Turmenicul opreste conversia aminoacizilor in glucoza

Publicat in

Conversia proteinelor in glucoza poarta denumirea de gluconeogeneza. Cum in acest proces multi aminoacizi provin din muschi, sub influenta cortizolului, cu cat procesul de gluconeogeneza este mai mic cu atat iti pastrezi si iti dezvolti mai bine masa musculara.

Gluconeogeneza este un proces util, dar daca hobby-ul tau este sa iti dezvolti cat mai mult masa musculara, probabil ca ai prefera sa nu functioneze atat de bine. Gluconeogeneza este procesul prin care aminoacizii sunt transformati in glucoza. Din fericire exista turmenicul si multumita cercetatorilor de la Universitatea Auburn stim ca turmenicul inhiba gluconeogeneza.

Curcumina

Substanta activa din turmenic este curcumina. Daca iei 4-8 grame de curcumina, cam 0,5 - 1,7 micromolecule din ea vor ajunge in sange. Nu este mult. Asta pentru ca enzimele convertesc cu usurinta curcumina (formula structurala este reprezentata in desenul de mai jos pe primul rand) in dihodrocurcumina (al doilea rand din desenul de mai jos) , tetrahidrocurcumina (randul 3), hexahidrocurcumina (randul 4) si hexahidrocurcuminol (randul 5).

undefined

Mai mult, alte enzime ataseaza grupuri de sulf si zaharuri de curcumina si de analogii ei, asa ca organismul le elimina  rapid. 

In studiul facut de cercetatorii de la Universitatea Auburn (studiu care nu a fost finantat de industria suplimentelor alimentare) s-au observat efectele curcuminei, metabolitului ei tetrahidrocurcumina si ale unui supliment produs de Sabinsa numit Curcumin C3 Complex®, asupra celulelor din ficat. Preparatele din curcumina sunt studiate pe diabetici pentru proprietatile lor de a imbunatati absortia glucozei in muschii scheletici. Cercetatorii au vrut sa vada daca curcumina are efecte si in ficat, lucru util diabeticilor.

Gluconeogeneza

Pentru studiu, cercetatorii si-au indreptat privirea spre gluconeogeneza, o reactie in care moleculele ca piruvatul, lactatul, glicerolul, si aminoacizii alanina si glutamina sunt convertiti in glucoza la nivelul ficatului. Aminoacizii provin din muschi, in mare parte din conversii ale altor forme de aminoacizi.

Hormonul implicat in conversia aminoacizilor in glucoza este cortizolul. De aceea culturistii si oricine vrea masa musculara, privesc cortizolul ca inamicul masei musculare. Si de aceea cercetatorii au expus celule din ficat unui analog sintetic al cortizolului, dexametason.

Curcumina contra gluconeogeneza

Dexametasonul creste activitatea enzimelor fosfenol piruvar caboxi kinaza (PEPCK) si glucoza-6-fosfataza (G6Pase), in celulele hepatice. Acestea sunt enzimele cheie in procesul de gluconeogeneza. Dar cand cerceatorii au adaugat celulelor hepatice curcumina, tatrahidrocurcumina si complexul C3, activitatea a scazut.

Metabolitul THC, nu curcumina si complexul C3, a redus activitatea G6Pase in doze pe care orice utilizator de suplimente nutritive le-ar putea folosi. Asta inseamna ca intregul proces de gluconeogeneza a fost incetinit. Daca si ceilalti metaboliti ai curcuminei au acelasi efect, atunci este de asteptat ca suplimentarea cu curcumina sa inhibe conversia aminoacizilor in glucoza, lucru foarte util sportivilor si oricui vrea sa aibe mai multa masa musculara, mai putina grasime si un aspect fizic mai bun.

 

Referinte

  1. Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16; 388(2): 377-82.

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.