In experienta mea, majoritata femeilor nu sunt imporiva uni mic ajutor chimic cand vine vorba de ars grasimi. Majoritatea accepta diferite pastile care ar trebui sa arda grasimi, iar unele mai extreme merg pana la utilizarea de medicamente pentru glanda tiroida, sau arzatoare de grasimi ilicite precum Clenbuterol sau Albuterol.
Dar utilizarea de substante dopante ilicite vine cu potentiale efecte secundare destul de serioase: cresterea parului corporal, ingrosarea vocii, marirea clitorisului, si multe altele; asta descurajeaza pe mare parte din femeile care se gandesc la steroizii anabolizanti.
Totusi sunt sigur ca majoritatea femeilor nu ar avea nimic impotriva unui mic ajutor anabolic, daca este sigur si legal si nu provoaca efectele secundare mentionate anterior. Asa ceva exista de mult pe piata si se gaseste in majoritatea magazinelor de suplimente sportive. Ajuta la dezvoltarea masei musculara, arde ceva grasimi si probabil poate creste si performanta sportiva.
Este vorba de DHEA, un supliment natural care poate dubla nivelurile de testosteron ale unei femei in doar cateva ore. Este un supliment natural si perfect legal, dar suficient de puternic incat sa existe un test antidoping pentru el la sportivele de performanta.
Daca nu esti o sportiva de performanta care concureaza, DHEA este perfect legal si o optiune viabila pentur a arata mai bine si a deveni mai puternica. Pentru barbati nu functioneaza la fel de bine, din pacate, sau cel putin nu la fel de eficient ca pentru femei.
DHEA, sau dehidroepiandrosteron, este un hormon extrem de important pentru sanatatea feminina. In functie de varsta, 75-100% din estrogenul din sangele unei femei - dar si cam jumatate din alti hormoni sexuali, inclusiv testosteron - este sintetizat din DHEA.
La fel ca si alti hormoni, nivelurile de DHEA si ale esterului sau sulfat DHEA-S, scad odata cu inaintarea in varsta, de aceea se spune de mult ca suplimentara femeilor cu DHEA restabileste valorile normale si poate fi un tratament anti-aging.
Dar se fac mai multi bani din slabire, asa ca a fost promovat ca supliment de ars grasimi cand a aparut pe piata la inceputul anilor '90. Arde grasimi si prin activarea receptorilor alfa PPAR, ceea ce afecteaza metabolismul grasimilor.
Din pacate nu merge la barbati
Ironia este ca barbatii sunt mai entuziasmati decat femeile cand vine vorba de suplimentele cu DHEA. Stiu ca DHEA este un precursor al testosteronului, si multi cred ca au dat peste vre un supliment minune care va functiona precum un soi de steroid legal.
Dar exista cel putin doua probleme. Prima, cresterea de testosteron ar fi mica, daca nu se iau mega-doze. A doua, si poate cea mai importanta, corpul utilizeaza DHEA pentru a fabrica si estrogen. Asa ca, teoretic, dozele mari necesare pentru un efect anabolic notabil pot duce si la cresterea prea mare a nivelurilor de estrogen; asta ar fi contraproductiv atat pentru cresterea masei musculare cat si pentru definire.
Inapoi la femei
Un studiu efectuat de agentia anti-doping a descoperit ca o singura doza de 100 mg de DHEA a dus la dublarea nivelurilor de testosteron la femei, timp de 24 de ore. Mai mult, nivelurile salivare de testosteron au crescut de 30 de ori la trei ore dupa administrare.
Comparativ cu un barbat, aceasta dublare ramane un nivel mic; sa dublezi o cantitate deja foarte mica nu duce la o cantitate de testosteron prea mare. Dar si aceste cresteri, desi mici in termeni absoluti, ar avea un efect important asupra metabolismului feminin, ducand la arderea mai mare a grasimilor, performante atletice mai mari si mai mult anabolism muscular (te tonifiezi mai usor).
Ce inseamna toate acestea pentru femei
Si doze mici de DHEA (100 mg), ar duce la femei, in special cele de 30 de ani sau mai mult, la arderea unor cantitati ceva mai mari de grasime, intarirea masei musculare, cresterea fortei si ceva mai multa energie.
Iar doze asa mici nu ar trebui sa cauzeze niciun fel de efect secundar, nici macar pe termen lung. Si nu uita, acest supliment este inca considerat un medicament anti-aging.
Referinte
- Corinne Buisson, Claire Frelat, Kévin Privat, Nicolas Martinat, Michel Audran, Katia Collomp, "Metabolic and isotopic signature of short-term DHEA administration in women: Comparison with findings in men." First published: 13 October 2018 https://doi.org/10.1002/dta.2519.