Chiar daca este vara, nu este niciodata prea tarziu sa muncesti pentru un abdomen mai plat si mai definit. Poate ca nu vor aparea patratelele vara asta, dar vei avea destul timp pe viitor sa le expui la soare.
Retine ca a avea un abdomen definit si cu patratele nu se intampla peste noapte. Necesita dedicatie unei diete curate si un program de antrenament riguros. Trebuie sa ai o abordare agresiva. Urmeaza cele 9 axiome de mai jos, si vei vedea schimbari semnificative ale fizicului tau.
1) Incet si sigur este calea cea mai buna
Pentru a slabi este nevoie sa existe un deficit caloric. Un kilogram de grasime este echivalentul a 7800 de calorii, deci pentru a scapa de un kilogram de grasime trebuie sa creezi un deficit caloric de 7900 de calorii. Ca sa dai jos jumatate de kilogram pe saptamana, este necesar un deficit caloric de doar 500 de calorii pe zi (3500 calorii/saptamana); sunt mai putine calorii decat are o ciocolata. Obiceiuri culinare mai bune este primul pas catre dezvelirea muschilor abdominali.
Retine ca "obiceiuri culinare mai bune" nu inseamna sa te apuci de prima dieta extrema gasita intr-o revista sau undeva pe internet. Oricat de tentat ar fi sa te apuci de o dieta super saraca in calorii, pentru a avea rezultate cat mai rapide, rezista tentatiei! Desigur, vei scadea in greutate rapid, la inceput, dar sa traiesti band doar apa si mancand lamai toata ziua nu este sustenabil. Imediat ce beneficiezi de rezultatele temporare ale unei astfel de diete, si te intorci la obiceiurile anterioare, sau chiar si la unele mai sanatoase si cumpatate, te vei ingrasa la loc. Metabolismul iti va fi in continuare foarte scazut - iar asta nu e bine deloc!
Sari peste acest ciclu, si alege inca de la inceput o solutie pe termen lung.
2) Mananca peste in loc de grasimi
Adauga peste dietei tale, macar de cateva ori pe saptamana, pentru a mai scapa de grasimile din alimentatie. Pesti precum somon, somn sau macrou sunt de preferat in loc de carne de porc, pentru ca sunt mai slabi si grasimile pe care le contin sunt mai sanatoase. Acizii grasi omega din peste vor imbunatati raspunsul la insulina, vor favoriza arderea depozitelor de grasimi si iti vor mentine sanatoase articulatiile si pielea.
Chiar daca carnea este slaba, nu trebuie sa o inecati in unt sau sa o prajiti in baie de ulei. Carnea slaba si sanatoasa nu ramane slaba si sanatoasa daca o scufunzi in ulei fierbinte. Pregatiti-o pe teflon sau gratar. Se poate gati si la cuptor sau aburi; exista optiuni mult mai sanatoase decat prajitul.
3) Ramai natural
Ciocolata si briosele nu au ce cauta in meniul tau. Zaharurile si amidonoasele procesate ridica foarte mult nivelele de insulina; aceasta da semnalul depozitarii surplusului caloric in tesutul adipos. In plus, nu au nicio valoare nutritionala reala.
Aproape orice vine ambalat intr-un pachet trebuie sa ramana pe raft. Dulciurile nu te vor aduce mai aproape de abdomenul mult visat.
Nu evita total carbohidratii. Ia-ti nutrientii din legume si fructe. Daca nu vine din pamant sau copac, probabil nu ai nevoie de alimentul respectiv.
4) Spune nu sosurilor
Sosurile, desi delicioase, iti pot da peste cap dieta; in ele se ascund cele mai multe zaharuri. In plus sunt pline de sodiu. Acesta mareste retentia de apa, asa ca si daca reusesti sa dai jos multa grasime, abdomenul iti poate fi in continuare ascuns de balonarea datorata retentiei de apa.
Renunta la ketchup si sos de soia (in cantitati mari) si vei scuti sute de calorii pe zi. In schimb foloseste condimente si ierburi pentru a da gust mancarii.
5) Nu iti bea caloriile
Fi mofturos cand vine vorba de lichidele pe care ti le bagi in corp. Daca iti potolesti frecvent setea cu sucuri de fructe, bauturi energizante, cafele cu zahar sau smoothie-uri din fructe, nu este de mirare ca ai un surplus de grasime. Cea mai buna regula: daca bautura contine calorii, nu o consuma.
Daca nu poti renunta la cafea, incearca sa o substitui cu ceai verde, sau nu mai pune zahar in ea, si renunta la lapte sau frisca (daca folosesti).
6) Las-o mai moale cu bautura
Oricat de dificil ar fii, eliminarea alcoolului din dieta te scapa de calorii goale, care nu fac altceva decat sa se ataseze de talia ta. Bautura incetineste si arderea grasimilor si constructia masei muculare. Daca organismul este ocupat sa se descotoroseasca de berile pe care tocmai le-ai baut cu prietenii, va stopa procesele de slabire si construire a masei musculare.
Daca nu poti renunta complet la alcool, limiteaza-te la vin. Vinul rosu are ceva mai putin zahar decat cel alb si aduce si beneficiul antioxidantilor. Totusi ambele sunt similare in continutul caloric. Lichiorul este a doua optiune buna, atata timp cat nu este amestecat in cockteluri cu zahar.
7) Incearca sa iti cresti masa musculara
Fara ceva muschi sub tesutul adipos, patratelele tale de pe abdomen nu vor fi prea impresionante. Antrenamentul sub tensiune (cu greutati) adauga masa musculara lina, care revigoreaza metabolismul si arde mai multe calorii. Masa musculara iti face organismul mai puternic, mai placut si mai definit.
Masa musculara nu se face prin cateva flexii cu gantere; antreneaza-te greu si intens. Daca vrei sa arzi si mai multe calorii, scurteaza pauza dintre seturi, sau fa o activitate cardiovasculara intre seturi. Antrenamentul de mare intensitate este cea mai puternica arma de ars grasimi din arsenalul tau. Arde calorii in timpul si dupa efortul fizic, si stimuleaza secretia de hormoni care favorizeaza descompunerea tesutului gras.
8) Nu exagera cu abdomenele
Nu lasa fuga ta dupa un abdomen definit sa iti guverneze antrenamentele. Unele miscari de izolare ale abdomenului sunt bune, dar marea parte a timpului trebuie sa ti-o petreci sub haltera sau gantere. Daca faci doar abdomene si stai pe bicicleta statica cate o ora, nu vei arde destule calorii si nici nu vei construi masa musculara.
10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, este un antrenament suficient pentru abdomen. In rest, concentreaza-te pe antrenamentele cu greutati.
9) Dormi
Somnul este esential pentru mentinerea unui metabolism sanatos si pentru sintetizarea hormonilor si proteinelor necesare constructiei tesutului muscular. Hormonul de crestere este produs cel mai mult in timpul somnului; vei avea nevoie de el pentru stimularea cresterii si refacerea celulara.
Somnul predispune si la un mod de alimentatie mai bun; o noapte nedormita scade nivelele leptinei - un hormon care atunci cand este suficient transmite creierului semnalul de satietate. Deci, daca dupa o noapte de nesomn, sau de somn de slaba calitate, ai pofta de carbohidrati si dulciuri, leptina (sau mai bine zis lipsa ei) este de vine. Dormi bine, si dieta ti se va parea mai usoara.
Referinte