Utilizarea optima a ciclurilor de steroizi

Publicat in

Cum este mai bine sa faci un ciclu de steroizi? Agresiv pe perioade scurte de timp? Sau doze mai mici perioade lungi de timp?

Culturistii au fost "programati" de pseudo-stiinta care umbla prin sali sa faca cicluri de steroizi cu o lungime de 8-12 saptamani, folosind doze relativ mari, pentru a creste la maxim forta si masa musculara. Prin aceasta metoda, majoritatea isi cresc destul de mult masa musculara si chiar si forta, dar  deseori aceste cresteri dispar dupa incheierea ciclului. Mai rau, in fuga dupa cat mai multa masa musculara, in timpul ciclurilor de steroizi apar accidentari si dozele cresc mult aparand si efectele secundare. Unele efecte secundare pot fi inlaturate prin utilizarea altor medicamente (precum inhibitorii de aromatizare), dar multe ar putea fie evitate prin simplul fapt de a folosi doze mai mici. 

Astfel de cicluri de steroizi pot deregla serios moralul utilizatorului. Si in final, este aproape sigur ca aceste cicluri o sa duca la suprimarea secretiei naturale de testosteron (si sperma) pentru perioade variabile. Unii se recupereaza rapid dupa un ciclu de steroizi anabolizanti, mai ales daca au facut corect terapia post ciclu; altii pot suferi luni de zile de depresie, scaderea fortei, probleme sexuale, etc. In cazuri rare aceste efecte negative devin permanente si necesita tratament medical. 

Zvonuri despre culturisti care sunt mereu intr-un ciclu de steroizi exista inca ani anii '80. In zilele noastre aceasta practica este si mai raspandita. Nu inseamna ca acesti culturisti sunt zi de zi intr-un ciclu de steroizi, ci ca folosesc intre cicluri doze terapeutice de testosteron pentru a evita neajunsurile care pot aparea in timpul terapiei post ciclu. Avand in vedere dozele si durata ciclurilor pe care unii le folosesc, recuperarea poate dura si luni de zile. In loc de asta, isi administreaza doze mici de testosteron cateva luni, intre ciclurile in care iau doze supra-fiziologice pentru a acumula masa musculara. 

Ar fi interesant sa se compare cati copii faceau culturistii din trecut in anii de activitate competitionala si cati fac cei din zilele noastre. Astazi se foloseste HCG in timpul curelor de steroizi, pentru a preveni atrofierea testiculara, dar acesta nu face nimic in privinta fertilitatii, pentru ca celulele Sertoli, implicate in productia spermei, sunt stimulate de alt hormon (FSH); HCG imita hormonul luteinizant, care actioneaza asupa celulelor Leyding.

Cicluri mai sigure cu testosteron

Dincolo de fertilitate, trebuie sa privim utilizarea testosteronului cu un ochi mai critic. Este posibil ca cele mai raspandite cicluri de steroizi sa nu fie atat de eficiente ca alternativele? Este posibil ca o expunere lunga la testosteron sa fie necesara pentru a obtine beneficiile maxime? Daca asa este cazul, si pare a fi, poate cei care abuzeaza de steroizi pot fi convinsi sa accepte cicluri mai sigure si mai responsabile. Nu exista o garantie de 100% ca nu vor aparea efecte secundare, fiind vorba de medicamente. Testosteronul exogen (asa cum este orice steroid anabolizant si androgen), la orice concentratie, ridica si potentiale probleme, in special de a afecta starea de spirit si fertilitatea. NU vrem aici sa incurajam folosirea de steroizi anabolizanti si nici nu se ofera sfaturi medicale! 

Testosteronul este extrem de important in corp, si sanatatea multor sisteme din organism depinde de nivelele optime de testosteron, la fel cum depinde de cele de cortizol sau insulina. Prea putin testosteron si multe tesuturi nu functioneaza corect; prea mult si apar efecte secundare la fel de nesanatoase. Pentru a fi cat mai precauti, medicii nu trateaza deficientele de testosteron decat daca concentratiile sunt atat de mici incat sa iti puna sanatatea in pericol. Si din pacate doctorii nu recomanda analize pentru determinarea testosteronului decat daca sunt foarte evidente simptomele de testosteron redus. Se bazeaza mai mult pe efectele sexuale ale testosteronului, netinand cont de alte sisteme din corp care se bazeaza pe el. Efectul de construire al tesutului muscular este considerat non-terapeutic si un abuz, cu exceptia cazurilor cand se trateaza o boala care catabolizeaza muschii. 

Pe aceasta tema, a aparut un studiu in "European Journal of Endocrinology". Sa vedem ce a descoperit. 

Deficientele de testosteron: un tablou complex

Pe langa efectele testosteronului asupra functiilor sexuale, s-a studiat si efectele sale asupra: celulelor rosii, prostatei, colesterolului si trigliceridelor, sensibilitatii la insulina, masei grase, masei slabe, fortei, densitatii osoase, calitatii vietii si starii de spirit. Cum au notat autorii studiului, nu exista un prag limita la care simptomele deficientei de testosteron apar; unele simptome apar inainte ca alte sisteme sa fie afectate

Lucrurile se complica si mai mult cand tinem cont de faptul ca simptomele care pot aparea sunt influentate si de alti factori. Un exemplu - erectiile nu sunt dependente numai de concentratiile de testosteron, dar si de functiile vasculare, nervi, stare psihologica si relatii sociale. De fapt, erectiile nu sunt afectate de deficientele de testosteron decat cand acestea ajung la 230 ng/dl (8 nmol/L). Este foarte jos. In contrast, libidoul este afectat cand testosteronul scade sub 430 ng/dl (15 nmol/L). Efectele anabolice pot fi observate abia cand atinge nivele de 700 ng/ml. Aceste cifre pot varia enorm intre indivizi, complicand si mai rau situatia. 

