Suplimentarea pe termen lung cu doze mici de melatonina reduce rezervele de grasime cu cateva kilograme si creste masa musculara cu acelasi numar de kilograme. Endocrinologii de la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca au descoperit asta, dupa ce au pus femei cu varste intre 53 si 73 de ani sa ia o doza zilnica de melatonina de 1 g - 3 g, in fiecare seara.
Melatonina
Melatonina este raspandita in randul celor preocupati de sanatate. Studiile facute pe soareci au descoperit ca acestia traiesc mai mult daca li se pune melatonina in apa pe care o beau, ca melatonina prelungeste durata de viata a celulelor din creier si ca poate diminua ingrasarea cauzata de inaintarea in varsta.
Cum rata de obezitate este in crestere, danezii au fost interesati mai ales de proprietatile melatoninei de a reduce stratul adipos. Nu se stie exact cum actioneza melatonina pentru a reduce cresterea tesutului adipos, dar cercetatrile in-vitro au aratat ca melatonina reduce activitatea receptorilor grasimii din celulele grase, numiti PPAR-gama; astfel, celulele grase isi reduc volumul. Se pare ca melatonina joaca si un rol important in reglarea balantei dintre glucoza si insulina.
Studiul
Deci poate ajuta melatonina oamenii care vor sa ramana suplii? Aceasta a fost intrebarea la care au vrut sa raspunda cercetatorii prin studiul lor, la care au participat 81 de femei. Inainte de a merge la culcare, femeile au luat fie un placebo, fie o pastila de melatonina de 1 mg, fie o pastila de melatonina de 3 mg.
Toate femeile prezentau semne ale osteoporozei si luau o doza zilncia de 800 mg de calciu si 20 mcg de vitamina D3. Cercetatorii au vrut sa afle si daca melatonina poate ajuta la intarirea oaselor.
Rezultatele
Indiferent de doza, femeile care luau melatonina au ars grasime, pe cand femeile din grupul placebo s-au ingrasat. La finalul studiului, femeile care s-au suplimentat cu melatonina au pierdut aproximativ 5% din grasimea corporala. In acelasi timp, masa musculara le-a crescut cu mai mult 3%. Nu se specifica procentul exact cu cat a crescut masa musculara pentru ca nu se stie exact daca si masa osoasa a devenit mai grea, nu numai cea musculara.
Cercetatorii au descoperit si ca melatonina a facut corpurile femeilor mai sensibile la insulina. Cu cat indexul de masa coporala e mai mare, cu atat mai mare cresterea sensibilitatii la insulina.
Cresterea sensibilitatii la insulina se poate datora cresterii secretiei de adiponectina din celulel grase.
Concluzii
"Am demonstrat ca doze mici de melatonina (1-3 g/zi) au efecte benefice asupra compozitiei corpului (raportul dintre masa adipoasa si tesutul muscular). Melatonina se poate dovedi un agent terapeutic valoros in tratarea osteoporozei si schimbarile coporale negative care apar cu inaintarea in varsta" .
Referinte
- J Pineal Res. 2010 Nov;49(4):364-72. J Pineal Res. 2009 Oct;47(3):221-7.
- Eur J Pharmacol. 2009;606(1-3):61-71.
- Clin Endocrinol (Oxf). 2015 Sep 9. doi: 10.1111/cen.12942.Epub ahead of print.