In acest articol vom vorbi despre un supliment nutritiv de care toate lumea stie, dar pe care multi il ignora: uleiul de peste. Uleiul de peste contine acizi grasi omega-3, un grup de grasimi numite grasimi esentiale. Acesti acizi grasi sunt considerati esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati in organism si trebuie procurati prin dieta (alimente si suplimente). Este important sa se consume proportii echilibrate de omega-6 si omega-3. Aceste proportii variaza de la 2:1 la 4:1. In dieta moderna occidentala, aceasta proportie este intre 10:1 si 25:1. Intr-o societate in care se consuma multa carne crescuta industrial, si pestele este mancat rar, oamenii sunt deficitari in omega-3, ceea ce ii priveaza de multele beneficii aduse de acesti acizi grasi.
Uleiul de peste si forta musculara
Creierul uman este format din aproape 60% grasime. In ultimii ani s-a descoperit ca acizii grasi esentiali sunt printre cele mai importante molecule pentru ca creierul sa functioneze corect. Se stie si ca un raport prost intre diferitii acizi grasi esentiali duce la performante cognitive precare si boli. Omega-3, in special proveniti din uleiul de peste, sunt foarte importanti pentru dezvoltarea creierului in perioada fetala si postnatala. In creier, membranele neuronale contin fosfolipide care sunt ca niste rezervoare de unde se sintetizeaza mesageri lipidici specifici. Cand aceste bazine de fosfolipide sunt saturate cu acid eicosapentaeonic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA) din ulei de peste, are loc o imbunatatire generala a sanatatii creierului si sistemului nervos central. Asta poate creste inteligenta si starea de spirit.
Sistemul nervos central (SNC) joaca un rol esential in functiile motorii ale corpului uman. Sistemul nervos central este un factor determinant pentru forta musculara; fie ca descreste, creste sau ramane aceeasi. Cand membranele neuronale fosfolipidice sunt saturate cu EPA si DHA din ulei de peste, sistemul nervos central poate performa la nivele mai bune. Asta permite o crestere a fortei musculare, ceea ce implicit duce la o stimulare mai mare a tesutului muscular, si o crestere in volum a acestuia.
Uleiul de peste si sinteza proteinelor
Toate celulele din corp contin o membrana plasmatica care inconjoara interiorul celulei. La fel ca in cazul membranelor neuronale, membranele plasmatice se pot imbogati cu acizi grasi esentiali. In toate celulele exista membrane proteice. Acestea transporta nutrientii si semnaleaza diferite mesaje in interiorul celulei. Cand in membranele celulare sunt incorporate cantitati suficente de omega-3, acestea au efecte benefice asupra celulelor.
Un studiu a fost facut, pentru a se stabili daca suplimentarea cu ulei de peste poate sau nu sa mareasca sinteza proteinelor. Subiectii au avut varste de 65 de ani sau mai mult. Pe masura ce imbatranim, se poate instala rezistenta anabolica, ceea ce inseamna ca sinteza proteinelor este mult incetinita si trebuie consumate cantitati mult mai mari de aminoacizi pentru a obtine acelasi raspuns ca cineva tanar. Studiul a aratat ca 8 saptamani de suplimentare cu ulei de peste a dus la o sporire semnificativa a sintezei proteinelor ca urmare a administrarii de aminoacizi/leucina.
Un alt studiu a testat daca suplimentarea cu ulei de peste poate duce la marirea sintezei proteinelor la persoane mai tinere. 9 indiviz sanatosi cu o medie de varsta de 39 de ani au primit 4 grame de ulei de peste pe zi, timp de 8 saptamani care insumau 1,86 g EPA si 1,5 g DHA. Li s-a cerut ca in aceste 8 saptamani sa nu isi schimbe dieta si activitatile pe care le fac zi de zi. Dupa 8 saptamani, toti participantii au fost testati. Li s-a dat 20 g de aminoacizi pe o perioada de 3 ore, in ziua testului, si li s-a prelevat sange la intervale regulate. Dupa 8 saptamani, cantitatile de omega-3 din membranele celulare crescusera foarte mult. Si nu numai asta a crescut dupa 8 saptamani. Si sinteza proteinelor a crescut cu 98% ca raspuns la administrarea de aminoacizi. In contrast, doar suplimentarea cu aminoacizi, fara suplimentarea prealabila cu ulei de peste, a dus la o crestere a sintezei proteinelor de 68%. Asta inseamna o crestere de aproape 50% a sintezei proteinelor, atunci cand in corp exista suficiente cantitati de omega-3, asimilate in membranele celulare.
Saturarea membranelor celulelor cu omega-3 permite un transport mai eficient al aminoacizilor in interiorul celulelor, unde are loc sinteza proteinelor.
Uleiul de peste si slabirea
O dieta foarte bogata in grasimi saturate, mai ales cand e urmata mult timp si combinata cu carbohidrati, cauzeaza rezistenta la insulina. Astfel se creeaza un mediu propice acumularii de grasime. Acizii grasi omega-3 sub forma uleiului de peste, previn rezistenta la insulina, chiar si cand se urmeaza o dieta necorespunzatoare. Motivul este acelasi ca la sinteza proteinelor: saturarea membranelor celulare cu omega-3 duce la un transport mai eficient al nutrientilor in interiorul celulelor.
Uleiul de peste scade semnificativ cantitatea de insulina eliberata de pancreas, si mareste oxidarea grasimilor depozitate. Nivelele mari de insulina impiedica arderea grasimilor si promoveaza depozitarea lor. Cu alte cuvinte, capacitatea uleiului de peste de a arde grasimi este data prin puterea sa de a scadea nivelele de insulina secretata de pancreas.
Uleiul de peste are un impact pozitiv asupra compozitiei corpului (raportul dintre masa adipoasa si tesutul muscular) prin marirea sintezei proteinelor, descresterea eliberarii de insulina si cresterea fortei musculare prin imbunatatirea sistemului nervos central. Se pare ca in ceea ce priveste sanatatea, toate celulele din corp au de castigat de pe urma suplimentarii cu ulei de peste.
Daca va suna bine, suplimentati-va cu cantitati mari de omega-3 pe zi, provenite din ulei de peste de calitate. Dozele zilnice sunt intre 2 si 4 grame.
Referinte