Un aminoacid care repara articulatiile si prelungeste viata

Publicat in

Se pare ca acest aminoacid neesential ajuta la refacerea articulatiilor si la prelungirea vietii. Este vorba de aminoacidul glicina.

Aminoacidul glicina nu este considerat un aminoacid esential pentru ca organismul si-l poate "prepara" singur, folosind alte chimicale, in special serina, dar si din colina cu un praf de treonina. 

Omul de rand ingereaza in medie doua grame de glicina pe zi, mare parte din carne, peste, lactate si alte alimente bogate in proteine.

In acest articol o sa facem lobby glicinei. Etichetarea sa ca non-esential, chiar daca corecta din punct de vedere chimic, ii diminueaza valoarea. Noi descoperiri ne arata cat de pretios poate fi acest aminoacid. Mai exact, suplimentarea dietei cu glicina poate creste simtitior sintetizarea de colagen, dand de pamant cu alte suplimente asemanatoare, precum glucozamina si condroitina. Si este posibil ca glicina sa fie cel mai ieftin si cel mai eficient "medicament" pentru longevitate. 

Glicina pentru resintetizarea glicogenului

Refacerea cartilagiului necesita cantitati foarte mari ai aminoacizilor prolina, lizina si glicina. Cercetatorii spanioli au vrut sa vada contributia fiecaruia din acesti aminoacizi la formarea molecului de cartilagiu. Pentru asta au crescut culturi de condroitine bovine, folosind diferite variatii ale acestor aminoacizi. 

Prolina si lizina au crescut sinteza colagenului, dar efectele au scazut inainte sa se atinga 1 mM (o masuratoare a concentratiilor unei solutii chimice). Si glicina a imbunatatit sinteza colagenului, dar efectele NU au scazut inainte sa se atinga concentratii de 1 mM. De fapt, cresterea sintetizarii a continuat cu 60-75%. 

Cercetatorii au concluzionat: "Asadar, cresterea aportului de glicina poate fi o strategie pentru ajutarea regenerarii cartilagiilor prin sporirea resintetizarii colagenului, ceea ce ar putea contribui la tratamentul si prevenirea osteoartritei."

Glicina pentru longevitate

Mitocondriile, sunt organite celulare, adica (dupa cum sugereaza si numele) un fel de organe foarte mici, aflate in interiorul celulelor. La fel ca organele, au anumite functii specifice, in cazul de fata producerea de energie sub forma de ATP (adenozin trifosfat), sursa de energie a celulelor. Fac asta prin metabolizarea grasimilor, zaharurilor si altor chimicale, cu asistenta oxigenului.

Celulele din tesuturile active metabolic, precum cele din ficat, rinichi, inima, creier si muschi, au multe mitocondrii, formand 40% din celula, pe cand celulele altor parti din corp, precum sange sau piele, au putine mitocondrii. 

Pe langa producerea energiei necesara corpului, mitocondriile au un rol foarte important in procesul de imbatranire. Exista mai multe teorii despre cum fac asta, dar un grup de cercetatori japonezi cred ca in mare cauza este ca mitocondriile batrane nu mai lucreaza la fel de intens precum cele tinere. 

Acesti cercetatori japonezi stiau ca gena GCAT era implicata in productia de glicina, si cand au dezactivat aceasta gena la fibroblaste tinere, consumul de energie a scazut. Cand au activat gena GCAT, consumul de energie a crescut. 

Au mers mai departe, si au expus fibroblaste batrane la glicina si imediat nivelele de energie au crescut semnificativ. Rezultatul lor sugereaza ca simpla aditie de mai multa glicina la dieta, poate face celulele batrane sa se comporte precum cele tinere, incetinind imbatranirea

Alte beneficii ale glicinei

Pe langa vindecarea articulatiilor si prelungirea vietii, glicina are si puternice proprietati antiinflamatoare. Alte beneficii includ imbunatatirea somnului, piele mai sanatoasa, sanatate mai buna a intestinelor si scaderea tensiunii arteriale. 

De regula ingeram 2-3 grame din mancare si corpul mai produce alte 3 grame pe zi, dar studiile sugereaza ca am beneficia de pe urma unor doze mai mari, de pana la 10 grame.

Cei care se antreneaza cu greutati consuma ceva mai multa glicina fata de oamenii de rand pentru ca de regula au o dieta mai bogata in proteine. Dar tot este bine sa te suplimentezi cu 3, 4 sau 5 grame de glicina pe zi. Poti face asta fie prin suplimente cu colagen (colagenul este bogat in glicina) fie prin pudre de glicina. Ambele variante sunt ieftine si eficiente. 

Referinte

  1. de Paz-Lugo P1,2, Lupiánez JA3, Meléndez-Hevia E4, "High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis," Amino Acids, 2018 Jul 13.
  2. Osamu Hashizume, Sakiko Ohnishi, Takayuki Mito, Akinori Shimizu, Kaori Ishikawa, Kazuto Nakada, Manabu Soda, Hiroyuki Mano, Sumie Togayachi, Hiroyuki Miyoshi, Keisuke Okita & Jun-Ichi Hayashi, "Epigenetic regulation of the nuclear-coded GCAT and SHMT2 genes confers human age-associated mitochondrial respiration defects," Scientific Reports, 22 May 2015, Article number: 10434 (2015).

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.