Unele cercetari sugereaza ca suplimentarea cu vitamina E, fie singura, fie in combinatie cu alti compusi, poate avea efecte benefice la persoanele cu sindromul ovarelor polichistice (SOP). Cu toate acestea, nicio meta-analiza nu examinase aceasta posibilitate. Pana de curand!
Studiul asupra sindromului ovarelor polichistice
Aceasta meta-analiza a 12 studii controlate si randomizate (standardul de aur in cercetarea stiintifica) a analizat efectele suplimentarii cu vitamina E, fie singura, fie luata impreuna cu alte suplimente, in comparatie cu placebo, asupra unei liste de parametrii la femeile cu sindrom ovarian polichistic
Au fost studiate urmatoarele aspecte:
- Parametri antropometrici: IMC, greutate corporala si circumferinta taliei.
- Lipidele sanguine: colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL si trigliceride.
- Markerii controlului glicemic: insulina, rezistenta la insulina si glucoza din sange pe nemancate.
- Hormonii sexuali: estradiol, testosteron si globulina legata de hormonii sexuali (SHBG).
- Markerii stresului oxidativ: glutation, capacitatea totala antioxidanta si malondialdehida
Studiile au fost efectuate in Iran (9 studii), China (1 studiu), Austria (1 studiu) si Nigeria (1 studiu), iar cele mai multe au durat intre 8 si 12 saptamani. Doza zilnica de vitamina E a variat intre 15 si 400 mg si a fost administrata singura intr-un singur studiu si impreuna cu alte suplimente (cel mai frecvent magneziu, omega-3 sau coenzima Q10) in celelalte 11 studii.
Rezultatele
Administrarea de suplimente care contin vitamina E a redus circumferinta taliei cu 3,4 centimetri, a crescut estradiolul si a avut efecte benefice mici asupra colesterolului total, colesterolului LDL, trigliceridelor, insulinei si rezistentei la insulina.
Majoritatea studiilor incluse in meta-analiza au prezentat un risc ridicat sau incert de partinire.
Toi parametrii asupra carora vitamina E a actionat, sunt factori de risc in sindromul ovarelor polichistice. Ameliorarea lor poate sugera ca suplimentarea cu vitamina E poate avea efecte pozitive asupra evolutiei sindromului ovarian polichistic. Desigur, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu certitudine daca este adevarat si in ce grad poate ajuta femeile care sufera de acest sindrom. Dar pana atunci, a lua un supliment cu vitamina E daca suferi de sindrom de ovare polichistice, nu strica si te poate ajuta pe termen lung.
Referinte
- Ghazale Tefagh, Moloud Payab, Mostafa Qorbani, Farshad Sharif, Yasaman Sharifi, Mahbubeh Sadat Ebrahimnegad Shirvani, Farzad Pourghazi, Rasha Atlasi, Zhaleh Shadman, Nafiseh Rezaei, Erfan Mohammadi-Vajari, Bagher Larijani, Mahbube Ebrahimpur. Effect of vitamin E supplementation on cardiometabolic risk factors, inflammatory and oxidative markers and hormonal functions in PCOS (polycystic ovary syndrome): a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2022 Apr 6;12(1):5770. doi: 10.1038/s41598-022-09082-3.