la cat de hidratat esti. Daca bei putina apa ai sanse sa iti fie foame tot timpul pentru ca deshidratarea poate fi confundata cu senzatia de foame.

4) Mancatorul emotional

Ai avut o zi grea la munca? La scoala a fost haos? Jumatatea te-a suparat? Sau un eveniment viitor te face anxios? Indiferent de motiv, este timpul sa mananci ceva! Sau cel putin asa vede lucrurile aceasta personalitate alimentara.

Problemele de zi cu zi sunt rezolvate de mancatorul emotional prin rasfaturi culinare. Chiar daca mancatorul emotional este consecvent in privinta antrenamentelor, rezultatele nu sunt pe masura. Acestia isi lasa emotiile sa ii duca pe calea indulgentelor alimentare numai ca sa se simta vinovati dupa ce faptul a fost consumat.

Remediul: Unealta cea mai puternica pe care o are mancatorul emotional este constientizarea. Daca un aspect al vietii tale este haotic, nu trebuie sa lasi acel haos sa patrunda in toate fatetele vietii tale.

Inainte sa te indopi cu mancare intreaba-te de 3 ori de ce faci asta. De multe ori iti vei da seama ca nu este foame, ci nevoia de a scapa din situatii stresante si neplacute prin placeri scurte si usor de indeplinit.

Reseteaza-ti mentalitatea in privinta stresului si mancarii. Este esential sa gasesti o alternativa pentru a te destresa, in loc sa mananci. De exemplu du-te la o plimbare, mediteaza, fa yoga, citeste sau pur si simplu vorbeste cu un prietem.

Si nu tine nicio mancare tentanta in casa si in preajma ta.

5) Criticul culinar

5 zile pe saptamana, aceasta personalitate alimentara mananca in oras, la diferite pub-uri sau restaurante. Aceasta personalitate nu stie sa gateasca deloc. Si nici nu vrea sa invete. Prefer sa sa se duca sa manace mancare preparata de altcineva, invocand deseori scuza ca nu are timp sa gateasca. 

Tuturor ne place sa mancam in oras uneori, dar sa faci asta foarte des este periculos. Nu poti controla marimea portiilor si nu poti stii cate calorii, grasimi si alte ingrediente ai in farfurie. 

Desigur, arata precum piept de pui cu orez, dar poate ca puiul a fost gatit in cantitati enorme de ulei, iar orezul gatit in unt si alte ingrediente pe care nu le-ai folosi in mod normal. Asa ca ce crezi ca are 500-600 de calorii poate avea pana la 1000.

Remediul: Nu trebuie sa fii maestru bucatar ca sa iti prepari cateva mese sanatoase si adecvate scopurilor tale. Uita-te dupa amestecuri de legume congelate si carnuri deja portionate. Mancand acasa stii exact ce bagi in gura, cate calorii si ce macronutrienti.

Daca nu ai mult timp, uniformizeaza mesele, mancand aceleasi 2-3 mese de-a lungul saptamanii lucratoare, pentru a usura prepararea. Gateste de doua ori pe saptamana cantitati mari, ca sa iti ajunga cateva zile. 

6) Multitaskerul

In timp ce conduce, lucreaza pe computer, se uita la filme sau zapeaza, aceasta personalitate alimentara rontaie ceva, pentru ca mintea ii este in alta parte. Sunt harnici la antrenamente dar nu vad rezultate pentru ca nu au o dieta corecta. Pentru ei, comoditatea are prioritate in fata compozitiei nutritionale. 

nu fa mai multe lucruri deodata cand mananci

Remediul: Nu mai fa mai multe lucruri deodata! Organizeaza-ti ziua mai eficient, planificand in detaliu orarul meselor. Nu manca pe fuga, in drum catre munca sau in timp ce stai pe net. Aseaza-te la masa si concentreaza-te pe mancare. Iar in rest nu te atinge de ea, indiferent sub ce forma vine!

Sa faci o singura activitate deodata te face constient de ce si cat mananci. Asuma-ti responsabilitatea in privinta dietei si vei reusi sa arati asa cum iti doresti!

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

combinatii de exercitii pentru arderea grasimii si definire musculara 3 complexe noi pentru arderea grasimii si construirea de masa musculara Complexele reprezinta cele mai eficiente metode de a arde o groaza de grasime, de a construi masa musculara si de a imbunatati conditia fizica, toate in acelasi timp! Sunt grele, dar efortul investit iti va fi rasplatit inzecit! 21 Mar, 2018
programe de alergare pentru a slabi rapid si eficient Din dragoste pentru sprinturi Se apropie vremea frumoasa si este timpul sa iti intri in forma si sa mai slabesti. Sprinturile reprezinta cea mai eficienta forma de HIIT, mai ales cand vrei sa slabesti, sa economisesti timp si sa capeti conditie fizica. Iata 8 protocoale de sprinturi din care sa alegi. 13 Apr, 2016
antreneaza-te in sala de forta pentru a slabi Cum te ajuta antrenamentele cu greutati sa slabesti E timpul sa slabesti! Care este primul lucru la care te gandesti? Antrenamente cardiovasculare, desigur. Dar inainte sa te incalti cu adidasii de alergare si sa faci o tura de cativa kilometrii, pune mana pe niste greutati, vei avea rezultate mult mai satisfacatoare decat daca ai urma doar antrenamente cardio. 13 Apr, 2016
Foloseste mesele trisate pentru a slabi mai rapid Foloseste mesele trisate pentru a slabi mai rapid Ajuta mesele trisate la o slabire mai rapida sau sunt doar o scuza sa mananci fara vina ce doresti? 07 Dec, 2022
Uleiul de masline si slabirea Slabeste cu ulei de masline Uleiul de masline extravirgin micsoreaza talia si arde grasimea. Afla de aici stiinta din spatele acestei afirmatii. 20 Jul, 2022
Efortul anaerob, precum antrenamentele cu greutati, este de preferat efortului aerob, cardio de intensitate scazuta Efort aerob sau anaerob pentru a scapa de burta? Ca sa omor suspansul inca de la inceput: efortul anaerob este mai eficient decat cel aerob, pentru a arde grasimi. In acest articol vei gasi 8 motive pentru care sa favorizezi acest tip de efort pentru a slabi. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.