Este interesant ca in studiu se recomanda dozarea testosteronului in functie de concentratiile de testosteron ale pacientului, la care apar simptomele de deficienta. De exemplu, daca o persoana are simptome de deficienta la 250, doza va fi calculata in asa fel incat sa ajunga cu concentratiile la 350-400. Daca o alta persoana are simptome la 400, doza va fi ajustata sa atinga concentratii de 600. Si varsta la care apar simptomele poate fi un factor. 

alternative steroizi

Se noteaza si ca diferite variabile afecteaza raspunsul individual la terapia de inlocuire a testosteronului - tipul de testosteron folosit si farmacogenomica pacientului. Deci, depinde cat de rapid se elibereaza testosteronul in sange, ce concentratii maxime atinge si cat raman ridicate aceste concentratii. Apoi depinde si de rapsunsul fiecaruia la testosteron, in functie de ADN-ul sau. 

Debutul si beneficiile maxime ale testosteronului
Masa musculara/Forta 12-20 saptamani; 6-12 saptamani
Scaderea masei grase 12 saptamani; 24 luni
Capacitate mai mare de efort fizic 12 saptamani; 12 saptamani
Densitate minerala osoasa 6 luni; 36 luni
Colesterol total mai mic 4 saptamani; 12 saptamani
LDL mai mic 12 saptamani; 24 luni
Trigliceride mai mici  4 saptamani; 24 luni
HDL mai mare 1 saptamana; 12 luni
Reducerea nivelelor de glucoza pe stomacul gol 1 saptamana; 12 luni
Rexzistenta la insulina mai mica 12 saptamani; 12 luni
Tensiune arteriala mai mica/Puls 12 saptamani; 40 saptamani
Dilatatie arteriala 3 saptamani; 24 luni
Inflamatii reduse 2 saptamani; 12 saptamani
Functii erectile 2 saptamani; 12 saptamani
Calitate a vietii 4 saptamani; 24 luni
Stare de spirit mai buna 3 saptamani; 18-30 luni
Celule rosii 3 luni; 12 luni
Prostata 3 luni; 6 luni


Ce este clar de aici este ca testosteronul afecteaza functiile mentale si starea de spirit, precum si sistemul vascular, foarte rapid. Cresteri ale libidoului, calitatii vietii, colesterolului, apar in 4 saptamani, desi beneficii in plus pot fi obtinute cu luni inainte sa fie obtinut efectul maxim. Asta inseamna ca anumite celule din corp raspund mai rapid la testosteronm decat altele. Alte efecte apar mai lent si pot necesita luni sau ani. Acestea includ si efectele anabolice ale testosteronului asupra masei musculare si oaselor, cresterea fortei si masa celulelor rosii, cat si o reducere a grasimii corporale (in special abdominale). Aceste efecte benefice sunt dependente de activarea de catre testosteron a unor gene benefice si oprirea celor negative, ceea ce schimba lent statutul functional al unor tesuturi specifice (muschi, oase, etc.). 

Pentru cineva care sufera de nivele mici de testosteron sunt informatii valoroase, pentru ca astfel isi face o idee in cat timp poate vedea imbunatatiri de pe urma terapiei de inlocuire a testosteronului. Pentru cei care folosesc steroizii in alte scopuri decat medicale, sunt informatii care ii pot determina sa nu mai abuzeze de ei si sa foloseasca doze mai moderate pentru perioade mai lungi

Sa fim clari: este o diferenbta intre barbatii varstnici si tinerii care vor muschi. Un tanar care foloseste doze fiziologice de testosteron nu va vedea mari imbunatatiri. Tot este nevoie de doze suprafiziologice. Dar nu dozele extreme la care s-a ajuns. 

Scoaterea exercitiilor fizice din ecuatie

O serie de studii au aparut in ultimii 10 ani, care au analizat diferite doze de testosteron enantat pentru 20 de saptamani si efectele lor asupra mai multor variabile, inclusiv masa musculara si forta. Toti tinerii din studii au avut nivele normale de testosteron. Au fost pusi sa nu faca sport, decat activitate aeroba usoara.  Asadar s-a stiut clar ca modificarile in privinta masei musculare si fortei s-au datorat hormonului, nu antrenamentelor cu greutati. Desigur, combinarea celor doua ar amplifica efectul obtinut. 

In studiu, cei care au primit mai putin decat doza standard de inlocuire a testosteronului si-au mentinut masa musculara si forta. Cei care au primit doze suprafiziologice (300 mg si 600 mg/saptamana) si-au marit semnificativ masa musculara si forta, in functie de doza. Desi nu se pot face afirmatii asupra sigurantei, in studiu nu au fost observate efecte secundare, doar scaderea HDL (colesterolul bun). Dozele au fost alese pe baza unor studii precedente, 600 mg/saptamana fiind folosita in siguranta si in alte studii. 

Concluzii

Ciclurile standard de 8 saptamani aduc rezultate temporare in privinta masei musculare si fortei, dar necesita doze agresive, asociate cu multe efecte secundare. Se pare ca cele mai multe imbunatatiri apar folosind doze moderate, pentru 20 de saptamani. 

Culturismul si folosirea steroizilor au fost dominate de mentalitatea "mai mult e mai bine". Abordarea mai inteligenta pare a fi cilcurile mai lungi si mai moderate, care au riscuri mai mici si aduc rezultate mai durabile. Din nou, nu este un sfat medical si nici o incurajare. In schimb, pentru cei care se gandesc sa foloseasca steroizi anabolizanti, aceste informatii ii pot ajuta sa ia o decizie mai informata.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.