O sa sarim peste statisticile uzuale despre insuficienta cardiaca cronica care deschid orice articol legat de sanatatea inimii. Stim deja ca insuficienta cardiaca cronica este extrem de raspandita, asa ca sa trecem direct la cum poate fi prevenita.
O meta-analiza recenta (meta-analiza inseamna ca au luat mai multe studii pe aceeasi tema si au analizat rezultatele fiecaruia, trangand anumite concluzii) a aratat ca a lua cantitati modeste de acizi grasi polinesaturati omega-3 (din ulei de peste) a imbunatatit functia ventriculului stang si a impiedicat remodelarea sa, un factor major in insuficienta cardiaca cronica.
Ce este remodelarea vetriculului stang si ce o provoaca
Ventriculul stang este una din cele 4 camere ale inimii si este situat in partea stanga de jos a organului. Primeste sange oxigenat din atriul stang (care se afla fix deasupra sa) si il pompeaza in corp. Avand in vedere functia sa, este cel mai dezvoltat muschi al inimii.
Din pacate, varsta si alti factori contributori cauzeaza ingrosarea si schimbarea formei ventriculului stang (remodelare), iar "fractia de ejectie" (cat sange pompeaza) sufera.
Ai crede ca avea parti din inima mai musculoase este ceva bun, dar nu este deloc asa. O ingrosare a ventriculului stang il face mai putin pliabil, mai putin capabil sa pompeze cantitatea necesara de sange oxigenat.
Daca ar fi sa intrebi 100 de cardiologi ce provoaca aceasta ingrosare, sau ce provoaca bolile de inima in general, 95 din ei ti-ar spune ca inflamatiile. Cateva citockine proinflamatoare sunt direct vinovate de ingrosarea ventriculului stang. Aceste citokine includ factorul de necroza tumorala, interferonul gamma, interleukina-1beta si interleukinele 6, 17 si 18.
Acizii grasi omega-3 din uleiul de peste par a incetini acetse citokine si pot preveni sau ameliora remodelarea ventriculului stang.
Ce a descoperita meta-analiza
Meta-analiza condusa de Jing Liu si colegii sai a cuprins 12 studii separate, cu un total de 2162 de pacienti. Dupa compilarea rezultatelor, au ajuns la concluzia ca omega-3 au dus la imbunatatirea fractiei de ejectie a ventriculului stang prin reducerea din circulatie a citokinelor mentionate anterior.
Aceste imbunatatiri pari a fi dependente de dozele acumulate (dozele zilnice, cat si durata suplimentarii), beneficiile fiind mai evidente cand dozele cumulate au ajuns la 600 de grame de omega-3.
Pentru a fi cat mai convingatori, cercetatorii au indicat si alte studii care aratau eficienta acizilor grasi omega-3 in combaterea bolilor de inima. Omega-3 pot modifica canalele de ioni din inima, imbunatati endoteliul vascular, pot modula activitatea sistemului nevos autonom si pot imbunatati metabolismul energetic cardiac.
Foloseste "marfa" de calitate
Daca nu mananci zilnic la lanturi de fast food pline de grasimi trans, probabil ca iti pasa de sanatatea inimii tale. Asa ca ar trebui sa te suplimentezi cu omega-3, din ulei de peste, aceasta fiind sursa cea mai calitativa si buna!
Daca esti bogat poti merge direct la medicamentele cu ulei de peste, cum este Omacor. Acestea reprezinta cea mai pura si usor absorbibila forma de omega-3. Daca nu esti chiar atat de bogat, gaseste un supliment cat mai de calitate cu ulei de peste si ai mare grija sa fie cat mai recent fabricat, nu sa stea pe rafturile magazinului cu lunile - acizii grasi omega-3 rancezesc usor si devin pro-inflamatori, adica exact invers de ce iti doresti.
Referinte
- Liu J et al. Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids on left ventricular remodeling in chronic heart failure: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr. 2022 Mar 4;1-35. PubMed.