Terapia de inlocuire a testosteronului: noile descoperiri 2024

Publicat in

Cum testosteronul transdermal iti poate afecta sotia/iubita, motivatia de a lupta si multe altele. Iata ultimele descoperiri stiintifice despre testosteron si terapiile cu testosteron.

1. Testosteronul transdermic si partile intime ale partenerei tale

Terapia de inlocuire a testosteronului transdermic (TRT) foloseste geluri, patch-uri sau creme aplicate pe piele. Multi tipi care aleg calea transdermica aplica produsul pe zonele cu piele subtire in loc sa faca ce spun instructiunile: aplica-l pe zone acoperite de un tricou. Acest lucru pare sa creasca nivelurile de testosteron din sange mai rapid si sa duca la rezultate mai bune.

Trebuie sa spun asta? Ok. Se freaca pe scrot si, poate, pe o anumita zona conexa.

Inconvenientul? Ei bine, conform unui raport recent de caz, aceasta metoda ar putea determina partenera ta romantica sa intampine probleme daca nu te speli bine dupa aplicari. Femeia din acest caz s-a dus la doctor dupa ce a experimentat cresterea parului facial, o schimbare a vocii si lipsa menstruatiei timp de doi ani. Analizele sale de sange au aratat un nivel total de testosteron de 1.776 ng/dl, un nivel dincolo de intervalul fiziologic chiar si pentru barbati, impreuna cu un nivel de testosteron liber pe care l-ai astepta sa-l vezi la un barbat, nu la o femeie.

In timp ce partenerul ei masculin a declarat ca se curata inainte de actul intim, se pare ca nu a facut o treaba prea buna "acolo jos", deoarece aceasta femeie a experimentat absorbtie intravaginala substantiala a formulei de testosteron. Spalati-va, baieti!

2. Testosteronul si perceptia amenintarii

Un grup de cercetatori a publicat un studiu interesant evaluand capacitatea unui grup de tineri de a detecta diverse expresii emotionale dupa administrarea de testosteron exogen.

In acest caz, le-au dat barbatilor fie un gel placebo, fie 150 mg de gel de testosteron transdermic si au efectuat evaluarile lor dupa 3 ore de la administrare. Acesta este momentul in care datele anterioare au aratat concentratii plasmatice maxime de testosteron din aceasta doza, care se situeaza in jurul intervalului normal-ridicat pana la putin suprafiziologic.

Nu s-a observat nicio schimbare in perceptia expresiilor de frica sau neutre, dar cei care au primit testosteron au aratat o sensibilitate mai scazuta la expresiile faciale furioase.

Deci, atunci cand vedem o fata furioasa, am putea crede: "Hei, tipul asta este o amenintare, si poate ar trebui sa o iau pe alta cale." Conform autorilor, tipii care au primit doze mari de testosteron erau mai predispusi sa nu evite conflictul si sa subestimeze agresivitatea altui barbat, in timp ce isi cresteau propia agresivitate.

Autorii folosesc aceste date pentru a sustine in continuare "ipoteza provocarii", care sustine ca atunci cand barbatii sunt provocati - prin competitie sau confruntare fizica - testosteronul creste pentru a induce schimbari comportamentale care contribuie la conditia fizica generala (din punct de vedere evolutiv).

Cu alte cuvinte, stramosul tau ar fi putut fi confruntat cu competitie din partea altor barbati pentru hrana sau alte resurse, iar aceste schimbari comportamentale in raspuns la aceste provocari i-au permis sa-si securizeze resursele in loc sa le cedeze altora, permitandu-i in cele din urma sa-si transmita genele. Ipoteza provocarii este una interesanta si probabil are unele merite. Cu toate acestea, multi alti factori contribuie la raspunsurile comportamentale in acele circumstante.

Aceste date par sa se potriveasca cu studiile anterioare care arata ca nici dozele mari de testosteron exogen nu determina comportament agresiv. Si nivelul bazal de testosteron si schimbarile in nivelurile de testosteron sunt doar slab asociate cu agresivitatea. S-ar putea pur si simplu ca acest lucru sa se intampla doar in functie de anumiti factori genetici, context social si trasaturi de personalitate.

3. Nivelurile de testosteron ale barbatilor variaza in functie de anotimp?

Pare rezonabil ca nivelurile de testosteron ale barbatilor ar putea creste in primavara sau vara cand este mai probabil sa fie afara si sa exploreze lumea, in loc sa fie inchisi in casa.

Din punct de vedere evolutiv, acest lucru are sens. Un studiu anterior ofera suport pentru aceasta idee. Cu toate acestea, acest studiu nu a cautat sa vada daca nivelurile de testosteron se schimba in functie de anotimp la acelasi individ.

Intr-un nou studiu, cercetatorii au evaluat nivelurile de testosteron intr-un grup mare de barbati care locuiesc intr-o locatie care are anotimpuri (Pittsburgh, Pennsylvania) si una fara (Miami, Florida). De asemenea, au obtinut cel putin doua masuratori de testosteron pentru aceste persoane. Rezultatul? O analiza statistica nu a aratat nicio diferenta semnificativa intre nivelurile de testosteron masurate in toamna, primavara sau vara.

Desi acest lucru nu inseamna neaparat ca problema este complet rezolvata, ofera totusi unele dovezi ca variatiile sezoniere in testosteron, cel putin la nivel de populatie, sunt probabil mici.

Referinte

  1. Juan Gabriel Melendez-Rivera, Scott James Steven, FRI403 The Unintended Consequences Of Applying Topical Testosterone Directly To The Scrotum, Journal of the Endocrine Society, Volume 7, Issue Supplement_1, October-November 2023, bvad114.1596, https://doi.org/10.1210/jendso/bvad114.1596 1
  2. Miller D, Gurayah A, Weber A, Schuppe K, Zarli M, Dullea A, Hwang K, Ramasamy R. Seasonal Variation in Serum Testosterone Levels: Evidence from 2 Large Institutional Databases. Urol Res Pract. 2023 Sep;49(5):307-311. doi: 10.5152/tud.2023.23077. PMID: 37877878.
  3. Nan Y, Mehta P, Liao J, Zheng Y, Han C, Wu Y. Testosterone administration decreases sensitivity to angry facial expressions in healthy males: A computational modeling approach. Psychoneuroendocrinology. 2023 Dec 28;161:106948. doi: 10.1016/j.psyneuen.2023.106948. Epub ahead of print. PMID: 38211451.
  4. Geniole SN, Bird BM, McVittie JS, Purcell RB, Archer J, Carré JM. Is testosterone linked to human aggression? A meta-analytic examination of the relationship between baseline, dynamic, and manipulated testosterone on human aggression. Horm Behav. 2020 Jul;123:104644. doi: 10.1016/j.yhbeh.2019.104644. Epub 2019 Dec 28. PMID: 31785281.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.