Rareori auzi vorbind de vitamina B5, zisa si acid pantotenic. Probabil pentru ca deficientele sunt rare. Pana si numele sau, din grecescul pantoten, inseamna "de peste tot", ceea ce sugereaza ca poti gasi vitamina in aproape orice aliment natural pe care il mananci.
Dar, daca te-ai antrenat perioade lungi de timp urmand o dieta low-carb sau esti deficient in alte vitamine B (acestea avand un rol in metabolizarea vitaminei B5), poti cu usurinta fi deficient in acid pantotenic.
Deficienta acesteui micronutrient se manifesta prin agitatie, probleme de somn, senzatie de ace la nivelul pielii si crampe abdominale. Poate duce si la deficiente de testosteron, pentru ca testiculele au nevoie de vitamina B5 pentru a produce din colesterol testosteron.
Sa stabilim ca deficientele de vitamina B5 sunt nasoale si ar trebui remediate cel putin de dragul testiculelor tale. Dar exista dovezi si ca pielea sau tendoanele se vindeca mai rapid cand se administreaza doze relativ mari ale acestei vitamine.
Vitamina B5 si testosteronul
Cercetari recente facute de japonezi au aratat ca exercitiile fizice cu volum mare, alaturi de o dieta bogata in grasimi (situatie deseori intalnita la cei care evita carbohidratii, cel putin in randul impatimitilor de fitness), afecteaza negativ in mod serios nivelele de vitamina B5, cel putin la soareci.
Cercetatorii au notat ca aceasta descrestere a vitaminei B5 a dus la o descrestere considerabila a nivelelor de testosteron. Asa ca este logic sa consideram ca nivelele adecvate de vitamina B5 sunt necesare pentru a avea un testosteron normal.
Vitamina B5 si accidentarile
Nu este ceva neobisnuit sa dai peste studii vechi (atunci cand faci cercetari pentru un articol) care iti dezvaluie indicii importante despre cresterea performantelor, indicii nebagate in seama la vremea lor si uitate. Asa este si cazul acesta, cu un studiu frantuzesc din anii '80 care a descoperit ca dozele suprafiziologice (dar nu extreme) de vitamina B5 au dus la vindecarea mai rapida a tendoanelor si pielii lezate.
Poate fi un avantaj foarte mare pentru sutele de mii de sportivi din intreaga lume care isi sucesc, indoaie si mutileaza tendoanele an de an. Pentru a testa efectele vitaminei B5 asupra tendoanelor cercetatorii au folosit iepuri, pe care i-au impartit in 3 grupe:
- Un grup a primit o alimentatie standard.
- Un grup a primit alimente cu sarace in B5.
- Un grup a primit mancare in care s-a pus vitamina B5 suplimentara.
Apoi au provocat leziuni controlate iepurilor la nivelul pielii si tendoanelor. In zilele, saptamanile si lunile care au urmat, iepurii care au primit vitamina B5 suplimentara s-au vindecat mai rapid. De fapt, primele diferente impresionante s-au vazut dupa doar 10 zile.
Din pacate cercetatorii nu au descoperit si motivele biochimice pentru care vitamina B5 face asta.
Aplicatii practice
- Daca ai o dieta "normala" cu cantitati apreciabile de grasimi si carbohidrati probabil ca nu ai nevoie de suplimente cu vitamina B5. Vegetarienii au nevoie de suplimentare pentru ca nu au suficient colesterol in dieta.
- Daca te antrenezi intens si limitezi aportul de carbohidrati ar trebui sa te suplimentezi cu vitamina B5. O doza zilnica de 500 mg ar trebui sa fie suficienta pentru a iti mentine testosteronul in limite normale.
- Daca te-ai accidentat in sala de forta sau te recuperezi dupa o operatie, ia cate 1 gram pe zi de vitamina B5, asta putand ajuta procesul de vindecare.
Referinte
- Yamamoto, T, et al. "Effects of pantothenic acid on testicular function in male rats." J Vet Med Sci. 2009 Nov;71(11):1427-32.
- Aprahamian M, Dentinger A, Stock-Damgé C, Kouassi JC, Grenier JF. "Effects of supplemental pantothenic acid on wound healing: experimental study in rabbit." Am J Clin Nutr. 1985 Mar;41(3):578-89.