Trecerea de la carnea rosie la carnea de pui poate preveni cancerul de san

Publicat in

Noi cercetari leaga carnea rosie de aparitia cancerului de san. Iata despre ce este vorba.

Un nou studiu legat de consumul de carne rosie in randul femeilor, sugereaza ca trecera de la carne rosie la carne de pui scade riscul de aparitie a cancerului de san. Cu alte cuvinte, carnea rosie creste riscul aparitiei cancerului de san, pe cand carnea de pasare il scade. Descoperirile au fost publicate in International Journal of Cancer pe 6 august, anul trecut. 

Cercetatorii au analizat informatii privind consumul de carne de la 42,012 de femei, care au fost apoi urmarite (in privinta sanatatii) timp de 7,6 ani. 

In perioada de urmarire au fost inregistrare 1,536  de cazuri de cancer de san invaziv. Cresterea consumului de carne rosie a fost asociat cu cresterea riscului de cancer de san invaziv: cele care au consumat cele mai mari cantitati de carne rosie au avut un risc cu 25% mai mare decat cele care au consumat cele mai mici cantitati de carne rosie. Invers, cresterea consumului de carne de pasare a fost asociat cu descresterea riscului de cancer de san invaziv: cele cu cel mai mare consum de carne de pasare au avu un risc cu 15% mai mic decat cele cu consumul cel mai mic. 

Descoperirile nu s-au schimbat cand analiza a fost controlata pentru factori cunoscuti ai cancerului de san sau posibile influente terte precum rasa, mediu socioeconomic, obezitate, activitate fizica, alcool si alti factori nutritionali. Nu s-a observat nicio asociere in privinta felului de gatit sau chimicalelor formate cand se gateste carnea la temperaturi mari. 

"Carnea rosie a fost identificata ca posibil carcinogen. Studiul nostru evidentiaza si mai mult faptul ca un cosum mare de carne rosie este asociat cu risc crescut de cancer de san, pe cand carnea de pasare a fost asociata cu descresterea acestui risc", a spus conducatorul studiului, doctorul Dale P. Sandler. 
"Desi mecanismul prin care carnea de pasare scade riscul de cancer de san nu este clar, studiul nostru aduce cateva dovezi ca substituirea carnii rosii cu carne de pasare poate fi o metoda simpla care ajuta la reducerea riscului aparitiei cancerului de san". 

Acestea fiind spuse, tin sa atrag atentia ca studiul a fost unul corelational, care in general nu este cea mai obiectiva metoda de evaluare a riscurilor. Asociera dintre carne rosie si cancer de san nu dovedeste fara dubiu ca prima o cauzeaza pe cea de a doua

Referinte

  1. Jamie J. Lo,  Yong‐Moon Mark Park,  Rashmi Sinha,  Dale P. Sandler. Association between meat consumption and risk of breast cancer: Findings from the Sister Study. International Journal of Cancer, 06 August 2019. https://doi.org/10.1002/ijc.32547

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.